Seča šuma u ​​Crnoj Gori nanosi više štete nego koristi...

Way to Montenegro
21.03.2018 15:15 3898 0 0
Trenutno šumarstvo u Crnoj Gori, u svom sadašnjem obliku je neodrživo i neprihvatljivo, jer su troškovi upravljanja ovom privredom značajno prevazilaze prihode od uključivanja privatnog sektora i prikupljenih koncesija, upozorio je Centar za zaštitu i proučavanja ptica Crne Gore (CZIP).

Crna Gora je zemlja, u kojoj šume pokrivaju više od 60 odsto teritorije i je jedna od najzelenijih u Evropi, posle Finske, Švedske i Slovenije. Od ukupnog broja samo 5.8% šume se nalaze na teritoriji nacionalnih parkova i rezervata pod zaštitom države. Na međunarodnom nivou, u okviru zakona o posebno zaštićenim prirodnim područjima, 8,8% od crnogorskih šuma je pod zaštitom Evropske unije, u kojima, uprkos jedinstvenoj flori i fauni, kao i izuzetnom značaju biodiverziteta, i dalje dozvoljeno seča drveća, - saopštili su iz CZIP-a.

"Nakon ulaska Crne Gore u Evropsku uniju većina šuma u ​​zemlji će biti pod posebnom zaštitom u okviru međunarodnog programa Natura 2000, šta će u potpunosti sprečiti neodrživo upravljanje šumama", - rekao je predstavnik Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. 

Prema statističkim podacima, tokom poslednjih nekoliko godina od stalne i nekontrolisane seče šuma u ​​Crnoj Gori, drveća pretrpeli su duplo više štete nego od požara.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY