Zemljotres u Crnoj Gori

Way to Montenegro
05.07.2018 09:57 9123 0 0
Juče oko 11:00 sati ujutro i i prošle noći u 3:40 Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je registrovao jak zemljotres sa epicentrom 24 kilometara severozapadno od Tirane (Albanija) i mali zemljotres tri kilometra južno od Očinića.

Ovi zemljotresi su osjetili u nekim područjima Crne Gore, kao i u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Makedoniji.

Magnituda zemljotresa, koja je snimljena u 11:00, u epicentru iznosi 5 stepeni po Rihteru, a intenzitet (jačina) zemljotresa bio je VI-VII na Merkalijeve skale (seizmička skala u SAD-u). Epicentar ovog zemljotresa bio je na dubini od 9 kilometara.

* 6 bodova na Merkalijeve skale - blago nihanje po celoj površini unutar zgradу. Okaćeni predmeti se kretaju od jakih vibracija. Objekti sa visokim centrom padaju. Vrata i prozori se otvaraju i zatvaraju. Gips i cigle se lome, nameštaj se pomera, prozori pucaju.

"Na osnovu izvedenog numeričkog modela promene intenziteta (snage), veličine i dubine epicentra zemljotresa, u zavisnosti od udaljenosti od pojedinačnih oblasti, pretpostavlja se da je zemljotres može izazvati razne štete i da prouzrokuje štetu imovini u epicentru području" - saopšteno je iz Seizmološkog instituta Crne Gore.

Magnituda zemljotresa u 3:40 u epicentru bila je 3,5 po Rihteru, a intenzitet (jačina) zemljotresa bio je IV-V na Merkalijeve skale (seizmička skala u SAD-u). Epicentar ovog zemljotresa bio je na dubini od 18 kilometara.

"Na osnovu izvedenog numeričkog modela promene intenziteta sa rastućom rastojanjem od epicentra u ovom regionu, zemljotres sa određenom veličinom, snagom i dubinom epicentra ne može izazvati materijalno oštećenje u epicentralnom regionu", objavio je Seismološki institut Crne Gore.
 

+0 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY