Očišćena Mamula

Way to Montenegro
27.07.2016 13:06 7602 1 0
Radnici hercegnovskog preduzeća „Čistoća“ očistili su prethodnih dana ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Tokom akcije čišćenja i košenja zaraslih površina, u kojoj je učestvovalo devet radnika tog preduzeća, sakupljeno je oko 800 kilograma otpada.
Akciju čišćenja ostrva Lastavica pomogli su i članovi NVO „Plavi Crne Gore“ i Zoran Banićević, koji je omogućio radnicima prevoz brodom. Iz lokalne uprave najavljuju i skoro čišćenje tvrđave Španjola.

Podsećamo da je švajcarska kompanija “Oraskom divelopment holding” sa Vladom Crne Gore sklopio ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvršavom Mamula na 49 godina i cijenu od 1,5 eura po kvadratnom metru za zemljište i 0,9 eura za akvatorijum, plus investicioni projekat od 15 miliona eura i otvaranje do 200 radnih mjesta. Data je i projekcija ostvarivanja ukupnih direktnih prihoda u prvih deset godina, u visini od 7,5 miliona eura.

Novljani komentarišu da je Orascom mogao pomoći akciju čišćenja ostrva  i pokazati, ono što se definiše kao “društvena odgovornost”.
Sredinom XIX vijeka austrijski general i namjesnik Dalmacije baron Lazar Mamula, inače vjenčani kum crnogorskog knjaza Danila Petrovića, podigao je utvrđenje  na ostrvu Lastavica. Po njemu je tvrđava dobila novi naziv – Mamula.

Na ostrvu je po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza u tvrdjavi Mamula, 30. marta 1942 godine osnovan logor Nummero 11. U njemu su zatavarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske – uglavnom iz južne Dalmacije.

+1 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY