Vratile se rode u Podgoricu

Way to Montenegro
17.07.2017 15:22 6179 0 0
Već nekoliko dana, stanovnici podgoričkog naselja Zagorič imaju priliku posmatrati svog novog komšiju koji odmara na krovovima kuća. Dvije mlade jedinke, najvjerovatnije u preletu, bili su primećene na obali rijeke Morače i u okolini Duklje, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Prema saznanjima CZIP, ovo je prvi potvrđen podatak prisustva bijele rode (Ciconia ciconia) u glavnom gradu, obzirom da najstariji datira iz 1894. godine, (Skadarsko jezero) koji evidentirao najpoznatiji balkanski ornitolog tog vremena Othmar Reiser, porijeklom iz Austrije.

Crna Gora je zajedno sa Albanijom, zemlja sa najmanjim brojem roda u Evropi, iako za njih ima idealna staništa.
CZIP je, kako se dodaje, pokrenuo niz inicijativa za postavljanje platformi za gniježđenje kako bi sledeće godine omogućili oporavak populacije ove vrste.

Prva takva inicijativa ove godine prihvaćena je od strane opštine Bijelo Polje, koja je finansirala izradu platforme, dok je kompanija CEDIS omogućila njeno postavljanje. Pored ove platforme prošle godine izrađena je i postavljena prva pilot platforma u Beranama, kao zamjena za postojeće gnijezdo, dok druga, čiju izradu je finansirala opština Berane, treba biti postavljena u narednom periodu.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY