Servis

Iskoristite naše onlajn usluge rezervacije za robu i usluge u Crnoj Gori:


Turistički vodič

Upoznajte različite atrakcije u Crnoj Gori i isplanirajte idealno putovanje za vas

 • Turistički vodič
  Nova Džamija Selimija u gradu Bar, Crna Gora.
   
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Nova Džamija Selimija u gradu Bar, Crna Gora
  Turistički vodič
   U centru stari grad Kotor ostali je jedan od najpoznatijih atrakcije ovo mjesto i najstariji hram Crnoj Gore - Crkva Svetog Luke.
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Crkva St. Luke
  Turistički vodič

  Podzemni izvori koji izviru na planini Prokletiji na visini od 925 metara nadmorske visine koji čine sistem reka koje hrane Plavsko jezero. Na planini Prokletiji na oko 925 metara nadmorske visine izviru Ali-pašini izvori, mnoštvo izvora na velikoj teritoriji koji se spajaju u novi vodotok, okruženih neverovatno lepim planinskim pejzažom.

  Lokacija: izvori se nalaze u nacionalnom parku Prokletije, opština Plav, oko 1 km južno od naselja Gusinje i 10 km udaljeno od Plavskog jezera. Ali-pašini izvori, zauzimaju veliku površinu. Ali-pašini izvori izviru u podnožju planine Prokletiji na površini od skoro 300 metara. Brzina vodenog protoka zavisi od godišnjeg doba i u rasponu je  od 1 do 1.5 m³ u sekund leti, i do tri puta je veća u proleće. Sa velike površine na kojoj izviru, spajaju se u reku Vruja i njom odlaze u Plavsko jezero. Izgled, nijansa vode i igra svetlosti u brzim potocima su posebno veličanstveni u vreme zalaska sunca. 

  Izvori su dobili ime u čast Ali-paše Gusinskog, albanskog vojnog zapovednika koji je pokušavao da nametne albansku kontrolu u ovom regionu posle odluke Berlinskog kongresa 1878. godine koji je definisao teritoriju nezavisne Crne Gore.

  U Gusinju i neposredno pored izvora nema mnogo turista, ovde možete potpuno da uživate u lokalnom gostoprimstvu i prirodnoj hrani koju možete naći u lokalnim prodavnicama i kafićima. Postoji mišljenje da je voda izvora zasićena velikom količinom minerala i da ima lekovitu moć.

   

  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Izvori Ali-paše u Crnoj Gore
  Turistički vodič

  Planinsko jezero na visini 1735 m, zanimljivo  po svom plivajućem ostrvu.
  Visitorsko jezero na 1735 m nadmorske visini, nalazi se na istoimenoj planini, zadivljuje posebnim  mirom i tišinom. U okruženju visokog drveća ovaj mali rezervat izgleda kao deo izgubljenog sveta koji je bezvremenski u kom ne upravlja žurba i savremena bučna civilizacija.
  Lokacija: jezero se nalazi na planini Visitor nacionalnog parka Prokletije, u severnom delu opštine Plav, udaljeno otprilike 2 km od Plavskog jezera.
  Visitorsko jezero je poznato po svom „plivajućem ostrvu“
  Visitorsko jezero ima glečersko poreklo, njegove dimenzije nisu velike – samo 73 m sa 92 m, zbog toga ono se smatra jednim od najmanjih u Crnoj Gori. Najveća dubina jezera je 4 m. Obala izgleda dosta neravno i tokom godine stalno se menja zajedno sa promenom nivoa vode u jezeru.
  Obala je okružena gustom šumom, u glavnom to su borovi od skoro 20 metara, jele i smrče. Zbog toga izgleda kao da je jezero okruženo visokim zelenim zidom zbog kojeg voda ima tamno-zelenu boju. Stara stabla često padaju u jezero i možete ih videti u vodi.
  Zimi Visitorsko jezero često zamrzava, a leti se ugrije do 16-18 stepeni tako da se možete kupati u njemu kao što često rade ljudi koje žive blizu jezera u selu Brezovica.
  Glavna znamenitost jezera je takozvano „plivajuće ostrvo“. Ali sada je ono zaraslo travom i skoro se ne pomera. Postoji legenda da su ostrvo izgradili pastiri od oborenog drveća, tamo su noću slali stoku da bi je zaštitili od vukova. Površina plivajućeg ostrva nije uvek ista. Sada je spojeno sa obalom borovim drvećem.

   

  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Visitorsko jezero
  Turistički vodič

  Planinsko jezero koje se nalazi na visini 1411 m, uključeno je u sastav nacionalnog parka Durmitor. 
  Takav đavolski naziv jezero je dobilo po staroj legendi. Davno u jezeru je živeo krilati konj crvene boje, a iz njegovih nozdrva izbijala je vatra. Svaku noć je izlazio iz jezera i oplođavao kobile koje su pasle na obali jezera, a posle toga ih je tukao da ne bi rodile njegovo ždrebe. Međutim jednom je jedna kobila  rodila krilato ždrebe Jabučila, na kojom je posle leteo legendarni vojvoda Momčilo. 
  Lokacija: jezero se nalazi na teritoriji opštine Žabljak na jugo-istočnom delu nacionalnog parka Durmitor blizu sela Novakovići i nedaleko od Ribljeg jezera.
  Vražje jezero je bogato ribom i vrlo popularno među crnogorskim ribolovcama. Ribnjak je tekući i teče u obliku malog potoka sa južne strane. 
  Vražje jezero se nalazi na 1411 m nadmorske visine u sredini male ravne doline. Srednja dubina je 4 m, maksimalna oko 11 m. 
  Jezero je vrlo čisto bogato ribom, posebno pastrmkom. Veliki broj ribolovaca dolazi ovde u sezoni kad je dozvoljeno pecanje da okuša sreću.
  Ako vas ne plaše stare legende onda je jezero pogodno i za kupanje, ali svakako morate da pazite na trske koje raste duž obale jer mogu da izazovu neugodnosti dok se nalazite u vodi. Osim toga na obali nema nikakvih prirodnih skloništa od sunca zato ako želite dugo da odmarate na jezeru bolje da razmislite o šatoru.

   

  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Vražje jezero
 • Turistički vodič
  Prilikom dolazka u Crnu Goru, obavezno posjetite tvrđavu Haj-Nehaj, koji se nalazi na planini istog imena.

  Tvrđava se nalazi na jugu primorja u blizini Sutomora i Bara. Tvrđava se jasno vidi sa glavne Jadranske magistrale, ali je teško pristupačna.Tvrđava je smještena 230 m nadmorske visine, sa tri strane okružena je neprobojnim zidovima i visokim liticama, i samo sa jedne zapadne strane ima mala staza koja vodi do vrata tvrđave, u kojima je u kamenu isklesan krilati lav - grb venecijanske republike.Ali na žalost danas ga više nema - nije poznato, da je to bilo ukradeno u naše vrijeme ili već uništeno od strane turaka.Ovom stazom se možete popeti gore i upoznati se sa ovim spomenikom vojne arhitekture srednjeg vijeka.Samo možemo zamisliti kakvi su putevi bili u Evropi u srednjem vijeku.

  Ime tvrđave Haj - Nehaj potiče od riječi "hajati" - briga, strah. Bukvalan prevod je- "Brinuti se - ne brinite se" ili "Bojte se i ne bojte se".A to je zbog činjenice da je sjeverozapadni dio tvrđave bio pristupačan neprijatelju za razliku od jugoistočnog.

  U srednjem vijeku protiv Osmanskog carstva od strane venecijanaca bila su postavljena utvrđenja na području crnogorskog primorja.Tvrđava Haj - Nehaj je izgrađena u XV-XVI vijeku, a prvi pisani podatak o tome datira iz 1542 godine.U hronikama navodi se da se stalni garnizon sastojao od samo dva vojnika i jednog artiljerca, međutim, za odbranu zemlje u garnizonu moglo je biti do 900 ljudi.Za duge opsade je bio rezervoar sa vodom za piće. Trđavu su nekoliko puta renovirali, a u kasnijem periodu u centru su se pojavila utvrđenja za zaštitu od vatrenog oružja - okrugle kule sa uskim strelnicima, koji u isto vrijeme su služili kao skladište baruta.Tvrđava je bila korišćena i od strane turaka, a u XIX vijeku je bila odbijena crnogorcima, koju oni više nisu koristili.

  U sredini tvrđave nalazi se crkva Svetog Dimitrija. Danas, su ovo samo ruševine, ali u davna vremena crkva je bila na ovom mjestu prije izgradnje tvrđave.Ova crkva je istovremeno imala dva oltara, katolički i pravoslavni, što ukazuje na jedinstvo hrišćana u borbi protiv turskih osvajača.

  Tokom svoje duge istorije tvrđava je prelazila iz ruke u ruku između venecijanaca, turaka, crnogoraca, tako da su različite faze njene izgradnje odlikuju se u arhitektonskim stilovima.

  Do tvrđave se može doći samo pješke.U mjestu Zagrađe možete ostaviti auto na parkingu i započeti svoj put pješke.Do tvrđave ima nekoliko manjih staza bez putokaza, pa zato koristite mape Crne Gore, usluge vodiča ili navigaciju.Kroz put ima žbunja, grmlja i suvih grana, koje smetaju.Ali vjerujte ovo vrijedi vidjeti- posle 20-30 minuta u punom sjaju će se pojaviti tvrđava Haj-Nehaj sa nevjerovatnim pogledom na more, planine i sela u podnožju.

  Lifehack: ulaz na tvrđavu je moguć samo sa zapadne strane, tako da je neophodno ići takodje sa zapadne strane. Sa drugih strana tvrđava je zaštićena visokim zidovima.

  Lifehack: sa tvrđave bolje da krenete nazad prije zalaska sunca, jer u mraku je teško pronaći pravi put na uskim stazima (čak i po danu, mnogi uspijevaju da idu u pogrešnom pravcu).

  Put do tvrđave Haj Nehaj
  Дорога к крепости Хай-Нехай (Haj Nehaj)
  Дорога к крепости Хай-Нехай (Haj Nehaj)
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Tvrđava Haj Nehaj
  Turistički vodič
   Каждый год в Черногорию приезжают не только ценители теплых и чистых вод Адриатического моря, многочисленных пляжей и всевозможных исторических и культурных достопримечательностей. Богатая и разнообразная природа этой горной страны манит к себе любителей здорового образа жизни, спорта, а также активного и экологического отдыха. Экотуризм, пешие походы в горы, спелеотуризм и горный велосипедный туризм довольно хорошо распространены на территории Черногории. Уникальная природа курортного города Херцег-Нови, находящегося в северной части побережья страны, и его окрестностей особенно располагает к такому виду отдыха.

   Рядом с границами Хорватии и Боснии и Герцеговины расположен горный массив Ориен, который входит в Динарийскую горную цепь (Орьен, Ловчен и Румия), закрывающую побережье Черногории в виде гигантского навеса от северо-восточных ветров. Своей красотой гора Ориен может затмить многие природные достопримечательности Черногории, а с вершин массива открываются потрясающие и удивительные панорамные виды на Бока-Которский залив, населенные пункты, расположенные у подножья горы, а также другие возвышающиеся горные вершины..
  ​Гора Ориен в Черногории
  Особенности горы Орьен.

   Карстовые горы Орьен, созданные самой природой, живописно возвышаются над городом Херцег-Нови. Несмотря на то, что массив Ориен тянется по территории трех стран, включая Хорватию и Боснию, самые высокие пики находятся именно в Черногории. Названия горных вершин в полной мере отражают всю суровость их форм: Велика и Мала Ястребица, Каменски кабао, Вучий зуб.
   Самый высокий пик горного массива Ориен достигает 1895 метров в высоту и имеет забавное название – Зубачка-Кабао. Кабао переводится как «ванна». Почему гору назвали именно "ванна"? Всё просто – с вершины открывается вид на вогнутую долину, опоясанную пиками.

  Lifehack: Вершина Орьена видна издалека и служит мореходам указанием направления, отсюда произошло и название горного массива - от слова «ориент», то есть "Восток".

   Рядом с вершиной находится Орьенское Седло – это настоящий естественный амфитеатр гигантских размеров. На горном массиве Ориен расположено ещё несколько высоких пиков: Боровик - 1777 метров, Високи Бг - 1833 м. и Вучи (волчий) зуб - 1802 м. Добраться до этих мест на автомобиле невозможно, но при желании можно принять участие в туристическом походе.

   Разнообразие рельефа горного массива сильно влияет на окружающую среду, флору и фауну этих мест - на побережье преобладает средиземноморский теплый климат, а рядом, в горах – уже континентальный, где очень часто идут дожди, а зимой выпадает снег и держится до самого июня.

  Интересный факт: Несколько веков назад снег с горы Ориен свозили вниз в мешках, и трактирщики подавали его вместо льда своих гостям.
  Гора Ориен зимой в Черногории
   Дожди в горах Орьен идут довольно часто, а обилие осадков порой достигает пять тысяч миллиметров. Но, несмотря на такую щедрость природы, растительность в этих краях практически отсутствует, и животный мир, соответственно, тоже. Это обусловлено тем, что дождевая вода не задерживается на пористой карстовой породе и, как через решето, уходит вглубь горы. Здесь можно в полной мере ощутить яркий контраст пустынных горных массивов и цветущих бескрайних лугов, а настоящим богатством местной флоры являются эндемичные и реликтовые виды растений.

   С противоположного берега залива этот горный массив напоминает лежащего мужчину в профиль. Местные жители, да и многие туристы наблюдают этого "дядьку" всегда разным - то укрытым одеялом облаков, то курящего в постели, то с закатными тенями на его лице или мечтательно изучающим звездное небо...

  Горные маршруты по горному массиву Ориен.

   На горе Орьен недалеко от Херцег-Нови расположен лагерь для альпинистов "За Вратлом", где при желании можно расположиться с удобствами на ночлег. Чтобы добраться до лагеря, следует выехать из Герцег-Нови в сторону поселка Камено, от которого нужно будет проехать еще двенадцать километров по узкой асфальтированной дороге до расположенного на высоте 798 метров над уровнем моря ресторана. Затем по живописной каменистой тропе следует пройти пешком до того самого лагеря, который расположен на высоте 1150 метров над уровнем моря.
   От лагеря дальше в горы ведет маркированная тропа (на северо-запад), к вершине горы Субра, высота которой составляет 1679 метров. Здесь можно увидеть великолепное творение природы – удивительный и неповторимый амфитеатр из скал. (Фото маршрута)

  Lifehack: Поскольку воды в этих горах нет, следует обязательно запастись питьевой водой до того, как отправиться по горному маршруту.

   Путешествуя по горному массиву Ориен туристы смогут также увидеть и даже посетить множество различных пещер, но делать это стоит лучше в присутствии опытного проводника, так пещеры эти в основном вертикальные и достаточно опасные.
   Одна из таких вертикальных пещер, которая зовется Драгова яма, находится на высоте 1342 метра и достигает глубины 32 метра. Расположенная неподалеку другая вертикальная пещера (Николина яма), находится на высоте 1343 метра над уровнем моря и имеет глубину 180 или, судя по указателю, 188 метров!

  На карте показаны эти удивительные места, чтобы вам было понятно как туда можно добраться. 

   На склонах Орьена расположено много жилых населенных пунктов, а самый высокогорный поселок - Врбань, находится на высоте 1009 метров над уровнем моря. До каждого посёлка можно так или иначе добраться, но, сами понимаете, что если там живёт немного людей, то дорога будет не в самом лучшем состоянии. Далее мы расскажем вам об одном из таких маршрутов с оптимальным соотношением качества дороги, интересным содержанием самих сел и природным разнообразием.

   Начинается маршрут с основной трассы Черногории - Ядранский (Адриатический) Путь. Если вы едете в направлении Херцег-Нови, то на круге в районе Мелино нужно свернуть направо на дорогу, ведущую в Требинье (Босния и Герцеговина).

   Первая остановка - село Поди.

   После изгнания турок на освобождённые территории пришли новые поселенцы из сухопутной Герцеговины и очень быстро научились морскому делу: за 18 век Поди дало стране сотню капитанов. Стоит заметить, что населенный пункт Поди хотя и находится в горах, но стоит в одном ряду с приморскими поселениями по количеству родившихся здесь капитанов. В свое время это село было весьма зажиточным по причине основной профессии жителей. Один из капитанов, Павкович, основал фонд в 50 тысяч золотых флоринов для оплаты образования молодых людей родом из Поди. Поди было заселено ещё в античности. Неподалёку от нынешней церкви Сергия и Вакха нашли остатки римской виллы, археологическое зондирование окрестностей показало, что здесь было целое поселение. Сама главная достопримечательность Поди – упомянутая церковь. К ней ведёт двухсотметровая кипарисовая аллея, направо от основной дороги. Церковь исключительно красива, с архитектурным решением, нетипичным для Боки Которской. Это синтез трёх стилей: романского, готического и раннеренесансного. В люнете над входом находится крест необычной формы, второй такой есть только в знаменитых Косовских Дечанах. Временем постройки церкви предполагают правление Герцога Стефана, основателя Герцег Нови, то есть 15-й век. В 1769 году она была обновлена, тогда же достроена колокольня.

   Следующее место, которое стоит посетить - село Камено.

   Камено знаменит своим лесом Котобили - здесь черногорцы и герцег-новские повстанцы 17 сентября 1687 года неожиданно напали на турецкое войско и хорошенько его потрепали. Турки так и не поняли, кто это был и удивлённо переспрашивали друг друга «Ко то би?» Почему они задавали вопрос на сербском языке – история умалчивает...

   Далее отправляемся в местечко Мокрине и Донье (Нижнее) Мокрине.

   Мокрине – это, скорее, местность, чем село, потому что группы домов буквально разбросаны по склонам гор, и добраться к каждой не так уж и просто, так как дороги круты и извилисты. Несмотря на это, невозможно пропустить культурный и культовый центр Мокрине, расположенный у трассы. Это церковь св. Варвары (18-й век) с высокой колокольней на фасаде. В стену соседнего небольшого здания вмонтирована любопытная плита с древним кириллическим текстом.
   Но самое интересное в этом месте – надгробные памятники на окружающем церковь погосте. Резьба по камню в этих краях, видимо, была любимым занятием. Неизвестные мастера создавали рельефные портреты усопших – в национальных костюмах, в полный рост, пусть слегка наивно по сюжету, но мастерски.

   Недалеко от церкви влево от трассы уходит узкая бетонная дорога. Минут через десять поездки – вы окажитесь в Доньем (Нижнем) Мокрине. Там находится церковь св. Георгия начала 18-го века, с которой связано много интересных историй и легенд. Некоторые из таких историй рассказывают о её символах: неподалёку от южной стороны церкви находится настоящий шедевр мелкой каменной пластики. Это крест с так называемым тетраморфом, который изображает четырёх евангелистов в символических образах: Св. Марк в виде льва, св. Лука – в виде быка, св. Иоанн в виде орла, св. Матфей в виде ангела. На другом памятнике изображены масонские символы. Казалось бы, что может связывать глухую деревеньку в горах и масонов? Но факт остается фактом...
   Колокольня церкви св. Георгия не раз страдала от ударов молнии, поэтому жители всей округи почитают эту церковь, считая её защитницей от непогоды. 

   После дорога ведет в село Крушевицы.

   Полное название посёлка - Байкове Крушевицы, чтобы отличать от Биельских Крушевиц, которые находятся в получасе езды отсюда. Крушевицы находятся на небольшой равнине на высоте 700 метров над уровнем моря. Посреди равнины возвышаются холмики, происхождение которых дело рук человека, а не замысловатые причуды природы. Это курганы, возведение которых учёные относят к 5-му веку до нашей эры и приписывают племенам иллирийцев, не исключая и кельтское присутствие. Дома теснятся по периметру, карабкаясь на склоны окружающих гор, а вся равнина отдана под сады и огороды местных фермеров. В Крушевицах, окружённых каменным морем, прекрасные плодородные почвы. Местные жители не задаются вопросом о причинах такого феномена, а с удовольствием пользуются сложившейся ситуацией и снимают богатый урожай картошки, морковки и свеклы. Крушевицкая картошка – знаменитый и популярный бренд на Герцег-новском рынке.
   Крушевицкая архитектура проста и сурова - дома стоят на высоких основаниях из крупного, грубообработанного камня. Из скал вырастают и в скалы уходят…

   Завершает наш список тот самый высокогорный поселок Врбань.

   Не так хороша сам населенный пункт Врбань, как дорога к нему. Такие причудливые извивы и неожиданные повороты редко где еще можно встретить. Вдоль всей дороги располагаются всевозможные камни самых фантастических форм - настоящая радость для геолога-любителя. То это вертикально торчащие «зубы дракона», то гладкие валуны, то слоистые «пироги». Все это разнообразие даёт "Люты крш" ("люты" – гневный, а "крш" можно перевести не только как карст, но и как хаос, беспорядок). "Гневный хаос", пожалуй, самое точное определение наблюдаемому виду.
   Само же село Врбань находится на плато на километровой высоте. Пейзаж здесь кардинально отличается от того, который вы видели на побережье или по дороге сюда. Бурную южную растительность сменяют хвойные леса, даже архитектура редких домов другая, северная. Ничего удивительного, так как зимой здесь достаточно много снега, а когда на побережье наступает весна и вовсю идёт вакханалия цветения, здешние почки лишь только начинают задумываться о весне. В июле и августе поездка в Врбань – отличная возможность отдохнуть от жары на побережье, а заодно от шума и многолюдия. Место это пока ещё не слишком известное и туристы здесь нечастые гости, но для них здесь приготовлены все условия – есть небольшие отели, национальные рестораны, чистый горный воздух и потрясающая природа. 

   Многие любители природы и горных прогулок считают, что гора Орьен является самой красивой среди всех гор Черногории. Чтобы оценить всю красоту Ориенских гор туристы отправляются в многодневные пешие прогулки или долгие велосипедные туры. Как правило, их организуют самостоятельно, но новичкам советуют обратиться к опытным гидам, чтобы избежать несчастных случаев и побольше узнать о местной потрясающей и удивительной природе.
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Planina Orjen
  Turistički vodič
  Magara pećina se nalazi u opštini Podgorici, pored naseljaToloshi, u podnoziju Veljeg brda. Pećina je popularna zbog svoje dostupnosti. Pećina Magara je vidljiva sa puta. Unutrasnjost pećine je neverovatno lijepa, iako je dugi niz godina napustena. Pećina Magara može se nazvati jednim od najinteresantnijih objekata speleologije.

  Prva istraživanja pećine je počeo profesor Ivan Petrović 1962 godine.Tada su se pojavile pretpostavke da je pećina "magična" i "strašna".Tri decenije kasnije, jedan naučnik, speleolog, Vidak Jukić, nakon obilaska ovih podzemnih dubina je izneo ideju pretvaranja pećine u centar alternativne medicine. Naučnik je pretpostavio da je atmosfera unutra savršena za lečenje i ublažavanje simptoma astme, respiratornih bolesti i nekih neuropsihijatrijskih bolesti.

  Naučna i speleološka istraživanja pećine još uvijek nisu sprovedena kako treba , prvi pokušaji da se napravi opis svih galerija i unutrašnjosti su urađeni pre više od 10 godina , ali nisu dovršeni. Pećina Magara čeka da bude istražena.

  Naziv "Magara" pećina je dobila od Magarske škole filozofije, čiji je osnivač Euclid. Ovo ime je dao naučnik speleolog Vidak Jukić. Među lokalnim stanovništvom se kaže da "Magara" potiče od reči "Magija" zbog mističnih karakteristika prirodnih atrakcija Crne Gore. Stanovnici Podgorice sigurni su da je "Magara "je" magarad" ( u prevodu je "zadnja strana"), zbog svojih lavirinata u kojima se moze lako izgubiti.
   
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Mjegara pecina
  Turistički vodič
  Pećina u delu Skadarskog jezera u kojoj je skriveno podzemno jezero.
  Nacionalni park Skadarsko jezero na teritoriji kojoj se nalazi pećina Žmrljevica je unikatni prirodni rezervat koji se sastoji od ogromnog broja prirodnih i istorijskih znamenitosti. Jezero idealno odgovara za naučna istraživanja i za prijatni odmor. A ljubitelji speleoloških ekspedicija mogu da istraže unutrašnjost stena u okolini u kojima je sakriveno još nekoliko zanimljivih pećina.
  Ka pećine vodi dosta strmi put koji je zarastao. Ulaz je okrenut ka istočnom delu planine, njegove dimenzije su 8,3 m puta 2,3 m. Nalazi se na visini 110 m. U njoj se krije podzemni kanal dužinom od 150 m, dužine od 150m, stene koje su dosta popunjene formiranim tokom nekoliko vekova. Na kraju glavnog kanala se nalazi vertikalno spuštanje koje vodi ka malom podzemnom jezeru.
  Zimi čitava površina pećine se popunjava vodom, leti kada voda ispari postaje dostupna. Ova hidrografska osobina dozvoljava da ona pripada vrsti periodičnih rečnih pećina.

  Lokacija: pećina se nalazi u opštini Cetinje u delu Skadarskog jezera, 6 km udaljeno od naselja Reke Crnojevića.
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Pećina Žmljevica
  Turistički vodič
  Na putu od Pržna do Svetog Stefana sa lijeve strane vidi se putokaz do manastira Praskvica.Premo ovom putokazu Vi cete stići do planine Čelobrdo, odakle se nudi prelijep panoramski pogled na Budvansku rivijeru u Crnoj Gori.

  Nakon skretanja sa autoputa do brda možete stići pješke ili autom:
  • Ako idete pješke, neophodno je da dodjete do manastira Praskavica, a od njega preko starog kamenog puta "Jegora Stroganova" do Čelobrda (vidi se na mapi). Postoji legenda da samo jedan monah je gradio ovaj put deset godina.
  • Ako idete autom, posle skretanja puta Pržno - Sveti Stefan biće raskrsnica. Put desno vodi ka manastiru Praskvica, put pravo - na  brdo sa fantastičnim panoramskim pogledom. Treba da se prodje samo par kilometara do spomenika herojima rata u selu Čelobrdo i izvora vode. Ovdje se otvara pogled na Budvansku rivijeru i Jadransku obalu.
  Sa brda se otvara zadivljujući pogled na more, veličanstvene planine, ostrvo Svetog Stefana, plaže, park (Botanička bašta) Miločer, Pržno, Budva, Bečići i ostale.Takodje nemojte propustiti zalazak sunca i fenomenalan trenutak kada je sunce "roni" u more ...

  Ako želite više, možete poći do ženskog manastirskog kompleksa Rustovo na čijoj teritoriji se nalazi hram Svetim carskim mučenicima Romanovima.
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Planina Čelobrdo
 • Turistički vodič
  Rožaje - grad koji se nalazi u istočnom dijelu Crne Gore na granici sa Kosovom.Rožaje je administrativni centar opštine.Prema informacijama istoričara, da je izgrađen oko tvrđave, koja je sagrađena u srednjem vijeku, i dobila ime od stare crkve Ružice.Ovo je prilično razvijen grad sa populacijom oko 10 000 stanovnika.On, kao i drugi okolni gradovi, nije dovoljno istražen turistima. Grad se nalazi daleko od obale, tako da samo veliki ljubitelji prirodnih ljepota i eko-turizma dolaze da vidi ova mjesta.Prilikom posjete jednog starog planinskog sela, možete vidjeti ruševine crkve, koja datira iz vladavine srpskog kralja Uroša I, koji je živio u XIII vijeku.
  Oko grada postoji veliki broj planinskih mineralnih izvora vode, koja je hladna, izuzetno čista i bogata mineralima i hranljivim materijama.Na obali rijeke Ibar, koja protiče pored grada, ima dosta živopisnih klisura, vrlo primamljivih za planinare.Tokom ljeta ovdje dolaze planinari za dobrim odmorom u lijepom okruženju.
  Takodje, dolaze i ljubitelji sportskog lova, - u šumama ima veliki broj životinja, pa za one koji žele da testiraju njihovu tačnost u streljaštvu ovo je pravo mjesto.
  Lokalni planine su atraktivni i za ljubitelje skijanja. Ovdje su izgrađeni hoteli i staze, koji su opremljene ski-liftovima. U četiri kilometara od grada se nalazi popularni ski centar Turiak, koji ima nekoliko centara za obuku skijanju.
  Svake godine u Rožajama se održavaju kulturni događaji, među kojima su festival "Vrela zima na planine", dječiji muzički festival "Zlatno pero. Zlatni put" i festival elektronske muzike.
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Rožaje
  Turistički vodič
  Ljuta - malo ribarsko selo na obali Bokokotorskog zaliva u samom podnožju planinskog masiva Lovćen. Selo se nalazi na istoimenoj planinskoj rijeci - Ljuta, odakle je dobilo ime. Zimi je mirno i tiho, a tokom leta u Ljutu dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta zbog lokalnih tihih plaža, živopisnih pejzaža i jedinstvenih srednjovekovnih atrakcija, koje čuvaju istoriju ovog jedinstvenog mjesta.
   
  Srednjovekovna Ljuta.​

  Kuće i zgrade u gradu Liuta odlikuje se jedinstvenim arhitektonskim stilom. Objekti u selu su izgrađeni od bijelog kamena. Ovaj oblik je tradicionalni za ovo mesto, podseća na daleka vremena kada je Venecijanska Republika vladala ovde. U XIVIII vijeku, republika je napredovala. Najbolji spomenici arhitekture se odnose na ovaj period. U to vreme je formiran oblik grada, koji je preživeo do danas. Svaka kuća ima svoju istoriju, svaka zgrada predstavlja arhitektonsku umetnost.

  Ljuta ima drevnu istoriju, koja se ogleda u arhitektonskim ansamblima, palatama i katedralama. Glavna vrednost grada je Katolička crkva Sv. Petra, izgrađena u baroknom stilu. Sredstva za izgradnju hrama obezbedili su stanovnici, a kameni blokovi su donjeli mornari iz Korčule. Datum izgradnje crkve Sv. Petra pripada 1700. godini. Izgradnja crkve trajala je 80 godina. Crkva je izgrađena od belog kamena.

  Hram čuva staru ikonu u srebrnom okviru - Bogorodica drži u rukama Hrista. Ova relikvija ima važnu ulogu u istoriji grada, a posebno ga poštuju lokalni stanovnici. Prema starim legendama, ovu ikonu spasilo je stanovništvo Ljute od smrti tokom epidemije kolere. Crkva je ukrašena freskama. U njoj se nalaze tri oltara od mermera. Glavni centralni oltar prikazuje svetog pokrovitelja crkve Svetog Petra, okruženog anđelima, a dva druga - Bogorodicu i Svetog Luku - radovi mletačkih majstora.
   
  Moderno naselje Ljuta.

  Tokom godišnjih odmora,veliki broj turista dolazi u Ljutu. Ne samo srednjovekovne ulice i zgrade privlače turista. Priroda ovde, ima sva uslova za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Pećine, planinska rijeka i morski zaliv stvaraju ugodnu atmosferu za odmor u prirodi. Ovde postoji mogućnost planinarenja u blizini Kotorskog zaliva i posjete najboljih i slikovitih područja regije.

  Omiljeno zanimanje lokalnih stanovnika je ribolov. Ovde često dolaze na pecanje kao lokalni stanovnici tako i gosti grada. U gradu se nalazi najveća ribarska farma, koja dostavlja ribu širom Crne Gore. Sve vrste jela od ribe i morskih plodova su dio nacionalne kuhinje, koju možete probati u lokalnom restoranu.

  U selu se nalazi čuveni restoran u Crnoj Gori - "Stari Milni". Nalazi se na mestu gde se planinska rijeka uliva u zaliv. U "Stari Milni" možete lepo odmoriti i večerati. Restoran poslužuje najbolja jela nacionalne kuhinje i jela pripremljena od svježih morskih plodova. Ovde možete probati takvu egzotičnu hranu kao sipa ili hobotnica. Restoran "Stari Milni" nalazi se na obali mora. Unutrašnjost restorana dizajnirana je u originalnom stilu. Stolovi se nalaze na otvorenom prostoru duž vodotoka sa mostovima. Morska riba žive u ribnjacima. Restoran je jedan od najboljih i najskupljih ugostiteljskih objekata u zemlji.
  Знаменитый на всю Черногорию ресторан - «Старые мельницы» («Stari Milni») в поселке Люта
  Liuta je prekrasno selo na obali mora i u blizini visokih srebrnih stijena. Ovde je čist planinski vazduh, a ljeti nikad nije zagušljivo. Luksuzne vile i apartmani okruženi su cvijećem i zelenilom. Svako ko je barem jednom bio ovde, pamtiće slikovite pejzaže ovog mesta cijeli život.
   
  Uslovi boravka.​

  Turisti koji dolaze u Ljutu mogu se smjestiti u apartmanima, plažnim kućicama, privatnim kućama ili hostelima. Ako želite, možete iznajmiti vilu ili sobu kod lokalnih stanovnika.Ovde nema velikih hotela međunarodnog nivoa.

  Najpopularnija opcija su apartmani. Njihovi uslovi su slični hotelskim. Većina apartmana se nalazi na obali mora. Oni pružaju sve što vam je potrebno za ugodan boravak: besplatni WiFi, kablovska, klima uređaj. Neki apartmani imaju bazene i prostor za roštilj na svojoj teritoriji. Na susjednim teritorijama postoje privatni parking.
   
  Plaže Ljute.​

  U blizini sela Liuta postoje tri plaže sa malim šljunkom. Peščana plaža se proteže duž obale mora, površine oko 1000 kvadratnih metara. Ulaz u vodu je blag, dubina je postepena. Pored plaže nalaze se betonske platforme, koje na mestima prolaze kroz male dokove i stubove.

  Ulaz na plažu za sve goste je besplatan. Turisti mogu koristiti ležaljke i suncobrane. Blizu plaže nalazi se parking i mali dok. U neposrednoj blizini nalaze se kafić i restoran, gde možete nešto pojesti.
   
  Atrakcije u blizini grada.​

  Ljuta se nalazi u neposrednoj blizini Orahovca i Dobroti. Put do ovih naselja neće dugo trajati. Dakle, sigurno možete ići u najbliža naselja kako biste se upoznali sa njihovim ljepotama i znamenitostima.

  Orahovac je poznat po svojoj šumi, gde raste lovorika i hrast. To je ugodno, zeleno naselje, pravi zeleni raj. Morska voda na ovom mestu je poznata po svojoj kristalnoj čistosti.

  Dobrota je drevni grad. Ovde ima ostaci rimskog i ilirskog naselja. Ovo mesto fascinira svojom lepotom drevne crkve, raskošnih palata bogatih mornara. Grad vrijedi posetiti, jer doći do Liute je veoma jednostavno.

  Samo 7 kilometara od Liute se nalazi Kotor, najposećeniji grad Bokokotorskog zaliva. Ako vreme dozvoljava, definitivno treba posjetiti ovaj grad, gde duh srednjeg vijeka i dalje živi. Ovde savršeno sačuvani arhitektonski spomenici, crkve, antičke palate, kuće i manastiri. Danas je Kotor pod zaštitom UNESCO-a i smatra se gradskim muzejom pod otvorenim nebom. Šetnja po srednjovekovnim ulicama i trgovima u Starom gradu Kotoru je pravo zadovoljstvo. Istorija ovog jedinstvenog mesta je stara oko 2000 godina, a prvo naselje tu su položili iliri, kojih su posle zamenili rimljani. Kotor je grad srednjevekovnog karaktera, koji vredi posjetiti svakom putniku. Uslova za plažni odmor u gradu nema, tako da turisti idu na okolna područja gde ima peščana plaža na obali morskog zaliva.

  Od Liute do glavnog grada Podgorice, 42 km, Tivat je 20 km, a popularni turistički grad Budva udaljen je 24 km.

  Ne propustite jedinstvenu priliku da posjetite druga zanimljiva, neobična i lijepa mjesta u Crnoj Gori - vjerujte, ima ih dosta. Od Liute autobusom možete poći u obližnja naselja, a, kada dođete do njih u roku od 1 sata, ćete se upoznati sa bogatom kulturom i istorijom Crne Gore.
   
  Kako doći do Ljute?​

  Liuta se nalazi na samoj obali Jadranskog mora, nekoliko kilometara od svjetski poznatog grada Kotora. Ovo je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta Bokokotorskog zaliva. Do sela iz drugih gradova možete doći: autobusom, taksijem ili iznajmljenim automobilom. Put neće oduzeti mnogo vremena, jer je udaljenost između gradova u Crnoj Gori je veoma mala, a cijelu zemlju duž obale možete proći za 5-6 sati.

  Najbliži aerodrom u Tivtu nalazi se nekoliko kilometara, u blizini istoimenog grada Tivta. To je međunarodni aerodrom i jedan od dva aerodroma u Crnoj Gori (drugi je aerodrom Podgorica). Na aerodrom Tivat uglavnom turisti dolaze iz cijelog sveta, uključujući i iz Rusije, koji dolaze ne samo u Ljutu, ali i u druge turističke gradove Crne Gore, jer aerodrom se nalazi na obali Jadranskog mora. Ruski turisti stižu u Tivat iz Moskve sa aerodroma Domodedovo i Sheremetjevo. Od aerodroma Tivat do mjesta možete doći taksijem, autobusom ili iznajmljenim automobilom, koji će vam biti dostavljen direktno do stanice. Put traje oko pola sata.

  Ljuta je mirno i ugodno mjesto u Crnoj Gori, koje je namenjeno ljubiteljima opuštajućeg odmora.
   
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Naselje Liuta u Crnoj Gori
  Turistički vodič
  Ribarsko selo Karuč se nalazi na obali Skadarskog jezera. To je uistinu nevjerojatan mjesto, vrste koji je pogodio svoju ljepotu. Trenutno je djelomično napuštena, a stanovništvo je ostalo manje od 10 osoba.
   
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Ribarsko selo Karuč
  Turistički vodič
  Plužine
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plužine
  Turistički vodič
  Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504

Plaže u Crnoj Gori

Uživajte u suncu, more i dobro raspoloženje na najboljim plažama u Crnoj Gori!

 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plavi horizonti se nalazi u dnu uvale Pržno, koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštice. Do Plavih horizonata iz Kotora ili Tivta potrebno je 15 minuta. Dužina plaže je 350 metara. Plaža je okružena maslinovom i borovom šumom što daje plaži jedinstveni šarm i živopisni izgled. Plaža je potpuno pokrivena sitnim peskom, ulaz u vodu je gladak i idealan je za decu i odrasle. Zahvaljujući maloj dubini vode u more se odlično zagrije i obično je 2-3 stepena toplija od ostatka primorja. U blizini nema naselja. Na vašem raspologanju su ležaljke, suncobrani, sportski tereni, svlačionice, tuš-kabine I wc, parking i pristanište, a za vašu bezbednost dežura služba spašavanja. Za ljubitelje aktivnog odmora, na plaži postoje tereni za odbojku, košarku I tenis. Takođe možete da plovite brodom, skijate na vodi, vozite vodeni skuter ili da pođete na ribolov. 
  Plaža Plavi horizonti, Radovici, Lustica
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
   Arza plaža – divlja šljunkovita plaža, koja se nalazu na rtu Luštica. Ovo je još jedno mesto gde ćete biti okruženi domaćom istorijom, zato što su pored plaže ostaci drevne tvrđave Arza, a preko puta je ostrvski manastir Žanjica. Takođe, sa plaže ćete moći da uživate u prelepom pogledu na ulaz u Bokokotrski zaliv i Jadran. Do plaže se može doći ili morem ili preko plaže Mirišta. Nažalost, osim pristaništa ostale udobnosti ne postoju.  
  Arza plaža
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plaža Rose – betonsko-šljunkovita plaža, koja se nalazi u ribarskom naselju Rose, po kojem je i dobila naziv. Veći dio plaže sastoji se od betonskog pristaništa, a po krajevima su šljunkoviti delovi. Čista morska voda će odlično odgovarati ljubiteljima ronjenja i ronjenja sa disaljkom. Na plaži postoji sva neophodna infrastruktura: ležaljke, suncobrani, barovi i kafići.
  Rose plaža
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
   Plaža Trsteno - mala peskovita plaža, sa lepim pristupom. Idealna je za posete sa malom decom. Za Vas su dostupne ležaljke, restoran i parking koji se plaća.  Plaža je pristup udobnost na privatni vozilo ili taksi ili bus.
  Trsteno plaža
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plaža Miločeri jedna od najlepših na Jadranskoj obali. Plaža je veličanstveno mesto za odmor u poznatoj Budvanskoj Rivijeri. Neverovatna oblast sa najboljim peskom i idealnom čistoćom, a takođe i prelepim pogledom priuštiće nezaboravne momente i najzahtevnijim turistima. Masline i šuma čempresa su je okružili sa strane kopna, a od vetra plažu čuvaju stene. Ona se nalazi između Svetog Stefana i Pržna i njena dužina je 380 metara.Plaža Miločer je jako popularna među turistima zato što se na njenoj teritoriji nalazi bivše letnje prebivalište dinastije Karađorđević, vila Miločer. Odmor na obali je besplatan za goste vile, a za ostale ulaz i iznajmljivanje ležaljki košta 75 eura. Van teritorije plaže postoje kafići i male prodavnice.  
  Plaža Milocer
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plaža Rafailovići se nalazi u istoimenom malom mestu, 4 km od Budve u pravcu Svetog Stefana. Savršena plaža od šljunka i peska sa ravnim i laganim ulaskom u vodu. Nema velikog kamenja i morskih ježeva. Njena dužina ja 0,5 km.Ovde ima sve što je turistima potrebno: svlačionica, tuš, možete iznajmiti ležaljke i suncobran (od 6 do 8 evra). Veliki broj kafića, restorana, barova na plaži, gde možete probati tradicionalnu i evropsku kuhinju. Širok izbor ribe, morskih plodova, piva, vina i osvežavajućih pića.
  Plaža Rafailovići
 • Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plaža Galija se nalazi u sastavu kampovanje "Crvena glavica", u neposrednoj blizini odmarališta mjesta Sveti Stefan. Do plaže Galija se može doći autom. Plaža uredan i čist i potpuno opremljen plaže namještajem. Mnogi vjeruju da je plaža Galija je jedna od najljepših plaža na području Budve. Na plaži postoje ležaljke i suncobrani, kafić, svlačionice, tuševi, wc, rescue service, parking.  
  Plaža Galija u Crnoj Gore
  Plaže u Crnoj Gori Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
  Plaža Jaz je jedna od najpopularnijih plaža u Crnoj Gori. Ovde su Madona i  RollingStones održali koncerte. Posetilioci su turisti iz celog sveta. Najpopularniji turistički vodič LonelyPlanet je stavio Jaz u top 10 plaža Evrope posle posete proslogodišnjem SeaDance 2015.Jaz se nalazi 3 km od Budve. Na plažu možete doći automobilom ili autobusom. U blizini plaže se nalazi prostran besplatan parking. Postoje posebna mesta za kampovanje i izlete i slobodan pristup plaži. Iznajmljivanje komplet lezaljki i suncobrana kosta od 3 do 7 eura dnevno.Dužina plaže je 2,5 km. Okružena je brdima sa svih strana i sastoji se od dve plaže, jedna je šljunkovita (300 metara), a druga je od peska (500 metara). Na plaži od šljunka postoji dio koji je od stena koje dolaze do pešačke staze.Obratite pažnju na ostatak teritorije koja je za nudiste. 
  Plaža Jaz 1

Događaji

Izaberite šta bi želeli posjetiti tokom vašeg odmora

Novosti

Pročitajte najnovije vijesti o Crnoj Gori

Napomena turistima

Korisna informacija za putnike


Fotografije Crne Gore

Pogledajte naše slike i dodajte tag #waytomontenegro na vaše slike na mrežama društvenim

Iznajmljivanje jahti, glisera, broda, katamarana, skutera, kajaka, SUP i drugih vrsta plovila u Crnoj Gori.

Crna Gora je mala zemlja na Balkanskom poluostrvu i Jadranskom moru. Crnogorska obala je podijeljena na dva dijela: Bokokotorski zaliv, gde se nalaze Tivat, Kotor i Hercegnovska rivijera, i otvoreni dio Jadranskog mora, gde se nalaze Budva, Barska i Ulcinjska Rivijera. Za razliku od susednih zemalja balkanskog regiona, Crna Gora ima relativno malu obalu - oko 300 km. Ali, danas iznajmljivanje jahti, broda, glisera, katamarana, skutera i drugih vsrta plovila u Crnoj Gori jedna je od najtraženijih usluga među turistima iz cijelog svijeta.

Odmor u Crnoj Gori je malo verovatno da će biti kompletan ako ne pronađete vrijeme i nećete izaći bar jednom u otvoreno more na jahti ili gliseru. Nijedna od vrsta aktivnosti na otvorenom ne može dati takve zapanjujuće emocije kao vožnja brodom / jahtom / katamaranom / gliserom / i drugim vrstama plovila na otvorenom moru. Iznajmljivanje jahti, broda,glisera, katamarana, skutera, kajaka, SUP-a i td. je zadovoljstvo, koje ponekad će koštati više od mnogih drugih zabava, ali i emocije od ovog odmora su posebne i nezaboravne dugi niz godina ...

Pogledati i preuzeti 3D mapu obale možete. Google onlajn mapa akvatorije Crne Gore. Mapa vjetrova i temperature

Usluge iznajmljivanja jahti, glisera, broda i drugih morskih plovila u Crnoj Gori omogućavaju lokalnom stanovništvu i gostima zemlje osetiti čare luksuznog odmora, ali i doživeti lepotu crnogorskog primorja, videti prelepa ostrva, neobična mesta, jedinstvene atrakcije, skrivene pećine i još mnogo toga u Jadranskom moru ...

Iznajmljivanje jahti u Crnoj Gori - je odlična prilika za slavlje, odmor sa porodicom ili prijateljima, kao i za organizaciju nezaboravnog snimanja sa pogledom na obalu i Jadransko more. Ovo su samo neka od mesta koje vredi posetiti uzimajući u zakup jahtu, brod ili gliser u Crnoj Gori: Stari grad Budva i ostrvo Sveti Nikola; Ostrvo Sveti Stefan; letnji dvorac kraljevske porodice u Miločeru; Bokokotorski zaliv, uz koji se nalaze gradovi Tivat, Herceg Novi, Kotor i Perast sa poznatim ostrvima; Stari grad Kotor, okružen visokim kamenim tvrdim zidom; ostrvo-tvrđava Mamula; ostrvo Katič i Svete Nedelje kod Petrovca; Žabljak Crnojevića na Skadarskom jezeru i td.

Čak i ako niste zainteresovani pejzažima i prekrasnim pogledom na prirodu, možete jednostavno otići na kupanje na željenom plovilu Jadranskim morem, Bokokotorskim zalivom i Skadarskim jezerom, i uživati u velikim morskim prostorima i prijatnom odmoru na prirodi. Nemoguće je uporediti ni sa čim, čak i sa putovanjem luksuznim i moćnim autom. Ne verujete? Onda samo provjerite!

Iznajmljivanje jahte, broda i glisera u Crnoj Gori - usluga koja je danas veoma popularna kod lokalnog stanivništva i turista! Zato smo prikupiti za vas samo najbolje ponude brodova os sigurnih menedžment kompanija i vlasnika jahti, broda, glisera, katamarana, skutera, kajaka, SUP-a i drugih vrsta plovila u Crnoj Gori.

Korisna informacija za putnike Way to Montenegro Estonia, Harju maakond, Kuusalu vald, Pudisoo küla, Männimäe, 74626 +3727120504
Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY