U Bokokotorskom zalivu biće izgrađeno 20 novih plaža

Way to Montenegro
10.03.2018 09:36 5217 27 0
Crnogorsko primorje, odnosno Bokokotorski zaliv može biti bogatiji za više od 20 novih plaža i kupališta, koje će izgraditi i srediti Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Bokokotorskog zaliva. Kako su saopštili predstavnici preduzeća, ovaj veliki projekat će biti realizovan u okviru javno-privatnog partnerstva.

"Nova mesta za kupanje su neophodne za osnaživanje, razvoj i promociju crnogorskog primorja na globalnom turističkom tržištu, kao i da privuku turiste u Crnu Goru iz cijelog svijeta", saopštila je predstavnica JP Morsko dobro, Ivana Lazović.

Ona je takođe navela da je potrebno imati preciznije planiranje za realizaciju projekta proširenja oblasti za kupanje u Risnu i Boki Kotorskoj, gde je većina obale je pod zaštitom UNESCO-a, i gde posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti životne sredine i očuvanju spomenika kulturnog nasleđa Crne Gore.

Plan privremenih plaža i mjesta za kupanje u priobalnom području Bokokotorskog zaliva, koji je realizovan od 2016. do 2018. godine, imao je ukupno 359 plaža. Ivana Lazović je rekla da do kraja 2018. je neophodno pripremiti novi razvojni plan za obalu Crne Gore, koji će biti u skladu sa novim pravilima i važiti pet godina. Ona je takođe podsetila da je prema postojećem planu, crnogorske plaže se iznajmljuju od tri godine, a sledeće sezone period zakupa će biti produžen do pet godina.

Od 2016. godine do danas, putem javnog poziva za davanje u zakup plaža Crne Gore privatnicima i različitim kompanijama bilo je izdato u zakup od 330 do 350 različitih crnogorskih plaža, odnosno u Herceg Novom - 102 plaže, u Budvi - 99 , u Baru - 44, u Ulcinj - 41, u Kotoru - 23 i 21 plaže u Tivtu.

Svaki zakupac, podsetila je Ivana Lazović, je zakonski obavezan da oslobodi 50 odsto plažnog prostora od mobilijara za besplatan odmor turista sa peškirima. Ona je takođe ukazala da pored javnih plaža u Crnoj Gori ima 5 gradskih plaža, gde zakupac nema pravo za koriščenje mobiljara (ležaljke, stolove, stolice, itd), to su dvije plaže u Herceg Novom i Budvi, kao i jedna plaža u Kotoru.
 

+27 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY