Crna roda je posjetila Solanu u Ulcinje

Way to Montenegro
23.11.2017 14:16 2374 2 0
Crna roda, prvi put za 15 godina, posjetila jePtičji rezervat, koji se nalazi u Crnoj Gori u blizini turističkog grada Ulcinja.

Prilikom monitoringa rezervata Ulcinjske solane ovog vikenda, Centar za zaštitu ptica Crne Gore, uočio je da je mlada crna roda (Ciconia nigra), koja je uključena u Crveni list IUCN, rijetki gost Crne Gore. Krajem septembra ove godine dvije jedinke ove vrste uočene su na području Nikšića, to je bila prva njihova posjeta ove lokacije, dok na prostoru Ulcinja nijesu ppimjećene od 2002. godine.

"Crne rode uglavnom migriraju na zimovanje u južne zemlje do kraja oktobra. S obzirom da je crna roda primjećena krajem druge dekade novembra vrlo je moguće da roda će zimu provesti na području Ulcinja. Ovo još jedan dokaz koliki značaj ima ptičji rezervat Ulcinjska solana za zimovanje ili gniježđenje ptica", saopštili su predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

"Trenutno na području rezervata ima više 250 registrovanih vrsta ptica, uključujići i i preko 50 ptica na zimovanju i gnježđenju. Ovo je skoro polovina ukupnog broja ptičjih vrsta u Evropi", navodi se u saopštenju Centra.

Najveći broj crnih roda je konstatovan u Nikšiću, gde je jednom bilo čak 20 ptica.Takođe ove ptice su primjećene u Pljevljima, Beranama, Rožaju, Podgorici, Igalu, a nedavno i u primorskom gradu Sutomore.
 

+2 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY