Servis

Iskoristite naše onlajn usluge rezervacije za robu i usluge u Crnoj Gori:


Turistički vodič

Upoznajte različite atrakcije u Crnoj Gori i isplanirajte idealno putovanje za vas

 • Turistički vodič

  Sveti Stefan - je ostrvo-hotel i resort deluxe kategorije, koji se nalazi nekoliko kilometara od turističkog centra Crne Gore - Budve. O je povezan sa obalom uskim pješčanim zemljouzom i smatra se "vizit-karticom Crne Gore". Panoramski pogled koji se otvara sa vidikovca u blizini restorana hotela "Adrović" na ostrvu Sveti Stefan na beskrajne Jadransko more i obalu Crne Gore je jedno od dobro poznatih mjesta u svijetu na turističkim razglednicama Crne Gore.

  Istorija ostrva

  Legenda o ostrvu Sveti Stefan govori o tome kako su meštani iz Paštrovići se vraćali  kući nakon zajedničke sa kotoranima pobjede protiv turaka, koji su napravili opsadu Kotora. U tom trenutku oni su videli otomanske brodove u blizini plaže Jaz kod Starog grada Budve. Nakon pobjede, Paštrovići su uzeli veliki broj trofeja i odlučili su da podignu na ova sredstva tvrđavu, koja je sagrađena u 1442. Tvrđava je dobila ime po crkvi, koja je posvećena Stefanu Prvomučeniku i prva bila je izgrađena na ostrvu. Kasnije, naročito u vreme Mletačke Republike, Sveti Stefan je bio važan trgovački i transportni centar, što potvrđuje i hronika. Pre oko 200 godina ovde je bilo oko 100 kuća, tri crkve i više od 400 stanovnika, ali jedan vek kasnije, zbog ekonomske krize razvoj grada-ostrva je pao i ribari koji su živeli tamo tad su počeli da ga napuštaju.

  1955 g. vlada se odlučila za radikalno restrukturiranje ostrva Sveti Stefan i stvaranje jedinstvenog prirodnog kompleksa na Jadranu i Balkanu. U to vrijeme na ostrvu je živelo 20 ljudi, i pitanje o njihovom preseljenju na kopno je bilo rešeno bez ikakvih problema. Tokom rekonstrukcije oblik starih zgrada, kojih trenutno ima oko 80, nije bio promenjen. Nakon izgrade hotela na ostrvu, u hotelu su gostovali svetske zvezde šou biznisa, glumci, sportisti i drugi poznati ličnosti iz celog sveta sve do danješnjeg dana.

  Hotel nudi svojim gostima jedinstvenu priliku za samostalno opuštanje u prelepoj prirodi. Hotel napravljen kao veoma mirno i privatno mesto koje je sakriveno od radoznalih očiju. Sveti Stefan - ekskluzivna turistička destinacija, koja nema analoga u svetu i koju su posetili mnoge poznate ličnosti: kraljica Elizabeta II, holandska kraljica Kristina i bivši španski kralj Umberto II Savojski, i takođe poznati glumci: Elizabet Tejlor, Doris Dej, Ričard Vidmark, Sylvester Stallone; poznati pisci Andre Morua i Alberto Moravija, model Klaudija Šifer. Ostrov hotel se sastoji od 80 posebnih kućica, ima 16 deluks soba i najpoznatiju vilu №188, u kojoj je u različito vreme dolazili na odmor Sofi Loren i Kirk Douglas, Indira Gandhi i Robert McNamara Gina Lollobrigida i Ričard Barton, pa čak i Leonid Brežnjev.

  Sofi Loren je na Svetom Stefanu
  Софи Лорен на острове Святой Стефан в Черногории

  Na ostrvu, pored crkve Svetog Stefana, koja se nalazi na najvišem dijelu ostrva,ima crkva Preobraženja sa drevnim mozaicima na fasadi koja prikazuje Devicu Mariju s Isusom, i najnovija Crkva Aleksandra Nevskog, koja izgrađena u 194g. Trenutno ostrvo Sveti -Stefan i Vila Miločer koja se nalazi u parku kod ostrva Sveti Stefan je jedan hotelski kompleks, kojim upravlja hotelski lanac Aman Resorts i nosi ime Aman Sveti Stefan. Obilazak ostrva je moguće samo za goste hotela na ostrvu, ili prilikom rezervacije stola u restoranu. U različitim vremenima na ovom ostrvu odmarali poznate ličnosti iz celog sveta i predstavnici kraljevskih porodica.

  Ostrvo Sveti Stefan (Sveti Stefan), Crna Gora 1965-1975 g.
  Остров Святого Cтефана (Sveti Stefan), Черногория в 1965—1975 г.г. и в 2017 году

  Na kopnu ispred ostrva sa obe strane zemljouza koji vodi do nega, ima divne peščane plaže visoke kategorije cijena. Iznad ostrva se nalazi istoimeno selo, cijena smeštaja u kojom je takođe prilično velika. Plaže u blizini Svetog Stefana su podeljeni na gradsku plažu sa leve strane gde takođe možete iznajmiti ležaljke i na zatvorenu sa desnoj strani, koja je namenjena samo za goste hotela.
  Пляж Свети Стефан
  Blizu ostrva se nalazi Kraljična plaža i Vila Miločer. Vila se nalazi u prekrasnom gradskom botaničkom parku Miločer, u blizini istoimenog grada. Ranije, ova vila je bila letnja rezidencija vladajuće dinastije Karađorđević. 1930g. ovo je postala letnja rezidencija kralja Nikole, a u vreme Jugoslavije, ovde dolazio na odmor Josip Broz Tito. Trenutno "Miločer" je zvanično mjesto boravka za letnji odmor predsjednika Crne Gore, što govori o tome, da ovde je uopšte nije jeftino. Miločer je okružen borovom šumom, ovo zaista luksuzni hotel je poznat pre svega po svojoj plaži.

  Kraljičina plaža ima dužinu 120 metara i imenovana zbog toga što je imala posebnu vezanost za Mariju Karađorđević. Nalazi se u malom živopisnom zalivu i smatra se najboljom na Budvanskoj rivijeri. Nažalost, ovde mogu uživati samo gosti hotela - ovo je jedina privatna plaža crnogorskog primorja.

  U blizini Kraljične plaže se nalazi plaža Miločer. Ova plaža prostire se na 300 metara, nalazi se na područuju parka i okružena egzotičnim vrstama biljka, među kojima su libanski kedar, japanska mušmula, razne vrste kaktusa i tropske mimoze. Ova plaža može da primi kao hotelske goste tako i sve zainteresovane ljudi, koje su spremne da plate visoku cijenu za dve ležaljke i suncobran.
  Пляж Милочер или "Милочерска плажа" в Черногории
  Ostrvo Sveti Stefan - ovo je jedinstvena kreacija prirode i čoveka koja privlači turiste iz celog sveta. Mali ostrvo ima male kućice sa šarenim plitočnim krovivima i povezan sa kopnom uskim zemljouzom - "vizit-karticom" Crne Gore.

  Kako doći do Svetog Stefana?

  Da dodjete do ostrva Sveti Stefan postoji nekoliko načina:

  • pješke: put do ostrva Sveti Stefan ide duž šetališta u Budvi, kroz tunel u Becicima onda Rafailovići, Plaža Kamenovo, park Miločer i  posle toga napokon stižete do ostrva (oko 1,5-2 sata);
  • Javni prevoz: autobus ide do ostrva Sveti Stefan na svakih 15 minuta iz Budve, Bečići ili Rafailovići;
  • Na sopstvenom ili iznajmljenom automobilu;
  • Rezervišite ekskurziju na ostrvu;
  • Brodom iz Budve sa šetališta, Bara, Sutomore, Petrovca i drugih primorskih gradova Crne Gore (cijena 3-5 eura).

  Zašto je vredi posjeta ostrva Sveti Stefan u Crnoj Gori?

  Vrlo brzo razvijena infrastruktura ostrva može prijatno iznenaditi bilo kojeg turista: ostrvo pruži osim udobnih hotela, barova, restorana i kafića, već i kozmetički saloni, tržni i zabavni centar, pa čak i umjetničku galeriju. Ali pre svega ostrvo je opremljeno za odmor na plaži: možete se sunčati na rozom pijesku, probati ronjenje ili otići na otvoreno more na iznajmljenoj jahti. Od zabave na ostrvu ponuđene su i razne ekskurzije do znamenitosti Crne Gore, kao i Albanije, Italije i Hrvatske.

  Sva ova zadovoljstva su prilično skupa - od dve hiljade eura po noći - tako da je ostrvo posebno popularan među bogatim turistima i poznatim ličnostima. Ovde su bili na odmoru: Elizabet Tejlor, Sofi Loren, Kirk Douglas i čak članovi britanske kraljevske porodice. Ne radi se samo o luksuzu: ostrvo je zatvoreno odmaralište, što znači da oni koji ne iznajmljuju apartmani ovde ne mogu biti na teritoriji ostrva (izleti su dozvoljeni). Dakle, ovo odmaralište može pružiti ne samo kvalitet usluge i udobnosti, već i određenu privatnost. Oni koji žele da vide ostrvo bez takvih velikih troškova, možete pokušati rezervirati sto u jednom od restorana na ostrvu.

  Ostrvo Sv. Štefana je himna luksuznog odmora pored mora u atmosferi srednjeg veka. Naravno ovo je vredi da vidite,i ako nećete iznjamljivati sobu na ostrvu, onda barem pođite tamo na izlet i osetite istoriju ovog mjesta.
   

  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Ostrvo-hotel Sveti Stefan i luksuzna uvala, Crna Gora
  Turistički vodič
  Podgorica - je glavni i najveći grad Crne Gore, koji zauzima površinu od oko 1.500 km2. Prema poslednjem popisu, stanovništvo Podgorice je skoro 200 hiljada ljudi. Grad je okružen planinama, tako da tokom šetnje ulicama glavnog grada možete uživati u prirodnim ljepotama planina i brda Podgorice. U glavnom gradu ima nekoliko brda, jedan koji se zove Gorica. Ovo objašnjava porijeklo imena grada. Urbani pejzaži upotpunjuju rijeke Morača i Ribnica.
   
  Istorija grada.

  Pogodan geografski položaj i povoljna klima doline još prije 2000 godina su privukli ovdje ilirska plemena. Kasnije, ove teritorije su osvojili Rimljani, i ovdje su se pojavila tri naselja - Alata, Birziminium, i Doklea.

  U V vijeku nakon pada Rimskog carstva, na ovo područje su došla prva slovenska plemena, koji su bez prestanka ratovali sa Vizantijom u nadi da će formirati svoju državu. Na obali rijeke Ribnice, su osnovali novi grad sa istim imenom. Prvi pomen o ovom gradu datira od vremena vladanja dinastije Nemanjića, u ovom gradu je rođen rodonačelnik dinastije - Stefan Nemanja. Naziv "Podgorica" prvi put se pominje u arhivskim dokumentima 1326. godine. U XIV vijeku se poboljšava ekonomski značaj ovog mjesta, zbog činjenice da se grad nalazio na trgovačkom putu između Srbije i Dubrovnika.

  Međutim, 1474, turci su osvojili grad i pretvorili ga u bastion tvrđavu protiv crnogorskih plemena, koja su više puta pokušala da je zauzmu. U isto vrijeme u gradu je bila izgrađena tvrđava Depedogen. Kraj 400 godišnjoj otomanskoj okupacije je postavljen samo na Berlinskom kongresu 1878. godine, koji je priznao nezavisnost Crne Gore. Tako, grad je postao dio nove države.

  Prve godine XX vijeka su bile godine aktivnog razvoja Podgorice, pojavila su se velika preduzeća, izgrađeni su novi putevi. Ali početak Prvog svjetskog rata je bio opet crna stranica u istoriji grada. 1916. godine, grad je bio pod austro-ugarskom okupacijom, koja je trajala do 1918. godine. Tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu Podgorica je bila skoro potpuno uništena. 19.Decembra 1944.godine grad je bio oslobođen partizanima.

  Kad je grad već ušao u sastav Jugoslavije, 13. jula, 1946. godine grad dobija novo ime Titograd, u čast maršala Josipa Broza Tita i status glavnog grada Crne Gore. Istorijsko ime je bilo vraćeno gradu 2.aprila 1992.godine.

  Znamenitosti.

  Podgorica, privlači turiste svojim istorijskim i arhitektonskim spomenicima, muzejima i galerijama.

  Prvo možete posjetiti Gradski muzej u Podgorici, koji je osnovan 1950. i ima jedinstvene eksponate ilirske i rimske ere. Izložba je podijeljena na 4 dijela: arheološki, etnografski, istorijski i kulturno-istorijski. Kolekcija muzeja ima štampane knjige Božidara Vukovića, stare mape i kovani novac, tradicionalne kostime i predmete domaćinstva.

  Kada izađete iz muzeja sa lijevoj strani će biti raskrsnica. Na raskrsnici skrenite desno - kroz 2 kvartala vidjećete spomenik A.S. Puškina i njegove supruge Natalije Gončarove. Spomenik je podignut 2002. godine u znak posebnog poštovanja rada pjesnika kojim je nekada se interesovao i glavni pisac Crne Gore - Petar II Petrović Njegoš. Spomenik Njegoša nalazi se u blizini.
  Spomenik Puškinu
  U centru grada se nalazi glavni trg sa fontanom u sredini - Trg Republike - mjesto za sve vrste događaja: koncerti, skupovi i bazari.

  Kad prođete ulicu Slobode (ako ste okrenuti leđima ka fontani na trgu, onda morate ići lijevo), vi ćete doći do brda Gorica, koje služi parkingom. Od imena ovog brda je ime grada. U blizini se nalazi najstarija zgrada u Podgorici i glavna atrakcija - Crkva Svetog Đorđa, koji se nalazi u podnožju Gorice, izgrađena u X-XI v. Ovdje su očuvane freske 1670 god., a u oltarskom prostoru je nekada bio tajni podzemni prolaz.
  Gorica i crkva svetog Đorđa
  Lifehack: Gorica je odlično mjesto za šetnju: popnite se na brdo,odatle se pruži pogled na cijeli grad.

  Na Gorici se nalazi spomenik Partizanu-borcu od 1957 god. Ovdje je sahranjeno 97 heroja koji su poginuli u narodnooslobodilačkoj borbi od strane jugoslovenskih partizana protiv nacističkih okupatora, uz podršku sovjetskih vojska u 1941-1945.

  Vraćajući se sa Gorice na široki bulevar Ivana Crnojevića, idete desno pored opštinskog stadiona, a dalje ćete doći do jedne gradske znamenitosti - mosta "Milenijum". On povezuje dvije obale rijeke Morače i sagrađen je 2005. godine prema projektu arhitekta Mladena Ulevića. Dužina mosta - 140 metara, a visina pilona -. 57 m. Izgradnja je koštala 7 miliona eura. Naročito je slikovit most noću u svetlu posebnog osvetljenja.
  Millennium Bridge
  Godinu dana ranije, na obali Morače je bio postavljen spomenik "Vladimir Visotski" - ako pređete most spomenik će biti sa lijeve strane. U blizini se nalazi pješački Moskvovski most 105 m dužine.

  Malo dalje od centra se nalazi Stara Varoš, mali stari grad Podgorice. Od vremena turske okupacije ovdje su ostale uske ulice, dvije džamije i Sahat-kula. Kula je bila podignuta 1667. godine, a postavljeni sat je bio specijalno uvezen iz Italije i dugo vremena je bio jedini u gradu. Visina kule je 16 m.
  Sahat kula
  Ako želite da nastavite šetnju kroz grad, obavezno posjetite živopisni park Petrović. Ovdje se nalazi crkva Svetog velikomučenika Dimitrija. Takođe, ovdje je Dvorac Petrovića sa Galerijom Umjetnosti, a uključuje i "Perjanički dom", dvorsku kapelu i drugi objekti. Od 1995. godine, galerija je uključena u sastav "Centra Savremene Umjetnosti". Galerija ima više od 1.500 umjetničkih djela iz cijelog svijeta. U salama galerija redovno se održavaju izložbe, koje privlače pažnju mnogih ljubitelja slikarstva i skulpture.
   U Podgorici se nalazi najveći u Crnoj Gori hram Hristovog Vaskrsenja.
  Hram Hristovog Vaskrsenja
  Njegova izgradnja, koja je počela 1993. godine, izvršena na donacije vjernika, kao i uz finansijsku podršku Vlade.

  U gradu se nalaze 2 velika tržna centra. "Delta City" predstavlja zonu trgovine pod krovom u kojoj je smješteno više od 70 radnji, igrališta za djecu, kozmetički saloni, kafići i multipleksni bioskop. "Mall of Montenegro" otvoren je 2010. godine. Ovaj tržni centar posjeduje veliki supermarket, teretanu, igralište za djecu, kuglanje, kafiće, uključujući sa živom muzikom, diskoteku (četvrtak, petak, subota 21:00- 3:00) i različite prodavnice odjeće.

  Centar Podgorice ima veliki izbor restorana. Od lokalnih ribljih specijaliteta preporučujemo riblju supu, riblji paprikaš, prženu i dimljenu ribu. Ljubitelji mesa mogu probati jagnje u loncu. Često mesna jela u Podgorici se prave sa kajmakom - slanim kremom. Odlični su u Podgorici domaći sir i med. Dodatno uz večeru možete naručiti lozovaču - rakiju, koja se služi ovdje sa pršutom.
   
  Kako doći do grada?

  Po dolasku na podgorički aerodrom je najbolje naručiti gradski taksi jer taksi privatnih kompanija mogu biti puno skuplji. Iskusni putnici kažu da na 800 metara niz puta od aerodroma u Podgorici se nalazi željeznička stanica "Aerodrom". Odavde možete za sedam minuta stići vozom do Podgorice. Ali mana ovog putovanja je da vozovi idu dugim intervalom.

  Od Podgorice, odnosno autobuske stanice, lako se može doći do bilo koje destinacije u Crnoj Gori i šire. U gradu, možete koristiti autobuse. Jedna vožnja košta oko 0,8 eura, karte se mogu kupiti kod vozača.
  Kao glavni grad  Podgorica nudi širok izbor smještaja. Možemo izdvojiti hotel "Podgorica 4*", koji se nalazi na živopisnoj obali rijeke Morače, u neposrednoj blizini centra grada, ili Ramada 4* - dobitnik nagrade "najbolji hotel u Podgorici 2012.".

  Podgorica  je glavni grad Crne Gore. Ne možemo ga definisati kao tipična evropska prijestonica, ali Podgoricu vrijedi posetiti zbog svoje jedinstvene atmosfere, divne kombinacije starog i novog, gdje se možete upoznati sa kulturom Crne Gore, a tokom ljeta se kupati u rijeci i sunčati se.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Podgorica
  Turistički vodič

  Mali, ali veoma komforni gradić Pržno se nalazi 6 km od Budve i okružen je drvečima maslina, nara i smokava. Od morskih talasa i vetrova  grad štiti tri kamenih grebena sa starom kulom na jednom od njih.

  Naselje je nastao na mjestu ribarskog sela, što se jasno vidi u  arhitekturi zgrada. Sada grad je postao malo, ali popularno turističko naselje. Ako ste u potrazi za tihim mestom za opuštajući odmor - čiste plaže, maslinova drveča i lagani ritm života ovog gradića idealno stvaraju ovu atmosferu. Mali restorani i kafići imaju u ponudi odlične ukusne ribljie specijalitete. Zbog dobre lokacije ovamo je duga sezona kupanja, more ima prihvatljivu temperaturu već u maju i nije hlado do oktobrа. Ovaj mali gradič idealno se nalazi u mirnoj uvali. Gradić je popularan između turista sa djecom koje vole mir i tišinu. Plaža ima 350m i okružena je maslinjakom. Dio ove plaže pripada hotelu "Maestral".
  Пржно
  A ako želite veselje i zabavu na 15-minuta vožnje se nalazi Budva, gde je život je puno aktivan do ranih jutarnjih sati.

  U neposrednoj blizini grada se nalazi bivša kraljevska rezidencija sa veličanstvenom botaničkom baštom, na površini od 18 hektara i divnom "Kraljičinom Plažom". Ovo je jedna od najljepših plaža na Jadranu. Besplatno ovu plažu mogu koristiti samo gosti vile "Miločer", kojoj pripada plaža. Za ostale cijena je 75 eura. Ali  blizu ove plaže takođe se nalaze dosta ne manje ljepih i čistih plaža, kao što su Sveti Stefan, Kamenovo i Drobni Pijesak. Plaže u blizini Svetog Stefana su podeljeni na gradsku plažu sa leve strane sa iznajmljivanjem ležaljka i na zatvorenu plažu sa desnoj strani za goste hotela. Pješčana plaža Kamenovo proteže na 730 metara duž obale i obuhvata površinu od 12.800 kvadratnih metara. Plaže Kamenovo se nalazi pored suptropske šume, u hladu kojoj možete se opustiti i ručati u dobrim restoranima sa odličnom hranom. Malo sakriveno od vetra i buke se nalazi plaža Drobni Pjesak - plaža sa krupnim pjeskom belo-žute boje. Njegova dužina je oko 250 m.
  Пляжи
   

  Šta možete posjetiti i videti u blizini grada?
   

  Glavnom atrakcijom tokom odmora na Pržnu se smatra šetnja predivnim parkom Miločer i obilazak okolini grada.
  Парк Милочек
  Miločer je osnovan 1934.godine u blizini bivše rezidencije srpske kraljevske porodice, danas Miločer je zvanično mjesto odmora predsednika Crne Gore. Okružen je borovom šumom, ovo zaista luksuzno odmaralište je poznato pre svega po svojoj plaži "Kraljičina plaža". Plaža ima dužinu 120 m i dobila je ime po Marije Karađorđević. Miločer se nalazi u malom živopisnom zalivu i smatrase jednim od najboljih plaža na Budvanskoj rivijeri. Nažalost, ovu plažu mogu koristiti samo gosti - to je jedina privatna plaža crnogorskog primorja.
  Кололевский пляжU blizini se nalazi manastir Praskvica, značajni dio istorije ovih mesta.
  Монастырь Праскавица
  U istočnom smijeru, nakon nekoliko kilometara ćete doći do sela Blizikuće sa još dva manastira. U ženskom manastiru Rustovo sestre se bave prevodima sa engleskog i francuskog jezika, sakupljanjem lekovitih biljaka, tkanjem i vezom. Sa brda gde se nalazi manastir ima predivni pogled. Istim se može pohvaliti i manastir Duljevo, koji se nalazi nekoliko kilometara ka severu. Manastir Duljevo je izgrađen za vreme vladavine srpskog cara Dušana u XVI veku. Glavni hram Duljevo - Crkva Svetog Stefana, koja je poznata po svojim drevnim freskama.
   

  Kako doći do sela?
   

  Pržno - je sledeći gradić na Jadranskom putu posle Rafailovići, što znači da se može doći automobilom ili autobusom.

  Lifehack: direktnog autobusa od aerodroma Tivat do Pržna nema. Vi možete izaći od aerodroma na Jadranski put (put od Tivta do Budve) i sačekati dolazak autobusa (na svakih 30-40 minuta). Možete uzeti bilo koji autobus koji ide za Budvu, Bar ili druge  južne gradovi Crne Gore. Autobus za Budvu košta od 3 do 3,5 eura, a od Budvi ćete morati uzeti drugi autobus do Pržno (1,5 ili 2 €).
  Takođe, od aerodroma Tivat, koji se nalazi 25 km od Pržno, može se doći taksijem, oko 20 eura. Najbolje je rezervisati unaprijed ili po dolasku na aerodrom, transfer od lokalnih taksista može biti prilično skup.


  Uprkos tome da je Pržno veoma malo mjesto, ovde ima dosta kafića, restorana, apoteka, bankomata i prodavnica. Cijene su različite, hrana i pića u supermarketima (Novita) malo jeftinije nego u prodavnicama koje rade 24 sata (Tina).

  Pržno se toliko ljep i romantičan gradić, koliko uopšte može biti nekadašnje ribarsko selo. Uske kamene ulice, udobne šetalište, staze i stepenice. Ako želite da se odmorite i poboljšati zdravlje svoje i vaše djece, izbor Pržna će biti veoma dobra ideja.

   

  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Pržno letovalište na mestu ribarskog sela Crna Gora
  Turistički vodič

  Selo Njeguši - je tiho, mirno mesto, koji se nalazi na padinama planine Lovćen na 900 m nadmorske visine u opštini Cetinje

  Selo Njeguši danas se pretvorilo u turistički gradić, u kojem ima manje od 50 kuća i živi oko 200 ljudi. Ovo selo e poznato po tome što se ovde proizvodi poznati crnogorski pršut, domaći sir i prirodni planinski med. Ovde možete da vidite način proizvodnje pršuta i kupiti kao suvenir čitavu nogu ili probati pršut u lokalnim konobama. Činjenica je da priroda je stvorila idealne uslove za proizvodnju pršuta - hladna klima i planinski vazduh koji se meša sa morskim.Ovo daje jedinstven ukus pršuta iz Neguše.

  Negušski pršut
  Priprema pršuta počine oko novembra, kada temperatura padne ispod +10 ° C. Prvo, u meso (buti 8-12 kg) se utrljava morska so i stavi se na soljenje na 15 dana. Zatim meso mora se isprati vodom i stavii se na presovanje na nekoliko nedelja. Oko 4 meseca meso ide na dimljenje (od bukovine i piljevine), onda je još neko vreme prolazi kroz sušenje. Sve u svemu, kako bi ste postigli bolji kvalitet od pršute potrebno je oko godinu dana.

  Takođe vi možete posetiti kuću u kojoj je rođen Njegoš. Vi ćete je lako pronaći, nalazi se u blizini puta koji prolazi kroz selo. To je mala kamena kuća, vrlo jednostavna i skromna, ali sve u njoj podsjeća da je u njemu živio veliki čovjek. Izložba predstavlja ne samo predmete za domaćinstvo, već i književne radove, među kojima je i prvo izdanje "Gorski vijenac", štampano u Beču 1847. godine. Ovdje možete videti portrete Negoša, njegovu bronzanu bistu poznatog vajara Ivana Meštrovića, kao i rodoslovno drvo porodice Petrović. Trenutno, njegove mošti se čuvaju u blizini sela u mauzoleju Njegoša na Lovćenu.
   

  Kako doći do sela Njeguši?


  Možete doći taksijem do Cetinje ili Kotora. Ako putujete automobilom, pogodnije je doći do Lovćena iz Budve, put do planine traje oko sat vremena, ali vrijedi. Vi ćete imati izuzetnu mogučnost uživanja u pogledima čitavog Kotorskog zaliva. Iz Budve autom idite u smjeru naselja Radanovici i na benzinskoj pumpi "Vuk Petrol" skrenite prema Kotoru. Vi ćete proći neverovatnim putem, oblik kojeg liči na slovo "M" na ravnice između divnih pogleda na Bokokotorski zaliv. 

  Legenda kaže da ovo nije obična slučajnost. Poznati inženjer Josip Slade, koji je izgradio put u ime kralja Nikole Crne Gore, bio je zaljubljen u svoju ženu, Milenu, i na taj neobičan način je odlučio da imortalizuje svoju ljubav. Kralju se to, naravno, nije dopalo, naročito pošto je put ispao da je 500 m duži od planiranog. Ono što se desilo sa inženjerom nije poznato. Ali put je ostao i podseća putnike o ovoj prelepoj, mada tužnoj ljubavi.

  Put do sela Njeguši

  U Njegušima ima nekoliko restorana i konoba sa nacionalnom kuhinjom, gde obavezno se služe pršut, sir, sveži ispečen hleb, ćevapi (mala kobasica od čistog mesa), kajmak (proizvod od punomasnog mleka, nešto između pavlake, sira i maslaca) i lokalno vino Vranac. Posetite konobu Zora, gde će vas ugostiti vlasnici - Nicola i njegov sin Mićko; uzmite čašicu rakije ili samo pričajte o životu. Obično nakon odlične večere i čaše vina, jezička barijera prestaje da bude problem. Ručak za dvije osobe će koštati 20-25 eura. Tamo možete vrlo jeftino da ostanete noć. Pored privatnog sektora, možete provesti noć u "eko-kućicama" za turiste koje žele da se ujedine sa prirodom.

  Эко-домики в Негушах

  Eko-turizam se aktivno razvija u zemlji, za koju su stvoreni svi potrebni uslovi.

  Izlet u Njeguši vam garantuje gastronomski užitak, uživanje u divnim panoramskim pogledima crnogorskog primorja koji oduzimaju dah.
   

  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Selo Njeguši Crna Gora
  Turistički vodič
  Grad-tvrđava Kotor nalazi se na severozapadu Crne Gore, u neposrednoj blizini hrvatskog Dubrovnika, u jugoistočnom dijelu Bokokotorskog zaliva, u podnožju planinskog venca Lovćen. Boko-Kotorski zaliv (Boka Kotorska, na italjanskom Boche di Cattaro), jedan od najdubljih dijelova Jadranskog mora. Sastoji se od nekoliko malih zaliva, međusobno povezanih uskim izlazima iz zaliva, koje zajedno čine jednu od najboljih prirodnih luka u Evropi. Zbog jedinstvene mešavine različitih kultura, Stari grad Kotora i Tvrđava su unjete u spisak svetske kulturne baštine UNESCO. Ovde ćete naći tragove različitih era: i renesansa, i gotike, i baroka.

  Tvrđava oko Starog grada Kotora.

  Kotorska tvrđava je sjajan primer srednjovjekovnog utvrđenja, koji uključuje:
  • glavni, masivni bedemi do 16 metara širine, 20 metara u visinu i dužinu - 4,5 km, koje okružuje Stari grad Kotora i ide na vrh brda;
  • kameno stepenište koje vodi do bastiona Sv. Roko i crkve Gospa od zdravlja;
  • Najviša tačka u Kotoru - utvrđenja Sv Ivan (bastione di San Giovanni  - "Ilirska tvrđava") na vrhu planine.
  Bedemi su podignuti oko Starog grada Kotora od IX do XIX vijeka, tako da utvrđenje štiti grad od napada i sa mora i sa kopna. Glavni dio zidova kojima okružen grad, sagrađen je u XIII-XIV vijeku, kada Kotor (Cataro) je bio trđavom Mletačke republike u južnoj Dalmacije. S obzirom da je većinu vremena vladanja Mletačke republike Kotor i Boka Kotorska su bili mjestom borbe sa Otomanskim carstvom (njegovo vladanje je bilo na nekoliko sati od gradskih zidina), ovaj period može nazvati najdramatičnijim u istoriji grada.

  Do sada, u grad ima samo tri ulaza:
   
  • Morska vrata je glavni i centralni ulaz u stari grad Kotor, koji vodi do Trga oružja;
  • Riječna vrata (sjeverna) - ulaz sa strane rijeke Škurda kroz lučni most (izgrađen u čast pobjede nad turskim trupama);
  • Vrata od Gurdića (južna) je ulaz od rijeke Gurdič (jedina vrata u Starom Kotoru koja su opremljena mostom sa dizanjem). Sa strane Riječnih vrata i vrata od Gurdića u Kotoru nije tako lako ući, jer dvije rijeke - Škudra i Gurdić - pouzdano štite grad.

  Istoričari pišu da su Iliri počinili da grade zidove tvrđave na ovim mestima u drevnim vremenima, iz kojih je ostala "ilirska tvrđava" (sada tvrđava sv. Ivana) visoka na brdu. U III vijeku pne. Rimljani su brzo utvrdili bastione, a onda su skoro svi koji su ovde vladali (vizantinci, arapi, venecijanci, turci i drugi), rekonstruisali ili dopunili gradnju na svoj način. Naravno, iz svakog perioda u istoriji Kotora tvrđava ima tragovi. Ali naročito trgovina se razvila tokom vladanja gradova Bokokotorskog zaliva od strane Venecijanaca, pod zastavom Svetog Marka. I, očigledno, zato je glavni spoljni izgled grada, koji sada vidimo, tačno formiran zahvaljujući uticaju Venecije.
  Međutim, čitavu tvrđavu nije moguće posjetiti gradjanama ili turistima već skoro pet stotina godina.

   Zašto? Zato što je većina tvrđave nepristupačna za posjetu od 1657. godine. Ovo je vrlo zanimljiva priča, u čiju istinu je teško vjerovati, ali veoma je lepo saznati.
  Kotor 1615. godine, Henry de-Beauvau
   Kotor 1615. godine, Henry de-Beauvau

  Tokom Kandijskog rata između Otomanskog carstva i Mletačke republike, u 1657, Kotor je bio pod opsadom turskih trupa od 5000 vojnika. Turci su bili veoma uporni u nastojanju da zauzme Kotor, jer kontrola nad njim omogućava kontrolu čitavog Bokokotorskog zaliva. Stanovnici Kotora su se sakrili unutar tvrđave i zatvorili su jedinstvena spoljna vrata (vrata su izgrađena od kamena). Problem je bio u tome, šta stanovnici grada su bili veoma patriotični i ključ su bacili u more. Naravno, Turci, uprkos pokušajima, nisu uspeli da uzmu bastion i 2 meseca kasnije su otišli. I građani su ostali u očajnom položaju (u punom smislu te reči).

  Srećom, tvrđava je imala izvor vode (u naše vrijeme "Česma Karampana"), a dostava hrane do tvrđave se vršila katapultom iz uvali venecijancima. Tako je prošlo nekoliko godina pre nego što se desio zemljotres koji je uništio pola grada. Međutim, zidovi tvrđave bili su snažni i izdržljivi, tako da nisu bili skroz uništeni i kroz pukotinu ljudi su mogli izaći napolje. A kada se to desilo, od sledećeg udara pukotina se zatvorila. Tako da polovina bastiona ostala nedostupna i zatvorena za bilo koji pokušaj da se uđe unutra. Naravno, pokušaji su bili, ali bez uspeha.

  U čast ove pobjede građani su izgradili još jedan ulaz u Kotor - Rječna vrata (severna) grada.

  Ali Turci nisu bili jedina opasnost koja je pretila gradu, tvrđavi i ljudima. Ne manje su stradali od prirodnih nepogoda, kao što su epidemije i zemljotresi. Dakle, u 1422, 1427, 1457, 1467 i 1572 godina grad je imao kugu. Pored toga, u Kotoru su bili zemljotresi u 1537. i 1563., praktično grad bio je skoro potpuno uništen od strane velikog zemljotresa 6. aprila 1667. godine, dve trećine svih objekata je uništeno, uključujući i zvonik katedrale Svetog Tripuna.

  Dugo vrijeme Kotor je bio mjestom žestokih borba, kao trofej bio u rukama iz jedne zemlje u drugu, bio je okupiran od strane Austro-Ugarske, Francuzkom, Italijom i Njemačkom. No, uprkos svemu ovome grad je preživeo i u novembru 1944. godine, ušao je u sastav Jugoslavije. Sada je datum oslobođenja (21.11.1944) uklesan u kamenu iznad glavnih vrata Starog grada Kotora.

  Sada, bedemi su zanimljivi jer preko nih se možete popeti i prošetati Kotorom na nivou krova. Prolaz ima na nekoliko mesta (potrebno je da idete uz bedemi i tražiti stepenice).

  Bedemi i Tvrđava Sv. Ivana

  Tvrđava Sv. Ivana - sa njenih zidova je napravljeno većina Kotorskih fotografija. Ova tvrđava je izgrađena za vrijeme Venecije i utvrđena od strane austro-ugaraca. Tvrđava tako prirodno je spojena sa planinama da tokom oblačnih dana zidine tvrđave su gotovo nevidljive.

  Danas, dio tvrđave, dostupan i možete ga posjetiti samo za 3 €. Tamo, na visini od 280 metara, ima stepenice od 1.400 koraka, u mjestima cela, negde potpuno uništena, tako, ako odlučite da se popnete na planinu, morate da nosite udobne cipele, obavezno ponesite fotoaparat i vodu za piće.

  Nakon 15 minuta puta pred vama će se otvoriti pogled na crvene krovove starog Kotora, nakon još 15 minuta - na more i zaliv, a za najhrabrijih i upornih na najvišoj tački (na vidikovcu sa crnogorskom zastavom), videće vanrednu lepotu južnog dijela Bokokotorskog zaliva.

  Uz put ćete videti kapelu Spasenja Bogorodice. Skoro 500 godina (1572. godine) meštani su izgradili u znak zahvalnosti za spas od kuge. Ne znamo koliko je to tačno, ali od tada ulice Starog grada čiste dva puta dnevno sapunom i vodom kako bi se sprečilo ponavljanje tragedije. Zvonik kapele je arhitektonska dominanta u Kotoru.

  Kotorska tvrđava je bezuslovni objekat kategorije "must see" u Crnoj Gori.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Tvrđava oko starog grada Kotora, Crna Gora
 • Turistički vodič
  Crkva u Starom gradu Bar
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Crkva u Starom gradu Bar
  Turistički vodič
  Crkva Morača
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Crkva Morača
  Turistički vodič
  Planina Prokletije je jedinstveni planinski masiv, koji ima veliki broj atraktivnih prirodnih ljepota i se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka Prokletije.

  Prokletije ili Balkanski Alpi (alb. Bjeshket e Nemuna) - to je ogroman planinski venac koji se nalazi na Balkanskom poluostrvu. To je jedna od najviše neistraženih i prilično misterioznih znamenitosti u Crnoj Gori.

  Ime masiva, kao što možete pretpostaviti, bukvalno se prevodi "proklete planine". Ime ovog mesta nevoljno čini na razmišljanje o čudnim asocijacijama u stilu fentezi: planina Prokletije, drži mistično blago na svom području, koje mogu naći samo neki ljudi. Ove vrhove mogu osvojiti samo najhrabriji ljudi.

  Pored toga, Prokletije ima drugo ime - "Balkanski Alpi" ili Sjevero-Albanski Alpi zbog sličnosti reljefa i relativno maloj visini (do 2,5 km.), u svojim uskim klisurama skoro cijele godine ima snijeg.
  "U ovaj zemlji, kroz koju su karavani prolazili vekovima u Carigrad, priroda je bila stvarno velikodušna.
  Potoci, brze planinske rijeke, oko dvadeset pećina i planinskih vrhova, među kojima i
  Zla Kolata, najviši planinski vrh u Crnoj Gori, visok je 2.534 metara nadmorske visine"
   
   direktor Turističke organizacije Plava Huso Brdakić

  Planinski masiv Prokletije se nalazi u pograničnom regionu tri zemlje: Albanija, Crna Gora i Kosovo, ali većina je u Albaniji. Nalazi se na relativno velikoj udaljenosti od takvih poznatih crnogorskih lokacija kao Budva, Petrovac, Kotor i Tivat. Oko planine nalaze se naselja poput: Peć, Đakovica (Kosovo), Bajram-Curri (Albanija), Podgorica (glavni grad Crne Gore i najveći grad) i Gusinje, takođe dio Republike Crne Gore.

  Živopisni planinski sistem Prokletija nalazi se na Dinarskom gorju u južnom dijelu se proteže od zapada prema istoku na udaljenosti od oko 100 kilometara. U Crnoj Gori, početak planina smatra se sjeverozapadni kraj Skadarskog jezera. Na južnim padinama dolazi pritoke rijeke Drin, severne padine od rijeke Lima i severozapadno od rijeke Morača.

  Do dolaska slovena na ovim prostorima živeli su ilirijska plemena, a takođe postoje dokazi da su ovde bili i grci i rimljani. Prvi tragovi čoveka na ovim prostorima pripadaju pne sedmog vijeka - to potvrđuje, na primer, crtež lovaca jelena (gvozdeno doba) u pećini Grebaje, deset kilometara od Gusinje. Ova pećina je jedna od tri dostupne u Crnoj Gori pećina sa drevnim crtežima, koja se nalazi na 1300 m nadmorske visine, na udaljenom mestu. Nekoliko kasnije crtež na kamenom bloku je pronađen na planini Popadija, nedaleko od napuštenih letnih pašnjaka Valušnica. Na njom je prikazana borba čoveka i žene sa vukom koji je napao njihovo dete. Pretpostavlja se da je ovaj crtež, pod nazivom "Velika Majka" (Magna Mater), nastao je sredinom bronzanog doba, 600 godina pre nove ere.

  Najviši vrh u masivu Prokletija je planina Jezerca, maksimalna visina koju dostiže 2692 m nadmorske visine. Među ostalim vrhova planinskog masiva ima: Radohina (2570 m), Đeravica ( 2556 m - najviša tačka Kosovo), Škeljzen ( 2407 m) Tromeda (2366).

  Padine planine Prokletija snažno su podeljene i do visine 1700-1800 metara nadmorske visine, prekrivene vekovnim relikvijama drveća: hrast, bukva, javor, kesten, jelka i bor; pored ovih visina - planinske pašnjake (katuni) i ogromne, živopisne planinske livade, koje u nekim mestima prekrivenim snegom. Planina Prokletije ima posebnu mikroklimu, u njenim klisurama ima snijega, čak i u najtoplijim letnjim danima . Masiv se sastoji od krečnjaka, dolomita i škriljaca, takođe široko rasprostranjen je kras.

  Dubina Prokletskog masiva sakriva puno pravih prirodnih blaga: neverovatna glacijalna jezera, zapanjujući pejzaži, brzi vodopadi koji nose vodu među kamenih zidova i prozirni izvori.

  Jedno od glavnih atrakcija čitavog područja su Plavsko jezero i Hridsko jezero.

  Plavsko jezero je najveće među svim glacijalnim jezerima u Crnoj Gori. Nalazi se na 907 m nadmorske visine. Do danas ovaj rezervoar se smatra jednim od najpopularnijih mesta ekoturizma, kao i prava Meka za ljubitelje ribolova.

  U Crnoj Gori nema fontana, u koji po tradiciji bacaju novčić, i zamišljaju želju ... Umjesto toga, u planinama Prokletije nalazi se jezero Hrid. Takođe se zove "Jezero sreće", jer postoji uvjerenje da kupanje u njom daje lepotu, zdravlje, ljubav i mnogo djece. Da bi želja se ostvarila, nakon kupanja u jezeru potrebno bacati bilo kakav dragulj ili ukras. Iako jezero se nalazi na pristojnoj visini, preko 1800 m nadmorske visine, na sjeverozapadnoj strani Prokletija, ali nije teško doći do jezera od Plava i Gusinje.

  Njegova dužina je oko 300 m, a njegova širina je oko 160 m. Ljeti, dubina jezera je oko pet metara, a u preostalo vrijeme mnogo je dublje zbog velikih kiša i taloženja snega. Zimi je prekriveno debelim slojem leda.

  Oko jezera već dugo postoje razne legende i priče. Jedna od njih govori da su ga bogovi stvorili i dali šumskim vilama da uživaju u kupanju. Kada su ljudi otkrili jezero, vile morali su ga napustiti, a bogovi u ljutnje i tuge bacali gromov i munje u okolne planine, i prokleli su ih, pretvarajući u gole vrhove. Od tada ove planine, prema legendi, dobili su ime Prokletije, ali je ostalo jezero sa čistom, i iscelljivom vodom. Druga lokalna legenda kaže da je jednom o čudesnom jezeru čuo jedan trgovac iz Plava, i tajno, noću otišao na jezero da se prikupe sav nakit i biser, koji je bio na dnu. Kada je prikupio blago i počeo da ih broji, od sjajnog zlata i srebra na mesečini, oslepio je. Smrtno uplašen, trgovac je počeo glasno plakati, što se čulo kroz planine. Od tog vremena jezero je dobilo ime "Hridsko".

  Prokletije krase i druga lepa planinska jezera - Rukavičko, Bukumirsko, Ropojansko, Tatarijsko, Kolindarsko, Gardačko i desetak manjih jezera. Sa izuzetkom Plavskog jezera, ostala su tipičan primer prirodnog fenomena koji ljudi zovu "planinski oči". Ovde ima mnogo i izvora sa kristalno čistom planinskom vodom. Neke od njih, na primjer poznati izvori Ali Paši, u blizini Gusinje, predstavlja posebnu vrijednosti i privlačnosti za turizam.
   
   "Nikada nisam toliko osećala ljepotu prirode, srdačnost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva, kao u ovim planinama.
  Ovde, pod visokim planinskim vrhovima, sve je lepo i misteriozno.
  Takve prirode nema u svijetu".
   
  Ana Lisa (poznata novinarka i
  publicista Londonske izdavačke kuće "Bradt Travel Guides")

  Takođe u podnožju masiva na teritoriji Kosova nalazi se manastir Visoki Dečani, u kojem se nalaze drevne jedinstvene freske.

  Planinski masiv Prokletije, pored svega navedenog, takođe je pravi raj za sve one ko stvarno cene aktivan odmor. Posebno za ljubitelje planinarstva i paraglajdinga, koje dolaze u Crnu Goru zbog ekstremnog odmora.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Planina Prokletije - Balkanski Alpi
  Turistički vodič
  Drvengrad ili Mećavnik - selo izgrađeno režiserom i muzičarom Emirom Kusturica, u početku za snimanje i kasnije za boravak njegovih glumaca i brojnih turista. Za ovo područje karakterističan predivan pogled, prirodna predela, koja su služili pozadinom za filmovi "Zavet", "Život je čudo" i dr.

  Glavna atrakcija je obnovljena Emirom Kusturica stara uska pruga "Šarganska osmica" na kojoj još saobraćaju lokomotivi. Ovde su bili snimljeni glavna dešavanja filma "Život je čudo". Na taj način, "osmicama" u planini, možete se provozati, ostavljajući zauvijek u svom srcu neverovatna osećanja. Takođe možete posetiti galeriju u samom selu i bioskop "Underground" gde možete pogledati jedan od filmova Emira Kusturice na srpskom jeziku.

  Ideju o stvaranju Drvengrada Kusturica je opisao u julu 2004. godine:

  "Izgubio sam svoj grad [Sarajevo] tokom rata. Zato sam hteo da izgradim svoje selo. Nosi nemačko ime Kustendorf. Ovde ću organizovati seminare za ljude koji žele naučiti o snimanju filmova, održavanju koncerta, proizvodnji keramike i likovne umjetnosti. Ovo je mesto na kojem ću živjeti, i gde neki ljudi mogu doći s vremena na vrijeme. Tamo će, naravno, živeti i ostali stanovnici koji će raditi. Ja sanjam o otvorenom prostoru sa kulturnom raznolikošću koja će se suprotstaviti globalizaciji."

  U Drvengradu se nalaze: biblioteka; umetnička galerija; bioskop; glavna kuća sa salom, dnevnim boravkom, gostinjskom sobom, bazenom, teretanom, saunom i odvojenim prostorijama za porodicu Kusturice; sportska dvorana; restoran; poslastičara i suvenirska radnja; Crkva Svetog Save.

  Ulice sela nose imena ljudi koji Kusturica smatra značajnim: Nikola Tesla, Ernesto Che Guevara, Diego Maradona, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Ivo Andrić i dr. Tu je i trg Nikite Mihalkova i ulica Andreja Tarkovskog.

  Od 2008. godine Drvengrad je domaćin Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", u kojem je glavna nagrada - "Zlatno jaje" za najbolji kratki film.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Etno selo Drvengrad (Mećavnik)
  Turistički vodič
  Bijelo Polje - grad sa populacijom od 16.000 stanovnika, koji se nalazi u severoistočnom dijelu Crne Gore, u živopisnoj dolini na obali planinskih rijeka Lim i Lešnica, u blizini planine Bihor na 550 m nadmorske visine. Tokom proleća oko grada cvetaju velike kamilice i grad lići na ogromno bijelo polje, zbog toga grad je dobio ovo lepo i neobično ime.
   
  Istorija grada
   
  Naselje na ovom području je osnovano u periodu neolita, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta. Iliri su živeli ovde, a kasnije Rimljani. Jedan od dokaza su rimski nadgrobni spomenici (2-3 vijeka p.n.e) u blizini grada na groblju kod crkve Presvete Bogorodice. Bijelo Polje (Akova) u srednjovekovnom periodu je bio pod vladavinom Otomanskog carstva, kao i mnoge gradove Crne Gore. Nakon konačnog proterivanja turaka 1912. godine Bijelo Polj je postao crnogorski grad. U srednjem veku u ovoj zemlji vladali su turci i ovaj grad je nosio ime Akova. Ali, u 1912. su turci bili proterani, grad je dobio novo ime i postao dio današnje Crne Gore. Po standardima države, Bijelo Polje - prilično veliki grad i ima skoro 20 hiljada stanovnika.
   
  Znamenitosti grada
   
  Ovo područje u kojem se nalazi grad se smatra kao prirodna znamenitost. Odavde se otvaraju fantastični pogledi i pejzaži. Ovde dolaze turisti ne samo iz inostranstva, već i crnogorci, koji su željni da vide lokalne ljepote. Među arhitektonskim znamenitostima su Gušmirska džamija, koju su podigli turci tokom vladavine Otomanskog carstva. Džamija se nalazi u centru Bijelog Polja kod Parka Risto Ratkovića. Gradska (ili Jusufska) džamija je izgrađena 1741. godine, tokom turske okupacije ovih mesta.
  Gušmirska džamija u Bijelom Polje, Crna Gora
  Džamija je dobila svoje ime u čast imama Hafiza Mustafa Gušmirovića, čiji je grob je danas u dvorištu džamije. Bez obzira na oslobođenja Crne Gore krajem XIX vijeka turske trupe napustile ovu zemlju, ali meštani su sačuvali muslimanski hram do današnjeg dana. Iako je u svojoj dugoj istoriji džamija u Bijelom Polju doživela nekoliko renoviranja i restauracije koje su u izvesnoj meri promenili prvobitni izgled, to je vredan spomenik kulture, koji je pod zaštitom Uprave za kulturnu baštinu Crne Gore.

  Crnogorsko-srpskim centrom na sjeveru Crne Gore duži niz godina je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Crkva se nalazi u centru grada na ulici kneza Miroslava. "Miroslavsko jevanđelje" je bilo stvoreno u zidovima ove crkve.

  U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla gde jedno vrijeme bio centar Eparhije Huma i Lima, dok region nije pao pod Osmanskim carstvom. Crkva je izgrađena u tipičnom stilu srpskoj arhitekturi u periodu državi Raška - kombinacija romanskog i vizantijskog nasleđa: oblik krsta u osnovi zgradi sa kupolom i pravougaonom apsidom, zidovi su napravljeni od braon klesanog kamena i ulaz sa zapadnoj strani je napravljen već u romanskom stilu . Za dugu istoriju hram je više puta obnovljen i proširen. Za vreme vladavine kralja Uroša I na zapadnoj strani crkve podignuta dva visoka 28 metara zvonika i trem između njih - tipičan elemenat raškovske izgradnje hrama. Narteks na severu i južne strane - promena u vreme kralja Milutina (1317-1321 godina). Tokom turske vladavine krajem XVII vijeka na osnovu crkve sagrađena je džamija Pobjede (Fethija), a jedan od zvonika - uništen, ali posle proterivanja Otomanskog carstva 1912. godine, ovde opet ponovo vratili pravoslavnu crkvu, to se dogodilo 1922. godine.

  Nikolajevska crkva, podignuta na mestu savremenog Bijelog Polja tokom vladavine dinastije Nemanjići , koje je dala svoje ime, ne samo manastiru, ali i nekim drugim objektima - obližna pijaca Nikoljska, gradsko naselje i dalje nosi ove ime, ostali dio sela Nikoljac. Manastir se nalazi u Bijelom Polju u naselju Nikoljac.
  Nikolajevska crkva u Bijelom Polje, Crna Gora
  Manastir je takođe poznat kao centar kopiranja rukopisa religijskih knjiga, lokalna škola pisara vaspitala je mnogih monaha, kasnije raspoređenig u drugim manastirima. U eri pustoši mnogih pravoslavnih manastira na sjeveru Crne Gore u XVII-XVIII vijeka, usled turske vladavine na ovim prostorima, Nikoljski manastir je postao mjestom očuvanje vrednih knjiga, rukopisa i liturgijskih predmeta iz zatvorenih manastira širom ovog područja. Trenutno, manastirska biblioteka ima 84 rukopisa i 97 štampanih knjiga, među kojima je posebno vredan jevanđelje kraja XVIII vijeka, pisanom na pergamentu. U XX vijeku, manastir je postepeno pretvoren u običnu župnu crkvu, ali danas je kompletno renoviran i služi muškim monaškim mjestom boravka Budimljansko-nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve.
   
  Šta možete obići u blizini grada?
   
  Bijelo polje je popularno mesto između speleologa. Veliki utisak na posetioce ostavlja pećina Novakovića, pećina Džalovića (kažu da može da se takmiči u lepoti sa poznatom slovenačkom Postojnska jama), i pećina Osoja. Svi su dobro istraženi i proučavani.
  Пещеры в регионе Биело Поле
  25 kilometara od Bijelog Polja nalazi se pećina Džalovića, koja se smatra jednim od najljepših i velikih u Evropi. Naučnici Dinarske planine nazivaju je najmlađom planinom - alpski orogenez; njegovi geološki uzrast je ne više od 65 miliona godina. Poznato je da proces orogeneza planine u regionima Crne Gore do sada nije završen. U kamenu priroda je stvorila i nastavlja da stvara jedinstvene u lepotama i razmerima pećine sa velikim salama, rijekama i jezerima. Na primer, neke sale pećine Džalovića imaju visinu od 30 metara.

  Lifehack: izleti u pećinu uključeni su u kategoriju ekstremnog turizma, u okviru kojih je dozvoljeno spuštanje samo iskusnim speleolozima , dobro obučenim fizički i psihološki. Danas možete videti oko 2,5 kilometara pećine. Izlet je dugotrajan, samo obilazak pećine nakon spuštanja traje oko 4 sata, uzvišenje do vrha može trajati 2 sata.

  U neposrednoj blizini grada nalazi se nekoliko termalnih izvora, a za lekovitom vodom sa izvora Kiseljak posebno dolaze ljudi iz drugih gradova.

  Ljubitelji planinskog skijanja su takođe česti gosti u Bijelom Polju. Dužina staze 300 metara, bila otvorena je ne tako davno na 930 m nadmorske visine na padini planine Zavratica-Majstorovina. U planovima - otvaranje i staze za snowboard.

  Svake godine u avgustu, možete doći na Međunarodni festival tamburaša, koji okuplja grupe iz cijele Evrope, a oni neumorno sviraju svoju muziku na ulicama i trgovima. Iako festival traje samo jedan dan, to se ne završava kad padne noć: nakon zvaničnog programa orkestri se okupljaju u raznim kafanama i restoranima, i provode se cijelu noć!

  Tokom obilazka okoline grada, možete da nastavite upoznavanje sa istorijom i arhitekturom regiona. Ovde se nalaze: drevni kameni most na rijeci Bistrica u selu Lozna Luka, manastir Voljavac sa Sretenskim hramom XIII vijeka (manastir se nalazi u opštini Bijelo Polje u blizini sela Voljavac gde u rijeku Lim uliva rijeka Bistrica), manastir Majstorovina sa starom crkvom Svete Trojice.

  Danas Bjelo Polje je veliki i moderan grad, u kojem je glavni oblast privrede je turizam. Do Bijelog Polja ima nekoliko puteva, postoje železnička stanica na linije Beograd-Bar, tako da doći ovde nije problem. Takođe možete uzeti autobus. Ostati u Bijelom Polju neko duže vrijeme nije teško - lako možete iznajmiti stan, apartman ili sobu.

  Bijelo Polje je obećavajući i dinamički razvijen turistički centar Crne Gore. To je sve što privlači pažnju posetilaca: neverovatno lepa priroda, svež planinski vazduh, lekovita voda, zanimljive znamenitosti i fascinantne kulturne manifestacije.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Grad Bijelo Polje u Crnoj Gore
 • Turistički vodič
  Tivatska solila - jedinstveni prirodni ptičji rezervat, koji se nalazi na mjestu bivšeg solane u politički život. Nalazi se u blizini Tivta, između aerodroma Tivat i poluostrva Luštica.

  Ljudi dolaze ovdje da vide ptice močvarice, uključujući i rozog flaminga i javanskog kormorana, što je jako neobično za ove prostore.Na teritoriji postoje posebne staze za posjetioce.Preporučujemo da uzmete dvogled, pošto ptice se gnijezde i hrane daleko od turističkih staza. Ako ste došli bez dvogleda, ne brinite: Vi možete vidjeti i slikati ptice močvare.U budućnosti, crnogorske vlasti planiraju pretvoriti ovaj rezervat u ornitološki park, koji može privući više turista.

  Tivatska solila - je mjesto gdje su u srednjem vijeku prikupljali so, koja je vrijedila više od zlata.So se formirala od isparavanja morske vode i nastanila se u posebnim zemljanim bedemima.Prema istorijskim izvorama u 1425 solila je imala 109 parcela, od kojih 24 pripadali su Mitropolitu Zete, 27 - stanovništvu Luštici, 10 - stanovništvu Đuraševići , 32 - Kotoru i 16 - poznatim kotorskim porodicama.Slane močvare konstantno su bile "jabukom razdora" između susjednih zemalja, bilo je nekoliko ratova izmedju hrvatskog Dubrovnika i Kotora za pravo raspolaganja solima.

  Kada su slane močvare prestale da se koriste u predviđenu svrhu, ovdje su počele dolaziti ptice.Od 111 vrsta ptica koje se mogu vidjeti ovdje, samo 4 vrste žive stalno. Podaci se mijenjaju svake godine.Najvrednije vrste ptica su - javanski kormoran, šljunak, flamingo, morski jastreb.Ovo je savršeno mjesto za posmatranje ptica.

  Pored ptica ovdje živi oko 14 vrsta rijetkih vodozemaca i gmizavaca, od kojih 3 vrste preti izumiranje.Ova teritorija je proglašena područjem očuvanja u 2007. godini.

   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Botanički park Tivatska Solila u Crnoj Gori
  Turistički vodič
  Jezero Srablje se nalazi u podnožju vrha Sedlena Greda, u opštini Žabljak, na teritoriji nacionalnog parka Durmitor, blizu Modrog jezera.
  Među stenama nacionalnog parka Durmitor, na jugozapadu periferije opštine Žabljak, nalazi se jezero Srablje – najmanje jezero u ovom delu Crne Gore, ali svakako ima jako lekovito svojstvo.
  Jezero Srablje je jedno od najmanjih na Durmitoru.Jezero se nalazi na 1638 m nadmorske visine, njegove najveće dimenzije su 45 m sa 25 m, a maksimalna dubina nije veća od 1,5 m.
  Meštani se često kupaju u vodi ovog jezera jer misle da ono leči kožne bolesti i pomaže zarastanju rana. Od slovenskih reči “srasti” i “prerasti” je postao naziv Srablje.
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Jezero Srablje
  Turistički vodič
  U Boka Kotorska, u neposrednoj blizini kulturnih atrakcija - u blizini Perasta se nalazi vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela sa crkvom XVIII veka, koji je sagrađen na mjestu malog grebena.Naziv ostrva prevodi se sa srpskog jezika kao "Bogorodica na grebenu".Na grebenu 1452, mornari iz Perasta, braća Mortešići 100 metara od ostrva Svetog Djordjija pronašli su ikonu, koja prikazuje Bogorodicu.Postoji legenda da se ikona pojavila na ostrvu nakon brodoloma, iako to nije bilo tako važno, ako ikona ne bi stvorila čudo. Nakon pronalaženja jedan od braće je bio izliječen od bolesti, od koje je patio mnogo godina.Posle je ova ikona postala poznata lokalnom stanovništvu, koje je počelo da je poštuje i da se moli.

  Teritorija, površine 3030 m2 i crkva Bogorodice su se formirali 20 godine na visini 11 metara na grebenu. Sve je počelo od brodova, koji nisu više bili koriščeni. Bili su namjerno potopljeni u blizini grebena.Takodje gusarski brodovi su bili potopljeni na grebenu.Posle lokalna vlast je odobrila zakon koji navodi da svaki brod, koji prolazi pored "Bogorodice na grebenu," u tom mjestu mora baciti kamen.I dan danas postoji folklorni festival na kojem svake godine muškarci na jarko obojenim brodovima moraju dovezti kamenje. Praznik se zove Fašinada i održava se više kao praktična svrha nego zabava. Ovo pomaže da se ostrvo ne ruši. U festivalu mogu učestvovati svi ko žele. Regata jedrenjaka završava festival.Crkva je konačno izgrađena 1630. Smatra se da crkva pomaže mornarima u opasnim plovidbama. Na žalost, nakon zemljotresa 1667. crkva je morala da rekonstruiše, a 1722. je dobila svoj konačni oblik u vizantijskom stilu, Tripo Kokolja je radio dekoracije, najpoznati mural je 10 metara - "Smrt Bogorodice".

  Umjetnički radovi, koji su donosili mornari se čuvaju u crkvi.Pored dobro poznate ikone Bogorodice u crkvi ima više od 2,5 miliona ploča od zlata i srebra, koja imaju napisane datume odlaska i dolaska mornara iz plovidbe, ako ima samo jedan datum, to je značilo da se mornar nije vratio. Tako Hicianita Kunić je čekala svog mornara muža cijeli život i sve ovo vrijeme je pravila ikonu od svoje kose, koja čak ima i sijede dlake. Njen muž se nije vratio, a ikona se sada čuva u crkvi na ostrvu. U crkvi se često održavaju vjenčanja, jer se vjeruje da ikona pomaže mladencima. Takođe crkvu često posjećuje veliki broj hodočasnika i turista cijelog svijeta.

  Lifehack: Do ostrva Gospa od Škrpjela se može doći posebnim morskim taksijem, red vožnje možete saznati na šetalište vašeg grada.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Ostrvo Gospa od Škrpela
  Turistički vodič
  U Crnoj Gori ima puno različitih antičkih tvrđava i utvrđenja. Ali sve ove istorijske lokacije nisu neki srednjovekovni feudalni dvorci - "Orlovo gnezdo", gde su živeli gospodari - vlasnici okolnih zemalja, kao što je u zapadnoj Evropi. Ovde su stvarne moćne odbramene konstrukcije, u kojoj su vojni garnizoni stajali i odbijali konstantni napad neprijateljskih trupa sa svih strana. Pa čak i ako u nekim od njih su živele lokalne aristokratije, posle oni nisu ostavili ništa od luksuznih palata i smeštaja unutar zidina tvrđave. Na području sadašnje Crne Gore, neki objekti izgrađeni radi zaštite od gusara (kao tvrđava Časnog Krsta u Perastu), neki crnogorci podigli da se odbrani od okupatora, a mnogi osvajači su napravljili utvđenja za kontrolu nad lokalnim stanovništvom.

  Od početka XIX vijeka, kada zemljišta Kotora su bili pod kontrolom austrijskog carstva, austrijanci nisu bili izuzetak, i počeli ovde graditi svoja moderna i vojna utvrđenja za odbranu okupiranih zemalja. Do našeg vremena u Crnoj Gori su ostala mnogo utvrđenja vremena Austro-Ugarske u dobrom stanju, a neka - potpuno uništena ili jednostavno zaboravljena, napuštena i predana prirode. Sve ove tvrđave imaju jednu sličnost - one su izgubile svoj bivši strateški značaj, napuštene i sada nisu zaštićene. Jedno od takvih mjesta je tvrđava Vrmac.​
   
  Austrijska tvrđava Vrmac.

  Planinski masiv Vrmac, koji razdvaja Kotorski i Tivatski zaliv Boke Kotorske, u svako doba imao važnu stratešku ulogu za vojnu kontrolu okolnih teritorija. Nije iznenađujuće da je Austro-Ugarska, dobila je moć nad crnogorskim prostorima u XIX vijeku, izgradila u ovim mestima odbrambenu tvrđavu Vrmac. Na vrhu istoimene planine nalazi se utvrđenje, u blizini sela Muo. Njegove geografske koordinate su: 42 ° 25'15 "s.g.š, 18 ° 44'57 "i.g.d.
  Austrijska tvrđava Vrmac u Crnoj Gore
  Tvrđava Vrmac je jedna od tri tvrđave čiji je cilj zaštititi Boku Kotorsku sa istoka, u pravcu istorijske Crne Gore. Ovaj kompleks utvrđenja - Vrmac, Goražda, Trojica, kao i još nekoliko baterija, pokrivali su gradove i okolinu od mogućih napada vojnika koji bi mogli doći sa strane zaliva u Pržno.

  Tvrđava Vrmac, kao i Goražda su utvrđenja, koja su izgrađena ili u jamama kao tvrđava Goražda ili okružena zemljanom bedemom. Neprijatelju, za koriščenje ove tvrđave prvo trebalo je uzeti zemljeno utvrđenje, a kasnije dubok i širok jar sa kaponirima, metalnim kolutima sa bodljikavom žicom.
  Tvrđava Vrmac
  Njena konstrukcija uključuje sva dostignuća nauke o utvrđivanju tog vremena. Konstrukcija ima trapezoidan oblik u planu i sastoji se od zadnjeg dijela (koji se zove "klisura") i dva kazamata, od kojih je jedan usmeren ka Tivtu i drugi u pravcu Bokokotorskog zaliva. Vanjski (okrenut prema protivniku) dio je snažan zid i cijela struktura je okružena jarkom, uz koji može se voditi borba sa strane dva kaponira. Još jedan, kaponir služio je da brani ulaz u tvrđavu. Artiljerija za puške je bila u podzemnom arsenalu sa mehanizovanim liftom. Iznad zemlje, može se izračunati dva sprata, ali mnogo veći visina tvrđave se nalazila duboko u brdu. To je tvrđava Vrmac koja izgleda pred nama ovako neosvojivo.

  Istorija tvrđave Vrmac.

  Vrmac tvrđava je izgrađena u 1894-1897 g.(kasnije od Goražde) na mestu stare austrijske baterije, koja je ovde postojala od 1858. godine i služila za kontrolu crnogorskih artiljerijskih položaja na Lovćenu i čuvanje serpentina od Kotora do Cetinje.

  Nakon završetka izgradnje, tvrđava Vrmac dugo vremena bila je najmodernija tvrđava u Kotorskoj pomorskoj luci. Ovde je stalno služilo 182 vojnika: 5 oficira i 177 predstavnika nižih činova. Na naoružavanju su uglavnom bili haubice (oko 12 jedinica) i 12 pušaka.

  Na kraju XIX vijeka tvrđava je modernizovana - kazamati ojačali sa dodatnim štitovima fabrike Skoda i instalirali na krovu tvrđave oklopne kape koje se rotiraju na 360 ° za pucanje vazdušnih meta (ovo je zbog pojave vojne aviacije). Tada je utvrđenje izgledalo potpuno nedostupno i do Prvog svjetskog rata nije učestvovalo ni u jednom vojnom sukobu.

  Tokom Prvog svjetskog rata, tvrđava Vrmac bila je u centru borbe između Austro-Ugarske i Crne Gore. Najgori period tvrđava je imala u oktobru 1914., kada su crnogorski vojnici aktivno bombordovali Vrmac i Goražde sa Lovćena, kao posledica toga je eksplodiralo skladište sa granatama i tvrđava je bila teško oštećena. 23. oktobra 1914. godine tvrđava je imala 176 oštećenja i bila je spremna da se preda, dok nije došla na vrijeme sa strane zaliva dodatna pomorska snaga, koja je neutralisala napad crnogorske baterije sa Lovćena. Otada je šuma oko tvrđave je bukvalno prepuna kraterima od granata, ali oštećenja tvrđave ne vide se, jer je verovatno, austrijanci, koji su odbili crnogorski napad, napravili su neophodne popravke. 1916. godine tvrđava je ponovo počela da funkcioniše i ponovo je zauzela odbrambeni položaj.

  Tokom Drugog svjetskog rata, italijanska vojska koristila je tvrđavu Vrmac kako bi odbila neprijateljski napad

  Neko vrijeme kasnije, kada je tvrđava je potpuno bila uništena i nije imala zaštitu, ovde je živeo pravoslavni sveštenik. Od ostataka kamenja je napravio u uglu peć i a na zidovima nacrtao je ikone.

  Lifehack: Videti ove ikone i se upoznati sa životom tvrđave ima mogućnost svako! Glavna stvar - da se ne plašite da prođete kroz tamne, nepoznate napuštene tvrđave, i uzmite sa sobom lampu.

  Trenutno je tvrđava napuštena, ali nju često posećuju ljubitelji tvrđava, kao i sve one koji žele da uživaju u divnom pogledu na Bokokotorski zaliv - sa visine Vrmaca se pruža predivan pogled na panoramu starog Kotora i tvrđavu San Đovani.

  Kako doći do tvrđave Vrmac?

  Možete doći do tvrđave Vrmac svojim ili iznajmljenim automobilom putem od planinskog prijevoja Trojica, gde ima još jedna baterija. Sada je put asfaltiran, ali to je samo gornji sloj. Ali osnova, koja još uvijek se ne raspada, bila je položena 1882. godine!

  Lifehack: Doći do tvrđave je vrlo jednostavno. Uzmite u Kotoru ili Tivtu taksi i idite do tvrđave Vrmac. Cijena putovanja će biti maksimalno od deset do petnaest eura.

  Pre nego što naručite taksi, pogledajte približnu cenu putovanja ili fiksnu cijena transfera (zavisno od grada polaska i kompanije) na našoj veb stranici ili preko našoj besplatnoj aplikaciji "Vodič kroz Crnu Goru" na Google Play.

  Takođe možete doći do tvrđave na još jedan, mnogo interesantniji način - iz Kotora, iz sela Muo, direktno od gradske policijske stanice,odakle počinje turistička staza, koju su austrijanci još ranije izgradili 1860. godine !!!

  Sa ovim planinskim putem se dešavaju isti problemi kao i sa svim lokalnim putevima - dok ona prolazi kroz selo Muo, nju lako izgubiti, jer ova staza se razdvaja. Od određenog mjesta staza izlazi iz naselja i samo se rastvara (desna slika na slici ispod)

  Lifehack: Na putu do vrha ima putokaz "Planinarska staza - Vrmac" koja ima pravac u dvorištu stambene kuće ... . Ispostavilo se da staza ide preko zemljišta, ali to nije baš vidljivo, jer nakon zemljotresa u 1979.ona je delimično zapuštena i veoma retko ovde iko prolazi.
  Kako doći do tvrđave Vrmac?
  Ovaj put je sada u lošem stanju - u nekim mestima je jednostavno uništen, negde je puno kamenja, a ponekad čak i potpuno blokiran velikim borovima. Nekad je ova staza bila široka i udobna (kolica je mogla proći), a sada je toliko uska i samo jedna osoba jedva može proći. Uprkos svemu tome, mnogi turisti i dalje dolaze do utvrđenja ovim "divljim" putem, jer tokom cijelog puta se otvara prekrasan pogled na Stari grad Kotora i Kotorski zaliv. Ovaj put je konstruisan na takav način da u roku od pola sata laganog hoda ćete se naći na nadmorskoj visini od oko 700 metara - direktan uspon bi trajao više vremena, a na nekim mestima su potrebne posebne planinarske sposobnosti.

  Između ostalog, možete jednostavno rezervisati izlet po austro-ugarskim tvrđavama Crne Gore, tokom kojeg ćete posetiti nekoliko tvrđava, a iskusni vodič će vam ispričati priču o izgradnji ovih utvrđenja, dodajući dosta zanimljivih činjenica.

  Šetnja kroz tvrđavu Vrmac i okolinu.

  Na teritoriji u blizini tvrđave Vrmac ima mnogo različitih vojnih objekata. Ranije ovde je bila vojna baza, a sada - samo ruševine nekada moćnih zgrada. Oko tvrđave se nalzi lepa borova šuma, i to je verovatno jedino mesto iznad Kotora, gde ima poseban dobar vazduh.
  U blizini tvrđave Vrmac ima mnogo različitih vojnih objekata
  Najzanimljiva stvar ovde je veličanstveni pogled koji se otvara sa vrha planine Vrmac. Odavde možete videti Stari grad Kotora, Boku Kotorsku i razna naselja duž obale - Perast, Dobrota, Ljuta, itd...
  Stari grad Kotora, Boku Kotorsku i razna naselja duž obale - Perast, Dobrota, Ljuta, itd ..
  Tako tvrđava Vrmac izgleda sa puta:Tako tvrđava Vrmac izgleda sa puta
  I sada idemo unutar tvrđave i ćemo se upoznati sa svim skrivenim i zanimljivim mestima. Za razliku od tvrđava u Bosni i Hercegovini, ovde možete ući slobodno, bez straha za svoj život.

  Tvrđava Vrmac se sastoji od 3 sprata i cisterne u najnižoj prostoriji. Uprkos činjenici da tvrđava nije dugo zaštićena, nije lako stići tamo. Gvozdena dvokrilna vrata na glavnom ulazu su zaključana. Ali! Pored njih nalazi se neka vrsta "ulaza" kroz prozor, odakle možete ući unutra. Kada budete unutra tvrđave, odmah ćete shvatiti, bez obzira da je unutra ona očuvana, ali mestima izgleda mnogo gore nego spolja ...

  Lifehack: Savetujemo vam da uzmete lampu i dobre vodootporne cipele. Prvo, unutra ima hodnike u kojima apsolutno ništa nije vidljivo. Drugo, rupe u podu predstavljaju odličnu priliku da padnete u tajne prostorije - sa prvog sprata možete pasti u cisternu, a na drugom spratu - ogromna rupa u podu, pokrivena trulim pločama. Treće, unutra tvrđave ima puno lokva i vlažnih prostorija.​
  Ulaz u tvrđavu Vrmac
   Pa, hajde da prođemo kroz sve spratove tvrđave.​

  Prvi sprat.

  Za razliku od tvrđave Goražda, koja izgleda potpuno netaknutom, tvrđava Vrmac tokom Prvog svetskog rata dosta je pretrpila crnogorskih bombordovanja. Unutar tvrđave ima kazamate, u kojima čak ima i nešto očuvano - električni ormarić, izolatori, neki kanal - ventilacija ili za postavljanje komunikacija. Jedna od soba u prizemlju je toalet.
  Туалеты в крепости Врмац
  Plafoni u tvrđavi su svodni, napravljeni od cigli, što nije tipično za austrijsku građevinu. Prolazi su čudni, lavirinti,kao slovo П, koje se završava slepom ulicom. Možda su to tragovi prethodne privremene tvrđave, koja je bila ovde ranije. Od cigle napravljene i cisterna, koja se nalazi još niže.
  Na zidovima tvrđave možete videti originalnu natpis - "Grobari" - srpska fudbalska grupa čiji autogrami mogu se videti puno gde na Balkanu.

  Lifehack: U tvrđavi ima slepih miševa. Oni neće izazvati štetu, ali ako budete nih uznemiravali, oni počinju da panikuju i jednostavno mogu slučajno udariti.​

  Drugi sprat

  Na drugom spratu tvrđave su prostorije za puške, koje prekrivene debelim metalnim štitom. Unutra, takva filmska atmosfera koja izgleda,što može izaći manijak sa motornom pilom.

  Lifehack: Usput, ako pažljivo pogledate, možete razlikovati natpis na oklopnom štitu "E. Skoda Pilsen 1896" - isti natpis je prisutan na granatama oružja u tvrđavi Goražda.
  Второй этаж крепости Врмац — это закрытые толстыми металлическими панцирями помещения для орудий.
  Jedna od prostorija na drugom spratu ima ikone, a na uglu se nalaze ostaci sveća. Kažu da je neko vreme živio monah, obojio je zidove i metalni štit za oružje.

  Lifehack: Budite pažljivi, hodajući po drugom spratu. Plafoni su visoki, tako da je vrlo dugo letjeti. Ovu prepreku nema potrebe da prevaziđite. Možete skrenuti trećim spratom i se spustiti drugim stepenicama na nepristupačni dio drugog sprata.​
  Дыра в полу в крепости Врмац
  Nastavljamo dalje. Drvena stepeništa sa rukohvatima koja vode do trećeg sprata, i dalje su sačuvana u originalnom obliku!

  Treći sprat

  Treći sprat je izgrađen sa vrlo niskim plafonom tako ako želite proći moraćete da savijete . Ali najveći problem je ogromna lokva duž hodnika, koja se pojavljuje ovde posle kiše. Ovde će trebati vodootporne cipele.
  Na trećem spratu možete pronaći mesta za manje oružje sa rotirajućim štitom. Postoji i mehanizam "lift" koji je u davnim vremenima služio za nabavku granata.
  Подъемный (лифтовой) механизм в крепости Врмац
  Sa trećeg sprata možete stići do krova tvrđave. Odozgo tvrđava je veoma dobro maskirana svetlom zelenom mahovinom, žbunom i nekih cvećama. Gore ima ventilacione cevi, zbog čega je jasno da ste na vrhu odbrambene konstrukcije, a ne samo na brdu u šumi.
  Крыша форта Врмац в Черногории

  Ovo naravno nije sve što se može vidjeti u samoj tvrđavi i okolini. Ali kako kažu, bolje je jednom videti nego sto puta čuti...
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Austrijski tvrđava Vrmac u Crnoj Gore
  Turistički vodič
  Ljuta - malo ribarsko selo na obali Bokokotorskog zaliva u samom podnožju planinskog masiva Lovćen. Selo se nalazi na istoimenoj planinskoj rijeci - Ljuta, odakle je dobilo ime. Zimi je mirno i tiho, a tokom leta u Ljutu dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta zbog lokalnih tihih plaža, živopisnih pejzaža i jedinstvenih srednjovekovnih atrakcija, koje čuvaju istoriju ovog jedinstvenog mjesta.
   
  Srednjovekovna Ljuta.​

  Kuće i zgrade u gradu Liuta odlikuje se jedinstvenim arhitektonskim stilom. Objekti u selu su izgrađeni od bijelog kamena. Ovaj oblik je tradicionalni za ovo mesto, podseća na daleka vremena kada je Venecijanska Republika vladala ovde. U XIVIII vijeku, republika je napredovala. Najbolji spomenici arhitekture se odnose na ovaj period. U to vreme je formiran oblik grada, koji je preživeo do danas. Svaka kuća ima svoju istoriju, svaka zgrada predstavlja arhitektonsku umetnost.

  Ljuta ima drevnu istoriju, koja se ogleda u arhitektonskim ansamblima, palatama i katedralama. Glavna vrednost grada je Katolička crkva Sv. Petra, izgrađena u baroknom stilu. Sredstva za izgradnju hrama obezbedili su stanovnici, a kameni blokovi su donjeli mornari iz Korčule. Datum izgradnje crkve Sv. Petra pripada 1700. godini. Izgradnja crkve trajala je 80 godina. Crkva je izgrađena od belog kamena.

  Hram čuva staru ikonu u srebrnom okviru - Bogorodica drži u rukama Hrista. Ova relikvija ima važnu ulogu u istoriji grada, a posebno ga poštuju lokalni stanovnici. Prema starim legendama, ovu ikonu spasilo je stanovništvo Ljute od smrti tokom epidemije kolere. Crkva je ukrašena freskama. U njoj se nalaze tri oltara od mermera. Glavni centralni oltar prikazuje svetog pokrovitelja crkve Svetog Petra, okruženog anđelima, a dva druga - Bogorodicu i Svetog Luku - radovi mletačkih majstora.
   
  Moderno naselje Ljuta.

  Tokom godišnjih odmora,veliki broj turista dolazi u Ljutu. Ne samo srednjovekovne ulice i zgrade privlače turista. Priroda ovde, ima sva uslova za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Pećine, planinska rijeka i morski zaliv stvaraju ugodnu atmosferu za odmor u prirodi. Ovde postoji mogućnost planinarenja u blizini Kotorskog zaliva i posjete najboljih i slikovitih područja regije.

  Omiljeno zanimanje lokalnih stanovnika je ribolov. Ovde često dolaze na pecanje kao lokalni stanovnici tako i gosti grada. U gradu se nalazi najveća ribarska farma, koja dostavlja ribu širom Crne Gore. Sve vrste jela od ribe i morskih plodova su dio nacionalne kuhinje, koju možete probati u lokalnom restoranu.

  U selu se nalazi čuveni restoran u Crnoj Gori - "Stari Milni". Nalazi se na mestu gde se planinska rijeka uliva u zaliv. U "Stari Milni" možete lepo odmoriti i večerati. Restoran poslužuje najbolja jela nacionalne kuhinje i jela pripremljena od svježih morskih plodova. Ovde možete probati takvu egzotičnu hranu kao sipa ili hobotnica. Restoran "Stari Milni" nalazi se na obali mora. Unutrašnjost restorana dizajnirana je u originalnom stilu. Stolovi se nalaze na otvorenom prostoru duž vodotoka sa mostovima. Morska riba žive u ribnjacima. Restoran je jedan od najboljih i najskupljih ugostiteljskih objekata u zemlji.
  Знаменитый на всю Черногорию ресторан - «Старые мельницы» («Stari Milni») в поселке Люта
  Liuta je prekrasno selo na obali mora i u blizini visokih srebrnih stijena. Ovde je čist planinski vazduh, a ljeti nikad nije zagušljivo. Luksuzne vile i apartmani okruženi su cvijećem i zelenilom. Svako ko je barem jednom bio ovde, pamtiće slikovite pejzaže ovog mesta cijeli život.
   
  Uslovi boravka.​

  Turisti koji dolaze u Ljutu mogu se smjestiti u apartmanima, plažnim kućicama, privatnim kućama ili hostelima. Ako želite, možete iznajmiti vilu ili sobu kod lokalnih stanovnika.Ovde nema velikih hotela međunarodnog nivoa.

  Najpopularnija opcija su apartmani. Njihovi uslovi su slični hotelskim. Većina apartmana se nalazi na obali mora. Oni pružaju sve što vam je potrebno za ugodan boravak: besplatni WiFi, kablovska, klima uređaj. Neki apartmani imaju bazene i prostor za roštilj na svojoj teritoriji. Na susjednim teritorijama postoje privatni parking.
   
  Plaže Ljute.​

  U blizini sela Liuta postoje tri plaže sa malim šljunkom. Peščana plaža se proteže duž obale mora, površine oko 1000 kvadratnih metara. Ulaz u vodu je blag, dubina je postepena. Pored plaže nalaze se betonske platforme, koje na mestima prolaze kroz male dokove i stubove.

  Ulaz na plažu za sve goste je besplatan. Turisti mogu koristiti ležaljke i suncobrane. Blizu plaže nalazi se parking i mali dok. U neposrednoj blizini nalaze se kafić i restoran, gde možete nešto pojesti.
   
  Atrakcije u blizini grada.​

  Ljuta se nalazi u neposrednoj blizini Orahovca i Dobroti. Put do ovih naselja neće dugo trajati. Dakle, sigurno možete ići u najbliža naselja kako biste se upoznali sa njihovim ljepotama i znamenitostima.

  Orahovac je poznat po svojoj šumi, gde raste lovorika i hrast. To je ugodno, zeleno naselje, pravi zeleni raj. Morska voda na ovom mestu je poznata po svojoj kristalnoj čistosti.

  Dobrota je drevni grad. Ovde ima ostaci rimskog i ilirskog naselja. Ovo mesto fascinira svojom lepotom drevne crkve, raskošnih palata bogatih mornara. Grad vrijedi posetiti, jer doći do Liute je veoma jednostavno.

  Samo 7 kilometara od Liute se nalazi Kotor, najposećeniji grad Bokokotorskog zaliva. Ako vreme dozvoljava, definitivno treba posjetiti ovaj grad, gde duh srednjeg vijeka i dalje živi. Ovde savršeno sačuvani arhitektonski spomenici, crkve, antičke palate, kuće i manastiri. Danas je Kotor pod zaštitom UNESCO-a i smatra se gradskim muzejom pod otvorenim nebom. Šetnja po srednjovekovnim ulicama i trgovima u Starom gradu Kotoru je pravo zadovoljstvo. Istorija ovog jedinstvenog mesta je stara oko 2000 godina, a prvo naselje tu su položili iliri, kojih su posle zamenili rimljani. Kotor je grad srednjevekovnog karaktera, koji vredi posjetiti svakom putniku. Uslova za plažni odmor u gradu nema, tako da turisti idu na okolna područja gde ima peščana plaža na obali morskog zaliva.

  Od Liute do glavnog grada Podgorice, 42 km, Tivat je 20 km, a popularni turistički grad Budva udaljen je 24 km.

  Ne propustite jedinstvenu priliku da posjetite druga zanimljiva, neobična i lijepa mjesta u Crnoj Gori - vjerujte, ima ih dosta. Od Liute autobusom možete poći u obližnja naselja, a, kada dođete do njih u roku od 1 sata, ćete se upoznati sa bogatom kulturom i istorijom Crne Gore.
   
  Kako doći do Ljute?​

  Liuta se nalazi na samoj obali Jadranskog mora, nekoliko kilometara od svjetski poznatog grada Kotora. Ovo je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta Bokokotorskog zaliva. Do sela iz drugih gradova možete doći: autobusom, taksijem ili iznajmljenim automobilom. Put neće oduzeti mnogo vremena, jer je udaljenost između gradova u Crnoj Gori je veoma mala, a cijelu zemlju duž obale možete proći za 5-6 sati.

  Najbliži aerodrom u Tivtu nalazi se nekoliko kilometara, u blizini istoimenog grada Tivta. To je međunarodni aerodrom i jedan od dva aerodroma u Crnoj Gori (drugi je aerodrom Podgorica). Na aerodrom Tivat uglavnom turisti dolaze iz cijelog sveta, uključujući i iz Rusije, koji dolaze ne samo u Ljutu, ali i u druge turističke gradove Crne Gore, jer aerodrom se nalazi na obali Jadranskog mora. Ruski turisti stižu u Tivat iz Moskve sa aerodroma Domodedovo i Sheremetjevo. Od aerodroma Tivat do mjesta možete doći taksijem, autobusom ili iznajmljenim automobilom, koji će vam biti dostavljen direktno do stanice. Put traje oko pola sata.

  Ljuta je mirno i ugodno mjesto u Crnoj Gori, koje je namenjeno ljubiteljima opuštajućeg odmora.
   
  Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Naselje Liuta u Crnoj Gori

Plaže u Crnoj Gori

Uživajte u suncu, more i dobro raspoloženje na najboljim plažama u Crnoj Gori!

 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Plaža Pržno - mala šljunkovita plaža koja se nalazi u nekadašnjem ribarskom selu. Ovde je do danas uvezan veliki broj barki. Na plaži se nalaze plažni bar, restoran, iznajmljivanje ležaljki. Od ove plaže se jednostavno dolazi na Sveti Stefan i ima malo mesta za parking.
  Pržno plaža
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Plavi horizonti se nalazi u dnu uvale Pržno, koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštice. Do Plavih horizonata iz Kotora ili Tivta potrebno je 15 minuta. Dužina plaže je 350 metara. Plaža je okružena maslinovom i borovom šumom što daje plaži jedinstveni šarm i živopisni izgled. Plaža je potpuno pokrivena sitnim peskom, ulaz u vodu je gladak i idealan je za decu i odrasle. Zahvaljujući maloj dubini vode u more se odlično zagrije i obično je 2-3 stepena toplija od ostatka primorja. U blizini nema naselja. Na vašem raspologanju su ležaljke, suncobrani, sportski tereni, svlačionice, tuš-kabine I wc, parking i pristanište, a za vašu bezbednost dežura služba spašavanja. Za ljubitelje aktivnog odmora, na plaži postoje tereni za odbojku, košarku I tenis. Takođe možete da plovite brodom, skijate na vodi, vozite vodeni skuter ili da pođete na ribolov. 
  Plaža Plavi horizonti, Radovici, Lustica
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Plažu Žanjice takođe nazivaju Predsedničkom plažom, nekadašnji poznati Josip Broz Tito (predsednik bivše Jugoslavije) je izabrao ovu uvalu za privatnu zatvorenu plažu. Ona se nalazi 6 km od Herceg Novog na poluostrvu Luštica. U letnje doba iz gradova Herceg Novi, Igalo i Meljine na plažu Žanice Vas mogu dovesti privatni brodovi, oni polaze svakih 10 minuta od 9:00 do 13:00 sati. Sa plaže možete se vratiti od 17:00 do 20:00 sati. Plaža je šljunkovita, tu nema peska i zato je voda vrlo čista i providna. Zbog krupnog šljunka i morskih ježeva u vodu treba ulaziti vrlo oprezno. Za udoban odmor bolje je iskoristiti ležaljke sa suncobranom (koštaju do 10 eura) kao i automatizirani tuš (0.50 centi). Plaža je okružena maslinama, u hladu možete odmoriti od jakog sunca i uživati uz čašu vrhunskog vina. U blizini plaže se nalazi veliko pristanište odakle možete poći u Plavu špilju (pećinu) ili ostrvo-tvrđavu Mamula. Takva vožnja ne košta više od 5 eura po osobi. Na 10 minuta hoda od glavne plaže Žanjice se nalazi uvala Mirišta. Obala se sastoji od betonskih platformi, koja iznad sebe stepenicama vodi ka gustoj šumi. Ovo mesto se izdvaja neverovatnim pejzažom i čistim šumskim vazduhom.  
  Zanjic plaža u Crnoj Gori
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Žukovica plaža – divlja šljunkovita plaža, delimično stenovita i peskovita, koja je okružena mediteranskom vegetacijom i nalazi se blizu rta Žukovica na obali kod Grblja. Specialne plažne udobnosti ne postoje.  
  Žukovica plaža
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Kraljičina plaža je glavna plaža Miločera i jedna od najlepših na Jadranskoj obali. Kraljičina plaža je veličanstveno mesto za odmor u poznatoj Budvanskoj Rivijeri. Neverovatna oblast sa najboljim peskom i idealnom čistoćom, a takođe i prelepim pogledom priuštiće nezaboravne momente i najzahtevnijim turistima.
  Kraljičina plaža u Crnoj Gore
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Plaža Miločeri jedna od najlepših na Jadranskoj obali. Plaža je veličanstveno mesto za odmor u poznatoj Budvanskoj Rivijeri. Neverovatna oblast sa najboljim peskom i idealnom čistoćom, a takođe i prelepim pogledom priuštiće nezaboravne momente i najzahtevnijim turistima. Masline i šuma čempresa su je okružili sa strane kopna, a od vetra plažu čuvaju stene. Ona se nalazi između Svetog Stefana i Pržna i njena dužina je 380 metara.Plaža Miločer je jako popularna među turistima zato što se na njenoj teritoriji nalazi bivše letnje prebivalište dinastije Karađorđević, vila Miločer. Odmor na obali je besplatan za goste vile, a za ostale ulaz i iznajmljivanje ležaljki košta 75 eura. Van teritorije plaže postoje kafići i male prodavnice.  
  Plaža Milocer
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Sveti Stefan plaža je neposredno ispred čuvenog ostrva-hotela i sastoji se iz 2 plaže podeljene mostom koji vodi ka ostvu. Sa leve strane je opštinska plaža i na njoj možete boraviti besplatno. Sa desne strane je hotelska plaža Svetog Stefana. Razlika između plaža je u tome što na jednoj ima manje šljunka i manji broj turista. Cena na plaži hotela Sveti Stefan za set ležaljki i suncobran je 50 eura. Ovde nema mnogo posetioca ni u sred sezone.Pored plaže je šetalište sa palmama, oleandrima, i starim maslina neverovatnih stabala.
  Sveti Stefan Plaža, Crna Gora
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
  Plaža Galija se nalazi u sastavu kampovanje "Crvena glavica", u neposrednoj blizini odmarališta mjesta Sveti Stefan. Do plaže Galija se može doći autom. Plaža uredan i čist i potpuno opremljen plaže namještajem. Mnogi vjeruju da je plaža Galija je jedna od najljepših plaža na području Budve. Na plaži postoje ležaljke i suncobrani, kafić, svlačionice, tuševi, wc, rescue service, parking.  
  Plaža Galija u Crnoj Gore

Događaji

Izaberite šta bi želeli posjetiti tokom vašeg odmora

Novosti

Pročitajte najnovije vijesti o Crnoj Gori

Napomena turistima

Korisna informacija za putnike


Fotografije Crne Gore

Pogledajte naše slike i dodajte tag #waytomontenegro na vaše slike na mrežama društvenim

Iznajmljivanje jahti, glisera, broda, katamarana, skutera, kajaka, SUP i drugih vrsta plovila u Crnoj Gori.

Crna Gora je mala zemlja na Balkanskom poluostrvu i Jadranskom moru. Crnogorska obala je podijeljena na dva dijela: Bokokotorski zaliv, gde se nalaze Tivat, Kotor i Hercegnovska rivijera, i otvoreni dio Jadranskog mora, gde se nalaze Budva, Barska i Ulcinjska Rivijera. Za razliku od susednih zemalja balkanskog regiona, Crna Gora ima relativno malu obalu - oko 300 km. Ali, danas iznajmljivanje jahti, broda, glisera, katamarana, skutera i drugih vsrta plovila u Crnoj Gori jedna je od najtraženijih usluga među turistima iz cijelog svijeta.

Odmor u Crnoj Gori je malo verovatno da će biti kompletan ako ne pronađete vrijeme i nećete izaći bar jednom u otvoreno more na jahti ili gliseru. Nijedna od vrsta aktivnosti na otvorenom ne može dati takve zapanjujuće emocije kao vožnja brodom / jahtom / katamaranom / gliserom / i drugim vrstama plovila na otvorenom moru. Iznajmljivanje jahti, broda,glisera, katamarana, skutera, kajaka, SUP-a i td. je zadovoljstvo, koje ponekad će koštati više od mnogih drugih zabava, ali i emocije od ovog odmora su posebne i nezaboravne dugi niz godina ...

Pogledati i preuzeti 3D mapu obale možete. Google onlajn mapa akvatorije Crne Gore. Mapa vjetrova i temperature

Usluge iznajmljivanja jahti, glisera, broda i drugih morskih plovila u Crnoj Gori omogućavaju lokalnom stanovništvu i gostima zemlje osetiti čare luksuznog odmora, ali i doživeti lepotu crnogorskog primorja, videti prelepa ostrva, neobična mesta, jedinstvene atrakcije, skrivene pećine i još mnogo toga u Jadranskom moru ...

Iznajmljivanje jahti u Crnoj Gori - je odlična prilika za slavlje, odmor sa porodicom ili prijateljima, kao i za organizaciju nezaboravnog snimanja sa pogledom na obalu i Jadransko more. Ovo su samo neka od mesta koje vredi posetiti uzimajući u zakup jahtu, brod ili gliser u Crnoj Gori: Stari grad Budva i ostrvo Sveti Nikola; Ostrvo Sveti Stefan; letnji dvorac kraljevske porodice u Miločeru; Bokokotorski zaliv, uz koji se nalaze gradovi Tivat, Herceg Novi, Kotor i Perast sa poznatim ostrvima; Stari grad Kotor, okružen visokim kamenim tvrdim zidom; ostrvo-tvrđava Mamula; ostrvo Katič i Svete Nedelje kod Petrovca; Žabljak Crnojevića na Skadarskom jezeru i td.

Čak i ako niste zainteresovani pejzažima i prekrasnim pogledom na prirodu, možete jednostavno otići na kupanje na željenom plovilu Jadranskim morem, Bokokotorskim zalivom i Skadarskim jezerom, i uživati u velikim morskim prostorima i prijatnom odmoru na prirodi. Nemoguće je uporediti ni sa čim, čak i sa putovanjem luksuznim i moćnim autom. Ne verujete? Onda samo provjerite!

Iznajmljivanje jahte, broda i glisera u Crnoj Gori - usluga koja je danas veoma popularna kod lokalnog stanivništva i turista! Zato smo prikupiti za vas samo najbolje ponude brodova os sigurnih menedžment kompanija i vlasnika jahti, broda, glisera, katamarana, skutera, kajaka, SUP-a i drugih vrsta plovila u Crnoj Gori.

Korisna informacija za putnike Way to Montenegro Prva Proletarska bb., Budva, Montenegro +382 69 171 249
Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY