U Crnoj Gori godišnje 50 miliona kesa završi u prirodi

Way to Montenegro
07.11.2017 22:57 8569 0 0
Svake godine oko 50 miliona plastičnih kesa u Crnoj Gori završi negde u prirodi, na divljim deponijam pored puta,u šumama, u koritu rijeka, na crnogorskim plažima i na obalima Jadranskog mora. 

Do ovih podataka došla je nevladina organizacija "Zero Waste Montenegro" (ZWM) koja nastoji da utiče na svijest svih građana o potrebi smanjivanja svakodnevne upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i o neophodnosti utilizacije ovakve vrste smeća zbog štetnog uticaja na okolinu i zdravlje.

"Mi nemamo preciznih podataka o količini i vrsti plastičnih kesa koje se upotrebljavaju na teritoriji Crne Gore. Naše procjene zasnivaju se na statistici Eurostata:125 plastičnih kesa po stanovniku godišnje; uzimajući u obzir da su jednokratne kese u više zemalje EU zabranjene ili se dodatno oporezuju", saopštila članica ZWM-a Maša Tomković.

Prevedeno na jezik brojki to znači da se u Crnoj Gori svake godine koristi 250 – 375 miliona plastičnih kesa. Ako se svega 85 odsto otpada sakuplja i adekvatno odlaže i utilizuje, dolazimo do brojke od oko 50 miliona plastičnih kesa koje svake godine ostanu negdje u prirodi Crne Gore.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY