Njegoševi dani zahvaljujući podršci opštine Kotor

Way to Montenegro
30.08.2017 16:58 5678 0 0
Sedmi po redu Međunarodni naučni skup Njegoševi dani biće održan od 30. avgusta do 3. septembra u Kotoru, koji se ove godine održava zahvaljujući Opštini Kotor.

Potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov istakla je zadovoljstvo što se "Njegoševi dani" organizuju ove godine u Kotoru koji će, prema njenim riječima, ugostiti veliki broj slavista.

Predsjednica organizacionog odbora Njegoševoh dana Rajka Glušica rekla je da je ovaj naučni skup najznačajnija naučna i kulturna manifestacija posvećena Njegoševom djelu jer okuplja slaviste iz Evrope i svijeta.

Rezultat naučnih, međunarodnih, slavističkih skupova je preko 200 naučnih radova, a to je nešto više od 3 hiljade stranica objavljenog teksta. Njegoševi dani su temelj montenegristike-nauke o crnogorskom jeziku, kulturi i književnosti. Osnovani su 2008. godine, u isto vrijeme kada je osnovan studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu, sada Filološkom u Nikšiću.

Na manifestaciji će ove godine učestvovati 47 slavista iz 15 zemalja Evrope i svijeta, sa 27 različitih institucija nauke i kulture. Biće predstavljeno 45 referata iz književnosti i kulture.

Ovaj skup, ne samo da nudi naučni, već i bogat kulturno-umjetnički program koji okuplja istaknute umjetnike kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Ovo je Njegoševa godina - 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, tako da će najveći dio programa biti posvećen upravo Gorskom vijencu i njegovim tekstovima. 
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY