«Krvavi» mjesec i potpuno pomračenje mjeseca u Crnoj Gori

Way to Montenegro
28.07.2018 10:27 4334 16 0
Sinoć, stanovnici i gosti Gore mogli gledati neverovatan nebeski spektakl - potpuno pomračenje Mjeseca, koji se poklopio sa drugim jedinstvenim fenomenom sa mističnim imenom «Krvavi» Mjesec.

Zašto je "Krvavi" Mjesec? Stvar je u tome da je tokom pomračenja Mjesec će dobiti svetlu crveno-braon boju. Ova jedinstvena i zapanjujuća lepota vizuelnog efekata je zbog činjenice da je Zemljina atmosfera prenosi zrake sunca samo crveno-narandžastog dijela spektra, što odražava sve ostale boje. Zato zrake sunca prolaze kroz tangentu površine Zemlje, dostiže površinu Mjeseca i daje jaku crvenu boju. Iz istog razloga, tokom izlaska i zalaska sunca, nebo postaje crveno.

Ovo pomračenje Mjeseca 27.jula bilo je vidljivo u raznim dijelovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike, kao i postalo je najdužim po vremenu i najvećim "krvavim" u istoriji XXI vijeka - njegova dužina bila je oko 1 sata i 43 minuta. Iz Crne Gore pomračenje Mjeseca se moglo posmatrati u trajanju od sat vremena. 

Osim pomračenja Mjeseca, na zapadnom dijelu neba u sumrak je bila vidljiva Venera, dok su na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi Jupiter i Saturn. Pored potpunog pomračenja Mjeseca, u narednim danima, Mars i Zemlja će biti veoma blizu jedni drugima, što je odličan uslov za posmatranje Marsa.
 

+16 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY