U Crnoj Gori otkrivena vrsta školjke koja pravi bisere

Way to Montenegro
30.01.2017 14:54 9817 0 0
 Naučnici su u Tivatskom zalivu i u akvatorijumu Marine Porto Montenegro otkrili nove vrste koje nisu karakteristične za Jadran.
Riječ je o organizmima koji su dospjeli najčešće u balastnim vodama brodova i djelovima brodske opreme jahti i drugih plovila koja su došla iz raznih djelova svijeta.

 "Na području akvatorijuma zabilježeno je prisustvo nekoliko alohtonih vrsta. Ovim vrstama postojbina može biti Indijski ili Atlantski okean, ili neki drugi dio svjetskog mora, a kao primarni način dolaska u područje Tivatskog zaliva smatra se pomorski saobraćaj. Među zabilježenim vrstama su mekušci Melibe viridis i Pinctada radiata, sunđer Paraleucilla magna i rakovi Callinctes sapidus i Farfantepeneus aztecus. Tokom istraživanja je primijećeno da se vrste uspješno razmnožavaju tako da je za očekivati širenje njihovog areala rasprostranjenosti i mogući uticaj na već prisutne vrste", piše u Nacrtu Lokalnog plana za zaštitu životne sredine Opštine Tivat za 2017-2021. Nijedna od novih pet alohtonih vrsta nije posebno problematična za postojeći ekosistem, kazala je za "Vijesti" dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora. 

 Vrsta morskog puža Melibe viridis nastanjuje Sredozemno, ali prvenstveno Crveno more i Indijski okean. Postojbina školjke Pinctada radiate koja u sebi stvara biser je indo-pacifički region. 

 Lokacija Porto Montenegro je pod velikim pritiskom i negativnim uticajem čovjeka na ekosistem, živi čak 19 vrsta fitobentosnih organizama (algi i drugih biljaka). U marini dominiraju organizmi koji se prilagođavaju zagađenju.

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY