5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Plav
(pogledajte na mapi)
Planinsko jezero na visini od 2000 m, jedno od najlegendarnijih i najlepših u zemlji.
Hridsko jezero često nazivaju „Jezerom Sreće“. Postoji verovanje da kupanje u jezeru donosi zdravlje i sreću u braku. Veruje se da kada zamislite želju i ubacite u jezero nešto od nakita onda će se stvarno ostvariti, zbog toga kroz dubinu providne vode na dnu Hridskog jezera možete videti veliki broj prstenja, narukvica i lanaca, koje su dugim nizom godina ostavljali posetioci ovog čudesnog mesta.
Lokacija: jezero se nalazi na teritoriji opštine Plav u severozapadnom delu nacionalnog parka Prokletije između planina Veliki Hrid i Mali Hrid.
Mnogi opravdano smatraju ovo jezero jednim od najlepših u Crnoj Gori.
Planinsko jezero na 1970 m nadmorske visine ima kraško poreklo. Njegova dužina je 300 m, širina – 160 m a dubina je 5-6 m. U periodu topljenja snega i jakih kiša jezero se malo povećava, a u sušna leta se smanji.
Magična lepota pejzaža koje okružuje jezero je razlog mnogih legendi povezanih sa jezerom. Naprimer, Hridsko jezero „Biser Prokletija“ su napravili Bogovi da bi se sirene kupale dalje od ljudskih pogleda.
Za razliku od ostalih crnogorskih jezera, u Hridskom skoro nema ribe. Verovatno zbog odsutstva hrane i debelog sloja leda zimi, koji ne propušta kiseonik u vodu. 1957. godine su pokušavali da stave pastrmku u jezero ali populacija se nije održala. Međutim obale jezera su mnogo bogate životom, ovde žive jeleni, divokoze, medvedi, svinje, lisice, zečevi, jazavci, vukovi, kune i veverice, a takođe ptice: jarebice i mumlati, koje prave Hridsko jezero pogodnim za lov.

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY