Roda odmara u dvorištu Kliničkog

Way to Montenegro
11.09.2017 11:34 6872 0 0
Nedavno u dvorištu Kliničkog centra ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju bila je pronadjena roda. 

Naime, kako su saoštili iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, jedna bijela roda odmara se u dvorištu bolnice, često i na samom parkingu prikupljajući energiju da nastavi dalek put ka Africi. Njeno prisustvo obradovalo je kako zaposlene tako i pacijente, upravo zbog simbolike koju ova vrsta nosi.

Pored ove rode ispred Instituta "Simo Milošević" u Igalu, primjećene su još dvije jedinke i to ovogodišnji mladunci, koje su takođe usljed iscrpljujućeg puta, zastale da odmore.
Rode su ptice urbanih sredina, tako da ih nije čudno sresti u naseljima i u blizini ljudi. Ipak apelujemo na građane da im se ne približavaju, ali da im mogu ostaviti hranu i to isključivo ribu kojom se i inače hrane, a izbjegavati hljeb.

Istorjski podaci govore da je nekada ova ptica gnijezdila u većem broj na prostoru Ulcinja uz rijeku Bojanu kao i u okolini Skadarskog jezera gdje je čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser bilježio 60 aktivnih gnijezda. 

Ove godine kao dodatna podrška za oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, postavljene su još dvije platforme, jedna u blizini postojeće u Beranama koju je finansirala Opština Berane, a druga u Bijelom Polju, u dvorištu OŠ Pavle Žižić, finansirana od strane Opštine Bijelo Polje.

Obje platforme postavljene su uz pomoć kompanije CEDIS.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY