Medvjedi nanose štete pčelarima na sjeveru Crne Gore

Way to Montenegro
02.11.2017 21:07 9132 10 0
Pljevaljskim pčelarima medvjedi nanose velike štete, uništavaju pčelarske kolonije, kao i crnogorskim farmerima, ubijajući stoku. Pre dve godine, na istom području, medvedi su uništili veliki broj pčelinjaka i sada su ponovo krenuli.

"U zadnje vrijeme pojavio se veliki broj medvjeda, vjerovatno u potrazi za hranom, jer je ova godina bila sušna. Na seoskom području nije bilo praktično ni žitarica, ni bobica, ni voća. U Strahovom Dolu medvjed je usmrtio 7 ovaca, u Borovu je uništio 5 košnica i na Vodoplavu je uništio 5 košnica. Medvjedi ne biraju sredstva, ni način na koji će doći do hrane i uništavaju sve na svom putu. Posle njegovog dolaska u pčelinjak ili farmu, sve ostaje unjišteno", - kazao je sekretar Lovačkog društva Pljevlja Miodrag Miga Gogić.

Domaćini kojima medvjed načini štetu treba da se obrate Lovačkom društvu koje gazduje nad tim lovištem. Posle čega će komisija od tri člana napraviti zapisnik i uputiti ga nadležnom ministarstvu. Ali da bi dobili nadoknadu štete moraju da ispune sve članove određene Pravilnikom. Gogić ističe da odredbe tog Pravilnika skoro niko ne ispunjava.
Vlasnik pčelinjaka je dužan:

 - zaograditi pčelinjak, ogradom visine od 2 do 2,5 metra,
 - imati zvučne efekte,
 - imati vezanog psa u pčelinjaku,
 - vlasnik mora stalno boraviti na svom području. 

To je takav propiis, koji niko u našim područjima ne ispunjava. U torovima stoka ne bi smjela da se ostavlja preko noći, gdje ima takve divljači. Tako je naznačeno u tom pravilniku. Praktično je nemoguće dobiti odštetu na našim prostorima, jedino je moguće dobiti neku vrstu pomoći Ministarstva - rekao je Gogić. Nepoštovanje ovih pravila praktično isključuje dobijanje novčane nadoknade za stanovnike ove regije Crne Gore, ali postoji mogućnost da dobije neku vrstu pomoći od ministarstva.

Trenutno šteta od medvjeda iznosi oko 1200 eura.
 

+10 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY