Iz Skadarskog jezera izronio ratni parobrod Skenderbeg.

Way to Montenegro
13.09.2017 19:50 9677 5 0
Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera prije neki dan je na površinu izronio potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata “Skenderbeg”. Tako je najveće jezero na Balkanu skrivalo tajanstvenu olupinu putničkog parobroda Skenderberg potopljenog još 1942. godine.

Za vrijeme najnižeg vodostaja i najbolje vidljivosti, obično u septembru, olupina se mogla vidjeti i s površine, a ovo je prvi put da je kompletan brod izronio iz Skadarskog jezera, što i ne čudi jer je “ležao” na svega 11 metara dubine.

Ovaj parobrod je u Trstu 1916. godine izgradila brodarska kompanija Austrian Lloyd Trieste. Odmah po izgradnji parobrod kupio ga je Stefan Curani iz Skadra. Od 1924. do 1927. godine bio je u vlasništvu „Jadransko-skadarske plovidbe“, a od 1934. godine je pripao A.D. „Zetska plovidba“.

Dimenzije Skenderbega su 21.10 metara dužine i 5.30 metara širine. Nosivost mu je 20 tona, posadu je sačinjavalo šest članova, a pogonio ga je parni stroj od 80 (osamdeset) konjskih snaga.

​U Prvom svjetskom ratu služio je Austriji, zatim Kraljevini Jugoslaviji, da bi ga početkom 1941. godine Italijani pripojili svom plovnom parku. U partizanskoj akciji 12. februara 1942. godine, u karučkom zalivu borci bataljona ”Carev Laz” su nakon kraće borbe zarobili parobrod i potopili ga bez oštećenja, otvaranjem ventila. Poslije rata, bila su dva pokušaja izvlačenja Skenderbega (1946. i 1952. godine), ali zbog slabe tehničke pripremljenosti, oba puta je izvlačenje bilo bezuspješno.
 

+5 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY