Ulaznica za šengensku zonu koštaće pet eura

Way to Montenegro
18.11.2016 23:18 6681 0 0
 Evropska Komisija danas predlaže uspostavljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS) radi jačanja bezbjednosnih provjera putnika bez vize, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori. U okviru ETIAS-a, prikupljaće se informacije o osobama koje putuju u Evropsku uniju bez vize kako bi se omogućilo sprovođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i garantovanja bezbjednosti.

 "Time će se doprinijeti djelotvornijem upravljanju spoljnim granicama EU i poboljšati unutrašnja bezbjednost, uz istovremeno olakšavanje zakonitih prelazaka šengenskih granica", navodi se u saopštenju Delegacije EU. Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos poručio je da je ETIAS je veza koja nedostaje između migraconih i bezbjednosnih politika zahvaljujući kojoj će se ulazak u šengensko područje olakšati za najmanje 95 % putnika bez viza.

 "Cijena otvorenosti Evrope ne smije biti njena bezbjednost", kazao je on. Komesar za bezbjednosnu uniju Džulijan King kazao je da teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice. "Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS: otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska povećaćemo unutrašnju bezbjednost Evrope", kazao je King.

 Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima i dalje će moći da putuju bez viza, ali će prije puta u šengensko područje za to morati da pridobiju jednostavno odobrenje. To će omogućiti otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati bezbjednosni rizik prije njihovog dolaska na granicu, čime će se značajno povećati bezbjednost na spoljnim granicama. 

 Putem automatizovanog sistema sprovodiće se prethodne provjere, uz puno poštovanje temeljnih prava i zaštite ličnih podataka, što će omogućiti donošenje odluka o izdavanju ili odbijanju odobrenja za ulazak u EU. Iako će konačnu odluku o odobravanju ili odbijanju ulaska uvijek donositi nacionalni službenici graničnog nadzora koji sprovode granične kontrole u skladu sa Zakonikom o šengenskim granicama, prethodna provjera svih putnika pojednostavniće granične kontrole i osigurati koordinisane i usklađene procjene državljana trećih zemalja izuzetih od obaveze posjedovanja vize.

 Postupak za izdavanje odobrenja jednostavan je, jeftin i brz; u većini slučajeva odobrenje bi trebalo da se izda u nekoliko minuta. Za ispunjavanje zahtjeva za odobrenje potrebno je samo desetak minuta, kao i važeće putne isprave. Odobrenja će se izdavati na razdoblje od pet godina za višestruka putovanja. Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 5 eura primjenjivaće se samo za podnosioce zahtjeva starije od 18 godina.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY