Čudesno nebo iznad Crne Gore ...

Way to Montenegro
28.09.2018 22:30 6167 2 0
Sinoć, stanovnici i gosti crnogorskih gradova Bar, Kotor, Budva i drugih naselja crnogorskog primorja uživali su u zapanjujućim i prekrasnim pogledima koji je stvorila priroda na zalasku sunca - divno i neverovatno "krvavo" nebo.

Prekrasni pogled na nebo iznad Crne Gore, koji se pojavio na zalasku sunca, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ogroman broj fotografija sa jedinstvenim "krvavim" zalaskom sunca na obali Crne Gore odmah se pojavio na svim društvenim mrežama.

Zašto nastaje “crveno nebo” ?

Kada je sunce nisko nad horizontom, sunčevi zraci ulaze u atmosferu pod veoma malim uglom i prolaze kroz čitav spektar gustine atmosfere.Tokom zalaska sunca sunčevi zraci savijaju i prelamaju pri promjeni gustine sredine kroz koju prolaze. Vidljiv spektar sunčeve svjetlosti podeljen je na nekoliko talasa različitih boja u zavisnosti od dužine, koji zajedno čine bijelu boju. Prva iz spektra, zbog svoje najveće talasne dužine, ispada ljubičasta, a posljednja ostaje crvena boja. Iz istih razloga, tokom sunčanog vremena i kiše se pojavljuje duga, na kojoj su prikazane sve boje spektra (crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, tamna plava, ljubičasta).
 

+2 -0 Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter

rs
Ostavi komentar

Stopa vesti, podijeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još vijesti iz Crne Gore

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY