Pogledajte na kojem mjestu je Crna Gora po broju smrti zbog zagađenja vazduha

Way to Montenegro
25.10.2016 13:08 8886 0 0
 Zagađenje vazduha jedan je od glavnih faktora rizika od nezaraznih bolesti kod odraslih, a uzrokuje kardiovaskularne bolesti, moždani udar, hronične opstruktivne bolesti pluća, rak pluća i povećanje rizika za akutne respiratorne infekcije.

 Zemlje regiona su u samom svjetskom vrhu po broju smrti zbog zagađenja vazduha. Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu sa 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika, odmah iza Gruzije i Sjeverne Koreje. Albanija je na petom mjestu (171,4), Srbija na desetom (137,2), Makedonija dvanaestom (128,9), a Crna Gora na šesnaestom (123,5).

 Zagađenje vazduha u domaćinstvu uzrokovano nečistim gorivima ili neefikasnom tehnologijom dovelo je do 4,3 miliona smrtnih slučajeva u svijetu u 2012. godini, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

 Samo zbog posljedica vanjskog zagađenja vazduha (saobraćaj, industrija, spaljivanje otpada, stambena potrošnja goriva...) umrlo je tri miliona ljudi u istom periodu. Ukupno, zagađenje vazduha uzrokovalo je 6,5 miliona smrtnih slučajeva ili 11,6 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu.
 Procjenjuje se da je zagađenje vazduha u domaćinstvu uzrok polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY