Na Skadarskom jezeru spremni splavovi za gniježđenje pelikana

Way to Montenegro
11.12.2017 14:16 6347 0 0
U Nacionalnom parku Skadarsko jezero juče je održana organizovana akcija pravljenja i rekonstrukcije splavova za gniježđenje pelikana.

U akciji su učestvovali Nela Vešović Dubak iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove, ornitolozi Ondrej i Andrej Vizi, Bjanka Prakljačić iz NVO „Centra za zaštitu i proučavanje ptica“ i Ema i Ben Heywood iz turističke agencije „Undiscovered Montenegro“ koji su donirali opremu za restauraciju starih splavova.

Vještačke platforme koje su u nedjelju popravljene, bili su postavljene u NP Skadarsko jezero prije tri godine. Platforme su izrađene od prirodnog materijala čime su poboljšali uslovi za gniježđenje ovih ptica.

„Ova četiri splava za gniježđenje pelikana su postavljena prije tri godine,i bila je već neophodna restauracija. Prošle godine je postojala opasnost da splavovi zbog težine gnijezda mogu biti uništeni“, kazala je Nela Vešović Dubak. Takođe ona je dodala da rekonstrukcija je bila izvršena na vrijeme, jer se pelikani još nijesu počeli gnijezditi. „Vodostaj je bio nizak, i dugo vrijeme nije bilo mogućnosti prići vještačkim platformama ranije. "Danas je bio savršen dan za ovo, neposredno pre padavina, što je prognozirala meteorološka služba Crne Gore", saopštila je Vešović Dubak.

Prema rečima predstavnika JP Nacionalni parkovi na splavovima uspostavljen video nadzor što je od velikog značaja za monitoring stanja ove vrste ptica u realnom vremenu, posebno prilikom gniježđenja, i za kontrolisanje nezakonitog lova. „Kamere omogućavaju brzo djelovanje Službe zaštite NP Skadarsko jezero u slučaju uznemiravanja ove vrste ptica u doba kada je i najosjetljivija, odnosno za vrijeme gniježđenja i podizanja mladih“, saopšteno je iz NP.

Pelikani su ptice koje gnijezde isključivo na malim ostrvima. Tokom ranijih godina zbog nedostatka prirodnih gnijezdilišta, koji su bili izgubljeni zbog plavljenja jezera, ovde nije bilo puno gniježđenja pelikana. Zbog toga, crnogorski ornitolozi su počeli postavljanje veštačkih platforma za gniježđenje pelikana od prirodnih materijala na Skadarskom jezeru kako bi povećali njihov broj.

Početkom maja ove godine u NP Skadarsko jezero ornitolozi su registrovali prisustvo 227 pelikana i 56 mladih jedinki. Za prethodne tri decenije, ovo je odličan rezultat ne samo za Crnu Goru, već i čitav region jer predstavlja rekordne rezultate broja pelikana koji su zabilježeni u prethodne tri decenije.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY