Završetak izgradnje Mediteranskog vrta u glavnom gradu Crne Gore

Way to Montenegro
05.01.2018 12:54 5957 0 0
Projekat Mediteranski vrt, koji realizuju gradska vlast i Udruženje ljubitelja prirode Gorica, predstavlja stvaranje i revitalizaciju zelenih površina u Podgorici i biće završen u maju 2018.

Iz gradskog biroa grada Podgorica su saopštili da Mediteranski vrt obuhvata oko dvije hiljade metara kvadratnih i se nalazi od centra grada oko 500 metara u jedinstvenom mjestu dodira dva masiva koji sačinjavaju brdo.

Na Gorici se nalazi oko 40 vrsta biljaka koje imaju izuzetan značaj za Crnu Goru i svijet, 14 se nalazi na listi zakonom zaštićenih, a osam u međunarodnoj Crvenoj knjizi.
Takođe, predstavnici Biroa su istakli da je trenutno većina vrta obrasla travom i drugim korovima.

"Mediteranski vrt u Podgorici će imati dva dijela. Prvi je namijenjen za kultivaciju biljnih vrsta, a drugi je podeljen na nekoliko parcela za kultivaciju svih vrsta mediteranskih biljaka, koje će obrađivati učenici bioloških časova, kao i studenti Biološkog fakulteta i penzioneri. Lokalna mesta su idealna za aktivan rast i reprodukciju endemičnih i reliktnih vrsta biljaka karakterističnih za mediteransku klimu i kojima se ugrožava izumiranje zbog klimatskih promjena ", rekao je menadžer Glavnog grada, Drago Đeković. On je takođe saopštio da idejni projekat je uradio Institut za biologiju i gradska vlast Crne Gore u saradnji sa poznatim stručnjacima, biolozima, arhitektama i pejzažnim dizajnerima.

Realizacija projekta Mediteranske botaničke bašte u Podgorici biće završena u maju 2018.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY