Železnički saobraćaj

Red vožnje vozova, Online red vožnje

U ovom članku možete pogledati raspred polaska i dolaska vozova, cijene, odabrati voz ili saznati vrijeme dolaska voza da biste mogli sačekati svoje rođake, prijatelje ili poznanike. Osim rasporeda železničkog transporta, možete pogledati online tablu svih železničkih stanica u Crnoj Gori i Srbiji. Za ovo je potrebno da unesite u polja "Polazak" ili "Dolazak" potrebnu...

Železničke stanice

 Trenutno u Crnoj Gori postoji šest glavnih železničkih stanica: Podgorica, Bar, Nikšić, Sutomore, Tuzi i Bijelo Polje. Glavna linija ide od Beograda (Srbija), kroz Bijelo Polje i Podgoricu, Bar (linija Beograd - Bar). Ovo je redovna putnička linija. U ovom pravcu postoje do 4 dnevnih vozova, jedan je noćni sa spavačim mjestima. Pored toga, između...

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Železnički saobraćaj u Crnoj Gori je jedna od vrsta javnog prevoza, koji takođe je popularan među turistima kao autobus ili iznajmljivanje automobila. Ukupna dužina železničke mreže je 250 km (uključujući elektrificiranu 162 km). Širina staze je standardna (1435 mm). Železnica u Crnoj Gori ima 121 tunela, ukupne dužine od skoro 58 km. Uglavnom, željeznica u Crnoj Gori je mala i država nema razvijenu unutrašnju željezničku komunikaciju. Sve ovo je zbog činjenice da zemlja ima planinski teren i za stvaranje puta je neophodno graditi tunele, a ovo je prilično skup i dugotrajan proces...

Željeznicom Crne Gore upravlja kompanija "Željeznica Crne Gore". Glavna pruga ide iz Beograda (Srbija), preko Bijelog Polja i Podgorice do obali, do Bara (linija Beograd-Bar). Ovo je redovna putnička linija. U ovom pravcu ima 4 dnevnih voza, jedan od njih je noćni, sa spavaćima mjestima. Pored toga, na dionice između Podgorica i Bar im pet dnevnih vozova, vreme putovanja je 1 sat. Turistima koji odmaraju na području Bara i Sutomora, kretanje prema Podgorici - izuzetno je pogodno.

Ima takođe linija teretnih vozova Podgorica - Nikšić (putnički saobraćaj prestao je 1992. godine, a od 2013. godine obnovljen) i Podgorica - Skadar (Albanija).

Crnogorski vozovi su podeljeni u četiri kategorije:

 - "ekspresni",
 - "poslovni",
 - "brzi" 
 - "putnićki".

Cijene na razne kategorije vozova su različiti, ali su karte uglavnom nisu skupe, od 2,5 do 7 eura. U noćnom vozovima za Beograd ima samo vagoni sa kupeima sa cijenom sedišta oko 4 eura u kupe druge kategorije sa tri mjesta, oko 3 euro u kupe sa 4 mjesta i 2,5 eura u kupe sa 6 mesta.

Mesto u spavaćem vagonu košta oko 7 eura. Putovanje Bar - Beograd će koštati oko 4-5 eura u vagonu druge kategorije i 5-6 eura u vagonu prve kategorije (524 km, putovanje traje oko 7,5 sata.). Prtljag do utvrđene granice (oko 50 kg.)se ne plaća.

U letnjoj sezoni, broj vozova se povećava prema letnjem rasporedu. Kupiti odmah kartu za voz je veoma teško, pa je neophodno rezervirati mjesto unaprijed. Većina vozova ima kupe za nepušače. Karte "Inter-Rail" i "Euro-Rail "ne važe. Železničke stanice Podgorice i Bara imaju prostorije za skladištenje prtljaga. Za korišćenje ove usluge je neophodno pokazati pasoš.

Željeznička kompanija Crne Gore " Željeznica Crne Gore" na godišnjem nivou, pre početka turističke sezone, obaveštava građane o svojim uslugama proširenja ponuda direktnih međunarodnih linija iz Crne Gore do Moskvi, Minska, Budimpešti, Praga i nazad.

Raspored međunarodnih linija do Moskvi, Minska i Praga tokom letnje sezone obično važi u sklopu dnevnih vozova koji polaze ujutru od Bara i iz Podgorice.

Približne cijene željezničkih karata:

Cijena karte u spavaćem vagonu Bar Moskva - oko 240 eura / po osobi, Podgorica Moskvi. - oko 230 eura / po osobi.
Cijena karte u spavaćem vagonu Bar-Minsk. - 200 eura / po osobi, Podgorica - Minsk - 190 eura / po osobi.
Cijena karte u spavaćem vagonu Bar-Prag-Bar je oko 250 eura / po osobi.
Cijena karte Podgorica-Prag-Podgorica je oko 240 eura / po osobi. CIjena rezervacije sedišta - 3 eura.
Cijena karte - kupe Bar - Budimpešta - oko 60 eura /po osobi, Podgorica - Budimpešta - 55 eura / po osobi..
Cena karte u vagonu prve kategorije Bar - Budimpešta - 70 eura /po osobi, Podgorica-Budimpešta - 60 eura / po osobi. 
Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY