Bjeloglavi sup upisan u ornitološku istoriju Crne Gore

Way to Montenegro
25.11.2016 19:39 10063 0 0
 Bjeloglavi sup je ugrožena i rijetka vrsta koja se viđa u Crnoj Gori jednom u 10 godina, a pronađen je od strane šumara u Opasanici

 Bjeloglavi sup Milo, nakon dvonedeljnog oporavka u Centru za zaštitu i proučavanje ptica, pušten je na slobodu na granici Crne Gore i Srbije. "Nakon uspješnog oporavka, Centar za zaštitu i proučavanje ptica uz stručnu pomoć kolege Tomaža Miheliča iz Društva za zaštitu in opazovanje ptic Slovenije, opremio je bjeloglavog supa sa satelitskim transmiterom, kako bi njegovo kretanje mogli pratiti u realnom vremenu. Na ovaj način sup Milo je upisan u ornitološku istoriju Crne Gore kao prva ptica čije kretanje će se pratiti u realnom vremenu.

 Transmiter koji teži svega 28 grama, a postavljen je na leđa ove veličanstvene ptice ima mikro solarni panel koji služi za napajanje baterije", navodi se u saopštenju CZIP. Nabavka satelistkog uređaja omogućena je zahvaljujući MAVA fondaciji.
Bjeloglavi sup je ugrožena i rijetka vrsta koja se viđa u Crnoj Gori jednom u 10 godina.

 Bjeloglavi supovi – najbolji "čistači prirode". Bjeloglavi sup poput ostalih vrsta lešinara, hrani se uginulim životinjama, čime smanjuje mogućnost povećanja broja bakterija ili njihovih mutacija koje utiču na širenje zaraza, te pomaže proces razgradnje biloškog otpada. U svijetu postoje 23 vrste supova, a zajednička im je karakteristika da nikada ne love plijen. To je ujedno i najugroženija grupa životinja na svijetu i smatra se da će za jednu deceniju više od polovine njegovih vrsta nestati. Životni vijek lešinara u prosjeku iznosi 18 ali pojedine vrste žive i do 50 godina. 

 U Crnoj Gori, bjeloglavi supovi su prije 20 godina, gnijezdili u kanjonu rijeke Cijevne. Razlog nestanka ove vrste sa teritorije naše zemlje najvjerovatnije je nedostatak hrane, usljed smanjenja stočnog fonda, ali posebnu prijetnju predstavlja i trovanje. Naime, 2012. godine u Bratonožićima, nastradalo je više supova, hraneći se lešinama otrovanih vukova.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY