Zašto Albanija otežava uvoz proizvoda iz Crne Gore?

Way to Montenegro
21.11.2016 15:48 8897 1 1
 Crnogorski privrednici su nezadovoljni što Albanija, suprotno CEFTA sporazumu, otežava ulaz crnogorskom vinu, pivu, zatim mljekarskim proizvodima pozivajući sa na Uredbu o aflatoksinu koju ne primjenjuju na uvoz iz drugih zemalja regiona, a onemogućava i uvoz mesnih proizvoda. Svrha CEFTA sporazuma je zona slobodne trgovine i jačanje saradnje među zemljama potpisnicama. Međutim, obaveze koje iz njega proističu se povremeno od strane pojedinih država ne poštuju uvijek, a crnogorski privrednici sada traže da i Crna Gora uvede recipročne mjere i tako zaštiti svoje proizvođače.

 CEFTA sporazum je dokument kojim je 2006. godine uvedena slobodna trgovina među zemljama potpisnicama, što znači promet robe bez carina. Pored Crne Gore, članice ovog kluba su: Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Moldavija, a svrha ovog dokumenta je povećanje prometa, a time i proizvodnje, ali i podsticanje saradnje među potpisnicama.

 Međutim, CEFTA sporazum je u više navrata je dovođen u pitanje pokušajima pojedinih zemalja da necarinskim barijerama, odnosno, uvođenjem raznih procedura i troškova spriječe uvoz robe iz država potpisnica CEFTA-e. Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Ljiljana Filipović kaže da je do ulaska u CEFTA-u i Svjetsku trgovinsku organizaciju i Crna Gora primjenjivala mjere kojima je štitila domaće proizvođače. "Crna Gora je to ukinula, a neke druge zemlje se dovijaju. Nalaze sve moguće načine da makar na kratak rok održe takve mjere. U slučaju Albanije to traje već dvije – tri godine. Uprkos upornom ukazivanju, slanju dokumentacije i brojnim razgovorima, mi nemamo rezultat", kaže Filipović koja zaključuje da se čini da je jedini pravi lijek – uvođenje kontramjera.

 Đorđije Goranović, koji kao vlasnik i direktor mesne industrije Goranović i sam trpi zbog opstruiranja CEFTA sporazuma od strane Albanije, ipak smatra da se do rješenja mora doći sporazumom. "Mi, trenutno, ne možemo da izvozimo naše mesne proizvode u Albaniju zato što oni imaju neke posebne zahtjeve koji nijesu predviđeni CEFTA sporazumom. Sa drugim zemljama potpisnicama CEFTA-e, manje-više, nema značajnijih barijera u prometu robe. Crna Gora se pridržava svih odrednica CEFTA. Ne postoje nikakve prepreke za uvoz iz ostalih država potpisnica. Zbog toga tražimo da i za nas, proizvođače iz Crne Gore nema ni carinskih ni necarinskih barijera za izvoz u ostale države koje pripadaju CEFTA-i", rekao je Goranović.

+1 -1 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY