5.00 (1 ocijena )
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Plav
(pogledajte na mapi)

Planinsko jezero na visini 1735 m, zanimljivo  po svom plivajućem ostrvu.
Visitorsko jezero na 1735 m nadmorske visini, nalazi se na istoimenoj planini, zadivljuje posebnim  mirom i tišinom. U okruženju visokog drveća ovaj mali rezervat izgleda kao deo izgubljenog sveta koji je bezvremenski u kom ne upravlja žurba i savremena bučna civilizacija.
Lokacija: jezero se nalazi na planini Visitor nacionalnog parka Prokletije, u severnom delu opštine Plav, udaljeno otprilike 2 km od Plavskog jezera.
Visitorsko jezero je poznato po svom „plivajućem ostrvu“
Visitorsko jezero ima glečersko poreklo, njegove dimenzije nisu velike – samo 73 m sa 92 m, zbog toga ono se smatra jednim od najmanjih u Crnoj Gori. Najveća dubina jezera je 4 m. Obala izgleda dosta neravno i tokom godine stalno se menja zajedno sa promenom nivoa vode u jezeru.
Obala je okružena gustom šumom, u glavnom to su borovi od skoro 20 metara, jele i smrče. Zbog toga izgleda kao da je jezero okruženo visokim zelenim zidom zbog kojeg voda ima tamno-zelenu boju. Stara stabla često padaju u jezero i možete ih videti u vodi.
Zimi Visitorsko jezero često zamrzava, a leti se ugrije do 16-18 stepeni tako da se možete kupati u njemu kao što često rade ljudi koje žive blizu jezera u selu Brezovica.
Glavna znamenitost jezera je takozvano „plivajuće ostrvo“. Ali sada je ono zaraslo travom i skoro se ne pomera. Postoji legenda da su ostrvo izgradili pastiri od oborenog drveća, tamo su noću slali stoku da bi je zaštitili od vukova. Površina plivajućeg ostrva nije uvek ista. Sada je spojeno sa obalom borovim drvećem.

 


Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar
1 review o Visitorsko jezero
  1. comment

    Odgovoriti
    Registrujte se i otvoriće
    vam se sve mogućnosti sajta!

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY