XXVI Međunarodna filozofska olimpijada - Montenegro 2018

Bar
(pogledajte na mapi)
19.00
Od 23. do 27. maja, u gradu Bar (Crna Gora) će se održati 26. Međunarodna filozofska olimpijada.

Gde počinje životna sredina? Gde je polazna životne sredine?

Svijet u kojem živimo (danas), smatra se da je nasleđe prosvetiteljstva, a njegovo oživljavanje je još uvijek zavisi od svih ljudskih aktivnosti. Za stvaranje boljeg svijeta je neophodno izbegavanje antropocentrizma. Izraz "životna sredina" treba da bude de-konceptualizovan ne samo zbog razumevanja njegovog pravog značaja, ali i za izgradnju velike transformacije društva, ako želimo da sačuvamo ovaj svijet za buduće generacije.

Koncept okruženja se odnosi na prirodnu sredinu, psiho-okruženje, jezik sredine, radno okruženje, kao i na mnoge druge sredine. Zajednički imenitelj svih ovih različitih tipova okruženja je činjenica da je životna sredina počinje gde je kraj nečeg drugog. Bilo je to životinja, biljka, ženska ili muška osoba, oblik veštačke inteligencije, ili možda drugačiji svijet, životna sredina je uvijek nešto drugo.

Tema predstojećeg događaja: "Životna sredina".

Ova tema je izabrana za predstojeću filozofsku olimpijadu u crnogorskom gradu Bar iz dva razloga:

- Prvo, drevni grad Bar, koji je star više od 1000 godina, nije dovoljno proučavan do danas. Stanovnici grada ponekad se šale da u budućnosti tako i treba da ostane ... Vekovima Bar je bio kulturni centar, koji uključuje različite civilizacije, religije i tradicije. Danas se ovo ne razlikuje mnogo, jer je Bar raznovrstan grad u kojem ljudi različitih verskih, političkih i filozofskih uvjerenja žive mirno.

- drugi razlog, koji je bez sumnje povezan sa prvim, je stara maslina. Stari grad Bar je kuća masline, drveta, koje ima preko 2.200 godina i jedno od najstarijih drveća na svijetu. Bez obzira na različite vladare i osvajače, svako od njih čuvao ovo sveto i neverovatno "prirodno čudo" . Ili možda ovo najstarije drvo, naprotiv, zaštitilo okolni svijet?

Više informacija o događaju, kao i program olimpijade možete naći na zvaničnom sajtu ovde

Dobrodošli u drugi svet!
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY