Crnogorci godišnje popiju 6,6 litara alkohola...

Way to Montenegro
18.09.2018 10:00 4542 9 0
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije SZO pokazuju da svaki građanin Crne Gore stariji od 15 godina, godišnje u prosjeku popije 6,6 litara alkohola.

Prema njihovim podacima od zemalja Balkanskog regiona, više alkohola konzumiraju samo stanovnici Srbije - 9,1 litar godišnje po glavi stanovnika. Na trećem mjestu po konzumaciji alkohola je Albanija, čiji građani u prosjeku godišnje popiju 4,5 litara, dok u Bosni i Hercegovini statistika pokazuje pola litra manje. Najmanje u Balkanskom regionu piju Makedonci koji godišnje (!!!) konzumiraju 1,1 litar alkohola.

Što se tiče svijeta rekorderi su u Litvaniji, gje je potrošnja čak 15,2 litra po glavi stanovnika, a najmanje se pije u Tadžikistanu - 0,3 litra.

"Alkohol je najčešće korišćena supstanca u Crnoj Gori, posebno među mladima. Oko 70 miliona ljudi širom svijeta imaju zdravstvene poremećaje, koji su izazvane alkoholom, od čega 78 odsto nije liječeno. U Crnoj Gori postoji velika predispozicija prema alkoholu, jer on je sastavni dio porodičnih slavlja. Alkoholičari se dugo podnose i u porodici i u društvu. Nezdravo alkoholičarsko porodično okruženje, bez sistema vrednosti, rada i discipline, ne pruža u potpunosti djeci ljubav, toplinu i sigurnost. U mnogim slučajevima djeca nemaju zdravu osobu u porodici za identifikaciju, često su i zlostavljana, uplašena, nesigurna, nepovjerljiva prema okolini i društvu, a svoje ponašanje formiraju po obrascu “sve što sam mrzio kod roditelja, prihvatio sam”. 

Ulični idoli im postaju putokaz. Oni su u opasnosti i takva deca vrlo često postaju alkoholičari ili narkomani. Konzumiranje alkohola je društveno prihvatljivo ponašanje, to je dio nasleđa i nacionalnih tradicija Crne Gore ", rekla je psihijatar Specijalne psihijatrijske klinike u Kotoru, Marina Roganović.
 

+9 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY