Pešačka tura Kanjon Nevidio (Kanjoning)

5.00 (1 ocijena )
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Logo company
Šavnik bb., Crna Gora
(pogledajte na mapi)
+382 69 555 589

Kanjoning (engl. Canyoning ili Canyoneering) - to je aktivan i ekstreman sport i rekreacija, koja uključuje prolaz kroz kanjone i savladanje kanjona i različitih prirodnih prepreka, poput vodopada, kaskada, prirodnih bazena, itd...

Za kanjoning koriste se različite vještine hodanja i tehnike prevazilaženje planinskih reljefa, kao što su: otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pješačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procijepe, skakanje u vodu i plivanje. Pored toga, za prevaziđenje kanjona ne koriste se različita oprema : čamci, splavovi, kanui, kajaci, itd - prolaz je moguće samo uz pomoć stopala, ruka i glave ..

Sa savladanje mnogih kanjona se koristi sledeća oprema .. konop, karabin, bezbednostna oprema,, osmice, kacige, itd. U zavisnosti od temperature i vode neophodna je posebna odeća i obuća, koja pruži zaštitu od hladne vode.

U jednostavnim rečima, kanjoning - je posebna vrsta ekstremnog pešačkog tura na samom dnu kanjona planinskih reka. Kanjoni su idealni za ovu vrstu odmora) - naročito oni koji su unutar stijena, sa uskim padinama i vodopadima.

Postoje 2 glavna tipa savladanja kanjona:

 - Tehnički kanjoning - sa dodatnom opremom;
 - Pešački kanjoning - bez posebne opreme.
.
Tirkizno zelena voda, nevjerovatni vodopadi, uski prolazi, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulpturni zidovi koje je oblikovala voda godinama, raznolikost biljnog, a i životinjskog svijeta predstavljaju pravi estetski doživljaj što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim.

Kanjoni mogu biti vrlo laki ili teški, ali glavni akcent je na estetici, zabavi i avanturi, a ne u tehničkoj složenosti rute. Trenutno, kanjoning je veoma popularan vid rekreacije, broj ljudi svih uzrasta i stepena obuke su u stalnom porastu širom sveta. Svakodnevnih ruta za prolaz kanjona postaje sve više, što ne može radovati. Kanjoning je posebno atraktivan u planinskim kanjonima sa tekućom vodom, a u Crnoj Gori ima mnogo takvih mjesta.

U Crnoj Gori, sad najviše razvijen je pešački kanjoning. Međutim, on takođe ne isključuje specijalnu opremu. Za pešački kanjoning u Crnoj Gori treba imati termo vodootpornu odeću i specijalne cipele koje će vas zaštititi od hladne vode. Jedna od ovih veoma interesantnih, ali prilično teških ruta je pešačka tura kanjona Nevidio.

Kanjon Nevidio ili Nevidbog kako ga zovu lokalni stanovnici ovog regiona, se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore, 5 km od Šavnika.
Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora tačnije u Dobrom Dolu. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva. Kanjon Nevidio nalazi svoje mjesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore. 

Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča

Pešačka tura kanjona Nevidio je prilično ekstremni sport i aktivna rekreacija u Crnoj Gori, tako da turisti i lokalni stanovnici koji će pokušati savladati kanjon, moraju biti spremni za različite poteškoće i opasnosti. Takođe, nemojte ići samostalno, jer je ovo izuzetno opasno. U kanjonu Nevidio ima mjesta od kojih nije moguće proći na obalu bez pomoći ili bez posebne opreme i obuke, što znači da morate ići zajedno sa nekim. Pored toga, ovo je konstantan timski rad, jer je potrebno posmatrati i osigurati svakog člana grupe. Štaviše, ako bar neko iz vaše grupe, ne daj Bože, će imati čak i malu povredu ili štetu, onda će to biti ozbiljan problem za dalje kretanje čitave grupe duž kanjona.

Kanjoning Nevidio obuhvata takve sportske discipline kao što su: skakanje, plivanje, penjanje, spuštanje sa konopcem. Iz tih razloga, neophodno je se kretati kroz kanjon sa iskusnim instruktorom koji je u više navrata je prevazišao put i zna klimatske uslove i tehničke strane rute. Širina kanjona na nekim mjestima je manja od jednog metra, a neki dijelovi kanjona možete proći samo sa opremom.

Kanjon prolazi kroz Boljske grede (2.091 m nadmorske visine) i Lojanik (2.091 m nadmorske visine). Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio. Vrijedno je napomenuti da je ulaz u kanjon jedno od najljepših mjesta u Nacionalnom parku Durmitor. Lepotu ovog mesta dopunjava selo "Pošćenje" sa dva prekrasnih ledenih jezera i vodopad Skakavitsa "Skakavica" sa vodom rijeke Grabovica, visine 70 m, i koja se uliva u rijeku Komarnica.

Do nedavnjeg vremena je kanjon Nevideo bio praktično nedostupan i dugo je izazvao veliku pažnju i radoznalost lokalnog stanovništva i turista koje žele da ga osvoje. Prvi ozbiljniji pokušaji izvedeni su 1957g. i 1964 g.koji su bili neuspješni. Nizale su se čudne i fantastične priče o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Tako je bilo sve do avgusta 1965.g. kada su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu. Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci.

Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao.

Pešačka tura kanjona Nevidio sastoji se od:

 - Obuka kanjoningu
 - Prolaz kanjona
 - Završetak kanjoninga i povratak u etno selo
 - Ručak
 - Poklon iznenađenje

Cena: 100 eura / osoba.

Sa našim instruktorima i vodičima, vaša pešačka tura kroz kanjon Nevideo će biti sigurna, zanimljiva i nezaboravna!
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar
1 review o Pešačka tura Kanjon Nevidio (Kanjoning)
 1. comment

  Odgovoriti
  Registrujte se i otvoriće
  vam se sve mogućnosti sajta!

  comment
  Admin

Vrste izleta: Aktivni odmor, Ekstremni sportovi

Vrste izleta: Aktivni odmor

Trajanje izleta: 12 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY