Zamijenite automobile biciklima ili šetnjom

Way to Montenegro
16.09.2018 10:00 5526 19 0
Danas, u Tivtu je počela Evropska nedjelje mobilnosti (ENM) u Crnoj Gori, koja ima cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života u gradovima, za stanovnike i posjetioce, kroz unaprjeđenje i promociju mobilnosti građana, odnosno oko načina kretanja kroz grad biciklom ili pješke. Ovogodišnja tema je Multimodalnost, odnosno, kombinovanje načina prevoza u okviru jednog ili više putovanja.

„Ove godine kampanja se fokusira na multimodalnost grada pod sloganom "Kombinuj i kreći se", sa ciljem da pokaže svima građanima koji putuju do radnog mjesta, škole i odmora mnoge prednosti korišćenja drugih vrsta prevoza pored automobila“, istakla je Fiona McCluney, stalna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, na konferenciji za medije organizovanoj u okviru ljetnje škole arhitekture APSS u Porto Montenegru (Tivat, Crna Gora).

Narednih 7 dana, tokom Evropske nedjelje mobilnosti, biće organizovane pješačke ture, grupne vožnje bicikala, aktivnosti za djecu, izložbe, radionice i predavanja u raznim gradnovima Crne Gore: Podgorica, Tivat, Kotor, Budva, Nikšić i Cetinje. Finalna manifestacija je zakazana za 22. septembar, kada se obilježava Dan bez automobila.

„Tim aktivnostima želimo da pokažemo da su evropske vrijednosti prisutne i ovde. Mi ćemo zaštititi prirodu i zdravlje od izduvnih gasova na različite načine. I ako je posljednjih decenija smanjena zagađenost, njen nivo je i dalje visok, a problem zagađenosti vazduha postoji širom svijeta. Nadam se da će ova nedjelja podstaknuti mnoge građane i goste Crne Gore da koriste javni prevoz, bicikl i kreću se pješke“, rekao je Aivo Orav, šef Delegacije EU u CG.

Jedna od učesnika APSS-a je i Elizabet Sandel iz Njemačke, koja je projekat, zajedno sa kolegama, posvetila problemu pješačkih zona pored Jadranskog mora.
„Suočili smo se sa velikim problemom – nije moguće šetati mirno mored mora i uživati u okolini. Ovo smo prikazali u svom radu srebrnim trakama, ispod kojih se nalazi madrac, koji predstavlja željeni mir. Na taj način smo pokazali kontrast“, navela je Elizabet.
Sandel.

Evropska nedjelja mobilnosti se obilježava od 2002. godine, u preko 2.000 gradova širom Evrope.
 

+19 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY