5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Plužine
(pogledajte na mapi)

Planinska jezera na visini od 1325 i 1194 metara nadmorske visine, veoma su popularna među ljubiteljima pešačkog turizma.
Veliko i Malo Stabansko jezero su najlepše znamenitosti severnog dela Crne Gore. Ona su okružena planinskim vrhovima Bioč čije padine pokrivaju gusta zelena listopadna i borova šuma. Svoj naziv jezera su dobila po malom selu Stabna koje je udaljeno 4.5 km u smeru Plužina. 
Lokacija: jezera se nalaze na severo-zapadnom delu opštine Plužine blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom u okolini planina Bioč i Volujak.
Veliko Stabansko jezero se razlikuje plavom bojom vode, a u pozadini je okružena zelenim šumama.
Veliko Stabansko jezero je na 1325 m nadmorske visine. Njegova dužina je 300 m i širina 190 m, maksimalna dubina je 10 m.
Obala Malog Stabanskog jezera je više krševita.
Malo Stabansko jezero se nalazi na 1194 m nadmorske visine. U letnje vreme njegove dimenzije su do 160 m dužine i 150 m širine, a dubina je 4,5 m. Za razliku od Velikog jezera, voda u Malom jezeru ima žućkasto-zelenkastu njansu – zbog blata na dnu.
Veoma je lako doći do ovih jezera, dovoljno je samo da se čitav put držite rečnog korita Stabinske reke, a zatim da pratite putokaze i skrenete na sever u smeru šume. Zbog toga Stabanska jezera su često centralna tačka na različitim pešačkim maršrutama.

 


Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY