Planinski masiv Orjen je registrovan kao zaštićeno područje

Way to Montenegro
11.07.2018 10:12 5850 13 0
Planinski masiv Orjen, odnosno njegov dio, koji se nalazi u opštini Herceg Novi, upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore i zvanično stekao status nacionalnog parka. Tokom više od pet decenija bilo je potrebno različitim inicijativnim grupam za dobijanja statusa nacionalnog parka i zaštiti prirodnih resursa planine Orjen.

Ovoje prva odluka vladi o zaštiti planinskog masiva Orjen nakon 52 godine, od kad je prva inicijativna kampanja o dobijanju statusa nacionalnog parka, koji se nalazi na zajedničkoj teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Direktor Agencije za razvoj i zaštitu planine Orjen, Milja Vitorović, rekla je da u ovom trenutku je pod zaštitom više od 80 kvadratnih kilometara Hercegnovskog dijela planinskog masiva. M Vitrović je dodala da će u budućnosti pregovarati sa partnerima iz Bosne i Hercegovine o zaštiti u relevantnom dijelu planinskog masiva, koji se nalazi na njihovoj teritoriji, o zajedničkom razvoju i zaštiti cijelog masiva Orjen.

Planina Orjen je jedinstvena u svojoj vrsti na Jadranu i mediteranskoj regiji, kao u nekim dijelovima ekosistema, jer do 40% naseljene su endemskim (kao po pravilu, samo u ovom regionu) životinjskim i biljnim vrstama. Pored toga, mediteranski dio planinskog masiva Orjen ima više od 49 planinskih vrhova iznad 1500 metara, i predstavlja odlično mesto za istraživanje istoriji razvoja.
 

+13 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY