Otrovne biljke i opasne životinje u Crnoj Gori.

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Montenegro
Da li planirate Vi provesti ljeto u Crnoj Gori? Dakle, Vam je neophodno da budete upoznati sa otrovnim biljakama i opasnim životinjima! Obavezno recite to svojoj djeci, familiji, prijateljima i poznanicima.

Oleander

Svi dijelovi biljke su otrovni, sadrže nekoliko srčanih glikozida (oleandrin, kornerin i dr.). Sok od oleandera, ukoliko se proguta, uzrokuje teške grčeve, povraćanje, proliv i tako dalje. To utice na živčani sistem (do kome). Srčani glikozidi uzrokuju srčani zastoj.
Procvetali Oleander ima jaki miris, kad je u prostoriji uzrokuje jake glavobolje i vrtoglavicu.Ako dodje u dodir sa ocima uzrokuje sljepoću. Oleander zadržava svoja svojstva, čak i kada se osusi (na primjer, do trovanja dodje, ako se suve grane oleandra koristi u pripremi hrane).


Bršljan

Cvijet ima neprijatan miris,a bobice i listovi su vrlo otrovni, kod ljudi sa osetljivom kožom može izazvati probleme.
Osim toga, vrlo je opasno koristiti u ishrani bilo koji deo biljke.


Krava pastrnjak
Tokom vegetacije u različitim delovima biljke (u listovima, stabljikama, plodovima) prikupljaju se fotodinamički aktivni furokumarini. Njihov kontakt sa kožom dovodi do duboke kožne opekotine- dermatitisa. Zabeleženi su slučajevi dermatitisa do III stepena opekotina kože, čak i oni koji su prouzrokovali smrt kod male djece.
Najčesce pojave dermatitisa nastaju ukoliko dodje do kontakta kože sa sokom biljke. Pojavljuju se plikovi na koži, koji se menjaju u tamne fleke koje se zadržavaju od 3 do 6 meseci.
Kod značajnijih opekotina kože, posle godinu dana je moguć recidiv. U toku sunčanja mogu se pojaviti tamne fleke na koži.
Prisustvo furokumarina i kumarina u soku biljke, povečavaju osetljivost organizma na sunce, sto predstavlja glavno 'zlo' kod ovih biljaka.
Pod uticajem sunceve svetlosti (UV zraka), sok u kontaktu sa kožom je u stanju da poboljša pigmentaciju ljudske i životinjske kože, sto može izazvati dermatitis, koji se često naziva "opekotina".


Zmije

Uglavnom je opasan samo poskok!Aki vidite zmiju u reci ili ribnjaku najverovatnije je to neka vrsta bezopasne bjelouške. Od poskoka se razlikuju po tome što imaju dvije svetlo žute mrlje u području glave.
Glava bjelouške je ovalna i izdužena. Dok je glava poskoka trouglasta i kratka. Ukoliko budete imali mogučnosti da se susretnete sa bjelouškom primetićete da je zenica bjelouške okrugla, a kod poskoka vertikalna. Rep kod bjelouške je tanak i dugačak, a kod poskoka kratak i debeo.


Žuta poljarica

Ova zmija nije otrovna, ali ipak je opasna. Dostiže dužinu veću od 2m. Gornja strana tela joj je u svim nijansama maslinasto zelene, bez obrasca.
Stomak joj je žut, a ponekad crvenkast. Oko očiju,obično ima žute mrlje.
Žutu poljaricu možete sresti na otvorenom, pored puta, na brdima. Često se krije u pukotinama u zemlji, u glodarskima rupama.
Žutu poljaricu takodje nazivaju zubata bjelouška. Uznemirena zmija je veoma agresivna. U slučaju napada može da skače do 1.5-2 m visine.
Ugrizi su duboki i bolni. U ranama mogu ostati fragmenti zmijskih zuba, sto može izazvati trovanje krvi.
Ovim zmijama prija tišina, tako da kada prolazite nepoznatim putevima u planinskim predelima bez vodiča pokušajte biti tihi i pažljivo gledajte ispred svog koraka.


Blavor (ili gušter bez nogu)
Izgleda kao zmija, ali u stvari je gušter, koji nije opasan, nema otrova i bezopasan je.Može imati dužinu i do 135 cm. Boja je glatka ,pepeo - braon ili siva.Po pravilu, sakriven među stijenama i travom.Blavora možete naći na putevima i planinskim stazama.Hrani se glodarima, paucima, gušterima i zmijama.
Zbog toga, mještani žele da ga imaju u blizini svojih kuća kao zaštitnika protiv pacova, miševa i otrovnih zmija, kojim se nece svidjati takvo susjedstvo.


Ne zaboravite
Zmije su opasne životinje. Nema potrebe zbog dobre slike ili radi zabave hvatati ili provocirati zmiju, čak i ako su one male i površno izgledaju usporeno. Zmije nikada ne napadaju bez upozorenja. Ako zmija oseti da je ugrožena polako uradite korak nazad. Izbegavajte nagle, zastrašujuće pokreta! Strogo zabranjeno je vikanje, pružanje ruku napred, okretanje leđa i bežanje! Ostanite mirni.
U apotekama u Crnoj Gori postoji toksoid koji neutralizuje otrov.Po nepoznatim stazama nemojte da saljete svoju decu, a ako idete dami budite oprezni!
 
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY