Dom zdravlja: Izbjegavajte upotrebu pirotehničkih sredstava

Way to Montenegro
12.12.2016 12:15 7450 0 0
 Dom zdravlja Podgorica, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, preporučio je građanima da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, i upozorio da petarde nijesu bezazlene igračke, već potencijalna opasnost kojom se može ugroziti sopstveni i život drugih ljudi.

 Iz godine u godinu bilježi se povećan broj osoba sa povredama šake i lica, opekotinama većeg ili manjeg stepena, oštećenjem sluha, kao posljedica primjene pirotehničkih sredstava. Neki od njih, nažalost, ostali su doživotni invalidi.

 Iz te ustanove posebno su apelovali na roditelje da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava.

 Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo, i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.
Statistika ukazuje da najčešće stradaju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY