Planina Orjen - Neizostavan predio čije će vas PRIRODNE LJEPOTE oduševiti

Way to Montenegro
17.11.2016 14:59 10932 0 0
Prirodne ljepote Crne Gore, neodoljive su u bilo koje doba godine.

 Tokom jeseni čini se, prirodne ljepote dobiju neki svoj posebni sjaj, pa igra prirode sa nestvarnim bojama, oduševiće svakog ko u njima uživa. Planine, more, jezera i brojna izletišta, i ovog ljeta su bila "na meti" turista iz svih krajeva svijeta, koji su uživali u svakom momentu boravka u Crnoj Gori.

 Ove nedjelje ćemo vas bliže upoznati sa prirodnim bogatstvima planine Orjen, koja je neizostavna na mapi predjela koje obavezno morate posjetiti. Orjen je najviša primorska planina, sa izraženim kraškim oblicima i nadmorskom visinom od 1895 metara. Ova planina zauzima jugozapadni dio Crne Gore, i površinu od oko 400 km2, od kojih znatno veći dio pripada našoj zemlji. Prostire se i u Bosni i Hercegovini, dok periferni dio pripada Hrvatskoj. Orjen se dijeli na četiri osnovna područja i to: Zubački ubli, Vrbanjsko područje, Crkvičko područje i područje Bijele Gore.

 Na području Bijele Gore, snijeg se najduže zadrži tokom godine. Naime, na području Crkvica se bilježe rekordne količine padavina u Evropi, što sa sobom nosi to da je ovdje veoma bujna vegetacija, iako u osnovi preovladava kamen.

 Orjen ima i svoj dio istorije, pa su svi oni koji su imali priliku da planinare ovim dijelom, mogli da primijete broje ostatke austrougraskih objekata, koji predstavljaju svjedoka jednog vremena, a koji se uspio sačuvati do danas. Ova primorska planina je poznata po velikom broju obilježenih i neobilježenih pješačkih staza, koje predstavljaju poseban užitak. Kombinacija vazduha sa mora, zajedno sa nadmorskom visinom koja je svojstvena planinama, okrijepiće vaš organizam, zajedno sa netaknutom prirodom koja ga okružuje – doživljaj koji se ne zaboravlja. 

 Na Orjenu su moguće različite aktivnosti, kako tokom ljetnjih, tako i tokom zimskih mjeseci. U tom pogledu, ljeti na ovom području možete voziti biciklo, planinariti (od aprila do septembra), a tu je i već čuveni Orjenski maraton. Tokom zimskih mjeseci, put ka Orjenu je najčešće neprohodan, ali ako ste ljubitelj skijanja, ovdje možete skijati, i to na Orjenskom sedlu.

 A kada dođete na vrh Orjena, tek vas onda čeka pravo uživanje, i to u pogledu koji se pruža sa ove planine. Kada je lijepo vrijeme, pogled seže sve do Prokletija i Lovćena, pa čak i do Durmitora. Takođe, moguće je vidjeti i Bilećko jezero, dubrovačko primorje, pa čak i neka udaljena dalmatinska ostrva.

 Dakle, isplanirajte svoje slobodno vrijeme na pravi način i iskoristite neke od brojnih mogućnosti ovog planinskog dijela koje je smješteno na primorju Crne Gore, i uživajte u svim čarima koje nam je priroda podarila!

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY