Fotoprojekat "WATERLINE ili APSTRAKTNI REALIZAM“

Kotor
(pogledajte na mapi)
17.00
Fotoprojekat "WATERLINE ili APSTRAKTNI REALIZAM“
"Uvijek je zanimljivo opaziti, otkriti u običnom, poznatom, nešto novo, neobično ili nešto što, možda, još niko nije primijetio.
U fotoprojektu „Waterline“ (Vodena linija) uspio sam da uobličim (utjelovim, realizujem, stvorim) ono što, ustvari, više liči na avangardno slikarstvo nego na samu realnost.
Apstraktne slike, koje na prvi pogled izgledaju kao naslikane, „napravljene“, ustvari nijesu ništa drugo do realne vodene linije brodova, jahti i motornih čamaca najrazličitijih dimenzija i iz najrazličitijih zemalja. Fotografisani pri različitom osvjetljenju i iz određenog ugla u krupnom planu fragmenti ovih linija na granici njihove veze sa vodom stvaraju složenu refleksiju, koja ne dopušta da se bludeći pogled fokusira na neku određenu sliku.
Prema tome, ja ne fotografišem prosto objekat u okruženju, igru svjetlosti i boje, već određujem okruženje koje uključuje objekat i reaguje na njegovo prisustvo.
Bojene linije, nekad nanesene na raznobojne bokove plovila, koje su na svoj način izanđale zajedno sa tragovima slanih morskih škropljenja, i njihovi odrazi u vodi predstavljaju granično stanje dviju stihija u kojem se mogu motriti paradoksalne slike-znakovi, koje zainteresovanu svijest upućuju, na primjer, na avangardna platna Maljeviča, ili se u njima mogu vidjeti različite zastave nepostojećih zemalja i neki tajanstveni slikarski pejzaži.

A, u stvari: odozgo postoji minimalistička, statična geometrija, a odozdo – plutajuća nepredvidiva, pokretljiva valovitost, a odrazi i odsjaji koji klize po površinama, ponovo odraženi, dodatno zakrivljuju prostor i stvaraju osjećanje prisustva više planova i dubine u ovim jednostavnim fotodokumentima. Glatka površina vode, koja je prirodna linija horizonta, ovdje se pretvara u horizont fantazije, namamljujući zanesenu svijest na putovanje mašte."

Viktor Frejdenberg

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY