Uprava za bezbjednost hrane: Voće i povrće na crnogorskom tržištu se detaljno kontroliše

Way to Montenegro
13.11.2016 19:00 11335 0 0
 Crnogorski građani jedu bezbjedno voće i povrće, te nema mjesta spekulacijama da su stomačni virusi koji su aktuelni u posljedjnje vrijeme povezani sa njihovim konzumiranjem, tvrde iz Uprave za bezbjednost hrane, pišu Dnevne novine.

 U Upravama za inspekcijske poslove i bezbjednost hrane kazali su da se svaka pošiljka detaljno kontroliše.
"Voće i povrće koje se stavlja u promet na tržištu Crne Gore obuhvaćeno je sistemom kontrole. Kontrola iz domaće proizvodnje sprovodi se od poljoprivrednih gazdinstava do mjesta prodaje, uključujući i kontrolu zemljišta na kojem se zasnivaju zasadi. U registar su upisani proizvođači voća i povrća koji stavljaju u promet ovu vrstu proizvoda. Nad svim parcelama vrši se kontrola upotrebe sredstava za zaštitu bilja, odnosno pesticida i kontrola upotrebe sredstava za ishranu bilja u dozvoljenim količinama", tvrde u Upravi za bezbjednost hrane.

 Takođe, tokom cijele godine, kažu, sprovodi se monitoring ostataka pesticida. Prate se i provjeravaju količine nitrata u lisnatom povrću, ali i provjera drugih kontaminenata, kao što su na primjer teški metali.

 Prilikom uvoza voća i povrća u Crnu Goru obavlja se kontrola u skladištima, odnosno krajnjim mjestima odredišta. Prevashodno se povjerava da li pošiljku voća i povrća prati propisana dokumentacija. Na osnovu analize rizika, dostupnih informacija ili obavještenja iz EU sistema za brzo obavještavanje o hrani, inspektor se može odlučiti i na uzorkovanje i laboratorijsku analizu voća i povrća koje se uvozi.

 Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je u toku prvih devet mjeseci uzela 69 uzoraka kupusa, praziluka, blitve, paradajza, paprika, raštana, krastavaca, šargarepa, jabuka, breskvi, nektarina, jagoda, grožđa i zelene salate, na prisustvo rezidua pesticida.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY