U Ulcinjskoj Solani su postavili nove kućice za zlatovranu

Way to Montenegro
26.01.2018 14:59 5291 0 0
Predstavnici nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) postavili su na teritoriji rezervata ptica Ulcinjska Solana 16 kućica za zlatovranu (Lat. Coracias garrulus), koja je jedna od ugroženih vrsta ptica i gnjiezdi na tom području Crne Gore.

Zlatovrana - je migratorna ptica, koja provodi zimu obično u tropskim krajevima južnoj Africi. U Crnoj Gori, možete je videti sredinom aprila ili početkom maja. Površina ulcinjskih slanih jezera uglavnom ima nisku vegetaciju, zbog čega nema dovoljno prostora za gnijezdovanje. Iz ovog razloga predstavnici crnogorskih nacionalnih parkova i drugih organizacija su odlučili da postave u Solani nove kućice za gnjiezdovanje zlatovrane, čime se stvaraju povoljne uslove za život i razmnožavanje ovih ugroženih vrsta ptica.

Iz NPCG su saopštili da je ovaj ekološki projekat stvoren kako bi se očuvali i zaštitili biodiverzitet na području rezervata Ulcinjske Solane. Ovaj program se realizuje zahvaljujući bliskoj saradnji Crne Gore sa slovenačkim ornitologom Borutom Štumbergom, kao i zahvaljujući donacijama i pomoći mnogih ljudi koji rade u Solani i velikom broju volontera.

"U vezi s tim, odlučili smo da promenimo stare nefunkcionalne kutije za gnijezdovanje zlatovrane (16 komada) na nove kućice, koje su napravljene na osnovu našeg iskustva i stečenog znanja", rekli su predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore. Takođe su izjavili da će nastaviti svoje aktivnosti u budućnosti, čiji je cilj očuvanje i zaštita biodiverziteta, poboljšanje postojeće infrastrukture i stvaranje novih povoljnih uslova za gnijezdovanje ptica u Ulčinskoj Solani.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY