5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Tivat
(pogledajte na mapi)
 Poluostrvo Miholjska Prevlaka ili ostrvo Cvijeća.

Znamenitostima, na koje je ponosna Crna Gora, sigurno se odnosi i poluostrvo Miholjska Prevlaka, bolje poznatiji kao Ostrvo Cvijeća. Ostrvo Cvijeća (Prevlaka) nalazi se u Tivatskom zalivu kod Tivatskog aerodroma. Od popularnog turističkog naselja Tivat do ostrva oko 1,5 kilometra i možete stići brodom iz gradske luke ili autobusom, automobilom ili taksijem.

Veličina ostrva je mala - oko 300 m dužine i 200 m u širini. Zvanično se naziva ostrvo, ali je tačnije nazvati poluostrvo, pošto je malim prevlakom je povezan sa kopnom. I samo tokom perioda plime ovaj dio zemlje se malo poplavi i, u skladu s tim, Miholjska Prevlaka liči na ostrvo.

Poluostrvo Miholjska Prevlaka ili ostrvo Cvijeća u Crnoj Gore
Pored toga, kao što ste već primetili, ovo ostrvo ima 2 sasvim druga imena i svako od njih ima svoju zanimljivu priču o stvaranju.

 1. Naziv "Miholjska Prevlaka" je dat ostrvu u čast starog manastira Svetog Arhangela Mihaila, koji je sagrađen u VI vijeku. Trenutno, od manastirskog kompleksa, koji ranije zauzimao cijelo ostrvo, obnovljene su samo zgrada sa monaški ćelijama i mala crkva. U manastiru žive samo tri monaha.

 2. Još jedno ime je Ostrvo Cvijeća. Zašto "Ostrvo cvijeća"? Odakle je došlo ovo prelepo ime?
Stvar je u tome što se ostrvo smatra rodnim mjestom svih vrsta palma, različitih cvijeća i biljaka koje su se razvile u starim danima. Pored toga, ovde je bio predivan maslinjak, gotovo potpuno uništeni od strane izbeglica iz Bosne tokom raspada Jugoslavije i vojne akcije. Međutim, brojni i raznovrsni biljni i životinjski svijet, bujno mediteransko zelenilo, cvijeće i dalje će zadovoljiti turiste. Zato ostrvo se zove "Ostrvo cvijeća".

Istorija poluostrva Miholjska Prevlaka (Ostrv cvijeća).​

Arheološki razvoj na ostrvu započeo je tek nedavno - 1996. i nastavlja se do danas. Na osnovu dobijenih rezultata kao mozaika, formirana je istorija ostrva Miholjska Prevlaka.

Kamene sekire, koje su bili nađene na ostrvu ukazuju na to da su prva naselja datiraju iz bronzanog doba. Grčki proizvodi VI - V vijeka pne. od arheoloških istraživanja arhipelaga pripadaju trgovačkom periodu ilirskih plemena sa Grčkom. U III vijeku pre nove ere obalu osvajaju Rimljane, širom ostrva su nađeni ostaci rimskih građevina, mozaika, posuđa, novac i dr. A ispred hrama Svete Trojice je rimska granita kolona.

Takođe je evidentno da je hrišćanstvo je prisutno na rimskoj obali Tivta od samog početka. Prema legendima, sva obala od Trebinja u Kistanje (Hrvatska) prošao je apostol Pavel sa svojim učenicima. Postoji jaka mogućnost ovde apostol propovedao je Jevanđelje.

U IV vijeku tokom vladavine cara Konstantina, hrišćanstvo je postalo dominantna religija, a na mjestu rimskih građevina Prevlake je izgrađen hram koji je unisten u IV - V vijekovima . O drevnjem hramu dokazaju ostaci kamenog ukrasa zgrade, fragmenti keramike, ukrasnog kamena, obeleženog starokršćanskim simbolom ribom .Bolee nedavna otkrića i tragovi zgrada pripada VI vijeku, dok je ovde bio benediktinski manastir, koji su uništio avari.

1219. godine, nakon dobijanja nezavisnost srpske crkve, njen prvi arhiepiskop - Sveti Sava Nemanjić osnivao na Prevlake rezidenciju mitropolita Kneževine Zeta. Za zaštitu od neprijateljskih napada su izgrađene dve utvrđene osmatračnice. Jedna od njih bils je u neposrednoj blizini i blokirals jedini put do ostrva. U XVI - XVII vijeku kule su obnovljene u letnje vile, a sada može se videti samo ruševine iznad prazne ravnice (možete videti na putu od aerodroma do ostrva).

1420. godine, prije opasnosti dolazka Otomanskog carstva, Kotor je prešao pod kontrolu Venecijanske Republike. Kotorska aristokratija je željela da uzme zemlje pravoslavne eparhije, zbog čega je bila protiv Zetska Mitropolija. Konflikt se pogoršao Firentinskom unijom (1438 - 1445 godina), od kojih su odluke nisu prihvaćene od strane pravoslavnih crkava i izazvao negovanje monaha. Prevlaksi manastir je postao ozbiljnim problemom za venecijanske katoličke vlasti.

Kasnije, mitropolitanska rezidencija preselila se na Cetinje, ostrvo je bilo zaboravljeno i došlo do opuštenosti.

1827. udovica, grofica Ekaterina Vlastelinović, koja nije imala đece želeći da obnovi svetinju, kupila je trećinu Prevlake. Za tri godine ona je obnovila svoju kuću i kuću posluge, umesto divljih biljaka i grmlja zasadila voćke, opremila staze kroz ostrvo i do mora. Ekaterina nije imala dovoljno sredstava za obnovu crkve Sv. Mihaila Arhangela i izgradila je manju crkvu u blizini - Trojicku. Crkva Svete Trojice osvećena je 1833. godine. Danas, u hramu se nalaze mošti mučenika i čestica mošti pravednika Fedora Ušakova, koji se borio za nezavisnost Crne Gore. U manastirskoj riznice sakupljene se svetinje i spomenici različitih doba.

Između ostalog, ostrvo Cvijeća je poznato po svojim znamenitostima, zapanjujućim mestima za odmor i drevnim građevinama.​

Jedna od njih je veličanstvena i najčistija Plaža na ostrvu Cvijeća. Dužina je oko 1200 m i proteže se oko cijelog ostrva. Sama plaža se sastoji od male peščane i šljunkovite plaže. Okružene su bujnom vegetacijom, vazdušnim neverovatnim mirisima, pa čak i kada je sunce u zenitu, naći hlad nije problema. U ovim šumama je veoma prijatno prošetati u svakom trenutku, pronaći usamljeno mesto i sakriti se od vrućine i od ljudi ...

U ovom dijelu zaliva uvijek postoji vrlo mirno more, što vam omogućava skijanje na vodi i druge aktivne letnje aktivnosti tokom cijele sezone. Osim toga, mnogi lokalni stanovnici i turisti vole da dođu na ostrvo Cvijeće na izlet. A ko žele da dođe na cijeli dan, u lokalnim kafićima i restoranima, možete probati različita jela nacionalne kuhinje i uživati u odličnom domaćem vinu.
Plaža na ostrvu Cvijeća u Crnoj Gore
Još jedna atrakcija, koja vredi posjetiti na ostrvu - manastir Sv. Mihaila Arhangela, koji je izgrađen u VI vijeku. Od XIII vijeka, tokom perioda drevne slovenske države Zete (srednjevjekovna južnoslovenska kneževina na području moderne Crne Gore), ovde je smještena rezidencija pravoslavnog mitropolita zemlje. Vladika je bio u manastiru Svetog Mihaela Arhanđela do sredine XV vijeka, sve dok na ostrvu nije se desio tragičan događaj.

1441. godine venecani su uništili pravoslavni manastir, objašnjavajući svoje postupke navodno započete na ostrvu epidemije kuge. Kasnije istraživanja su pokazala da su oni jednostavno pokušali da sakriju svoju strašan zločin - ubistvo monaha, tačno trovanje monaha tokom svečanog obroka, predstavljajući ga kao "crna smrti" ili kuga.
Manastir Sv. Mihaila Arhangela na ostrvu Cvijeća u Crnoj Gore
Prema rećima crnogorskog pisca, Stjepan Mitrov Ljubiša (1824 - 1878), lokalne legende govore o nekom sine, Druško, koji je potrošila novac od majke, koja je umirala, za proizvodnju dva zvona za manastir Prevlaka. Bogati pokrovitelji su mu obećali titulu i vlasništvo četvrtine ostrva, ako on bude pomogao da se oslobode od monaha. Kulavi Druško sa pokajanjem došao je u manastir, gde je bio srdačno primljen. Tokom praznika Druško je otrovao hranu, pola sata kasnije, kada su monasi počeli da padaju ispod stola, on je skočio i počeo da viče: " Kuga!". Na ovaj signal u pravcu ostrva leteli su topovi iz venecijanskih plovila, stojeći u blizini u uvali. Dakle, pod izgovorom borbe protiv kuge sredinom XV vijeka, pravoslavlje je bilo uništeno. Kažu da je zvonik u hramu bio toliko visok da je, kada je pao u more, talasi su oborili obalne kuće. Poginulo je sedamdeset monaha, a sam Druško je nestao. Bar u Kotoru više nije dolazio, a njegovi naslednici su prokleti, iako su postali vlasnici napuštenog ostrva.

Istorijskih dokaza ove legende nema, ali zemlje manastira prešle u vlasništvu porodice Druško i arheološka iskopavanja potvrđuju uništenje manastira. 1994. godine, a kasnije 1996. godine pronađene su relikvije monaha, koje su čudom mirisale. Božjo čudo potvrdio je i episkop SPC, a svi posetioci mogu videti.

300 godina kasnije, 1833. godine, pod nadzorom grofice Ekaterine Vlastelinović počeli su restauratorski radovi Miholjske Prevlake i izgradnja Crkve Svete Trojice, koja danas čuva mošti 70 mučenika u Prevlake (ubijenih monaha). Aktivnost Ekaterine se ne sviđala austrijskim vlastima. 1845. ostrov su napali , opljačkali crkvene vrednosti i izbili 68-godišnju ženu. Nakon godinu i po, Ekaterina je umrla u nejasnim okolnostima. Tokom ekshumacije posmrtnih ostataka u stomaku 1987. godine pronađena je olovna zrna ručnog vatrenog oružja. Imovinu grofice nasledili su vladika Petra II Petroviča Negoša i crkva Svete Trojice. Posle smrti grofice, dalja izgradnja i obnova monaškog kompleksa je zaustavljena.

Nedavno je napravljen novi pokušaj obnove svetog mesta. Od manastirskog kompleksa, koji je prethodno zauzimao celokupno ostrvo, obnovljena samo zgrada sa monaškim ćelijama i mala crkva Trojica . Između njih su ruševine stare crkve arhanđela Mihaila VI vijeka. Bliže obali, možete videti iskopavanja antičkih manastirskih zidina i kula. Sada u manastiru ima samo tri monaha.

Zapanjujući objekti sa zanimljivim, fascinantnim i poučnim pričama i legendama nalaze se u Crnoj Gori na svakom koraku, a Ostrvo Cvijeća (Miholska Prevlaka) još jedan dokaz!
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY