Država da ograniči trenutnu potrošnju

Way to Montenegro
13.11.2016 15:17 7442 0 0
 Fiskalna pozicija Crne Gore pogoršana je, a povećani nivo javnog duga predstavlja izazov za fiskalnu održivost, zbog čega je prioritetno da država ograniči trenutnu potrošnju, ocijenjeno je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za ovu godinu.

 U ovogodišnjem Izvještaju navodi se da je prioritetno da Crna Gora preduzme mjere koje se tiču poboljšanja naplate prihoda. "Razlog za zabrinutost su brzorastući javni dug i visok fiskalni deficit, uz visoke eksterne neravnoteže i visoku nezaposlenost", navodi se u ključnim nalazima Izvještaja, objavljenim na sajtu Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

 Neophodne su, kako smatraju, neodložne korektivne mjere, kao što je navedeno u preporukama Programa ekonomskih reformi (ERP).
 "Određeni napredak je postignut na poboljšanju kvaliteta infrastrukture, energetskog tržišta i digitalizaciji privrede. Podrška malim i srednjim preduzećima je skromna, ali se postepeno razvija. Međutim, značajni napori su i dalje potrebni kako bi se razvio ljudski kapital i konkurentna izvozno-orjentisana industrija", precizirali su iz EK. "Dobar napredak je postignut u oblasti slobode kretanja robe, poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, energetike, carinske unije i finansijske kontrole", precizirali su iz EK.

 Crna Gora bi, kako smatraju, u narednom periodu trebalo da se fokusira naročito na politiku konkurencije, kao i ekonomsku i monetarnu.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY