13. jul - Dan državnosti Crne Gore

Way to Montenegro
13.07.2018 11:28 6639 8 0
Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna i nezavisna država. Pored toga, istog dana 1941. godine, u Crnoj Gori je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

U Jugoslaviji, 13. jul je obilježavao dan ustanka naroda Crne Gore. Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori se slavi kao Dan državnosti od 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Istorija.

13.jula 1878. na Berlinskom kongresu, po završetku rusko-turskog rata 1877-1878, veći broj evropskih država priznao je nezavisnost Crne Gore. Na taj dan, Crna Gora je stekla nezavisnost.

13. jula 1941. godine u Crnoj Gori je počeo ustanak protiv okupacijskih italijanskih vlasti, koje su okupirali njenu teritoriju u aprilu 1941. godine. Dan ranije bilo najavljeno da Crna Gora postaje nezavisna država od Jugoslavije pod pokroviteljstvom Italije. Crna Gora je postala italijanska satelitska država, neka vrsta kolonije.

Rano ujutro 13. jula u gradovima Crne Gore, jedna za drugom počela pucnjava: partizani su počeli da se probiju u naselja i pucaju u italijanskih karabinjera i žandarma. Prvog dana partizani su napali gradove: Virpazar, Čevo, Rijeku Crnojevića i stigli do obalne linije Sutomora.

15. jula ustanici su uzeli Mojkovac, Bioče, Spuž i Lievu Rijeku.
16.jula Andrijevica je oslobođena od Italijana,
20. jula, oslobođeni su gradovi: Bijelo Polje, Berane, Danilovgrad, Žabljak i Kolašin,
22. jul - Šavnik,
24. jul - Grahovo.

Ukupni broj ustanika je bio 32 hiljade ljudi.

Tokom borbi Italija je izgubila 735 ubijenih, 1.120 ranjenih i 2.070 zatvorenika. Gubici ustanika: 72 ubijenih i 53 ranjenika.

Do početka avgusta, 5 divizija elitnih alpskih planinskih jedinica italijanske vojske prebačeno je u Crnu Goru, a do 14. avgusta je obnovljena kontrola nad gradovima.
Uprkos činjenici da su Italijani uspjeli suzbiti pobunu, partizanska aktivnost pokazala je veliki potencijal. Događaji od 13. jula postali su simbol crnogorskog otpora i želja da se bore za slobodu svoje zemlje.

Otpor partizana nastavio se do potpunog oslobađanja Crne Gore u decembru 1944.
 

+8 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY