Reljefna karta Crne Gore (Biljarda)

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Novice Cerovića, Cetinje
(pogledajte na mapi)

Nakon što je austrougarska vojska izvršila proboj lovćenskog fronta i zauzela Cetinje 1916. godine, u južnom krilu Biljarde, gdje je bio smješten i glavni štab okupacionih snaga, podignut je stakljeni objekat na dva nivoa sa reljefnom kartom Crne Gore u razmjeri 1 : 10.000.. Reljef, na kojem se pored ostalog vide i djelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Srbije, napravljen je od betonske mase na kamenoj podlozi, na osnovu preciznih austrijskih topografskih mapa i premjera zemljišta rađenog za ono vrijeme najsavremenijim sredstvima. Za određivanje visinskih kota na karti korišćena je mreža tankih metalnih šipki (najvjerovatnije se radilo o komadima armatura), oko kojih je međuprostor ručno popunjavan, da bi odgovarao prikazu zemljišta. Površina je naknadno detaljno oslikana, tako da sadrži sve relevantne podatke o putnoj mreži onoga vremena, vodenim površinama, šumama i naseljenim mjestima.
Radi lakšeg pregleda karte, iznad njenog centralnog dijela podignut je most, sa kojeg je bio vidljiv svaki detalj.
Pored austrougarskih vojnih kartografa u izgradnji su učestvovali i crnogorski ratni zarobljenici, među kojima je bio i naš poznati vajar Marko Brežanin.Stari zaštitni objekat uklonjen je početkom 80-ih godina XX vijeka i zamijenjen staklenom metalnom konstrukcijom paviljona koji se može i danas vidjeti.
Reljef Crne Gore proglašen je spomenikom kulture (kulturnim dobrom) riješenjem br. 1794/1 od 14. 09. 1948. godine. Osim nesumnjive vojno-strategijske namjene koji je imao tokom ratnih godina, ovaj jedinstveni objekat vremenom je dobio na značaju zbog estetskih i istorijskih vrijednosti, tako da danas predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija.

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Vrste izleta: Istorijska, Autom + Pešačka, Instagram, Pregled izlet

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 6 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY