5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Bijelo Polje
(pogledajte na mapi)
Đalovića pećina nalazi se 25 km od Bijelog Polja i smatra se jednom od najljepših i najvećih u Evropi.Na putu do pećine prolazi se kroz Kolašin, pored kojeg se nalazi mjesto poznato pod nazivom selo Đalovići.Ovaj put traje oko dva sata, a od sela do pećine se ide sat vremena pješke.Glavni ulaz u pećinu nalazi se iznad dva jezera Virovi Đavola.Preko ljeta postoji velika mogućnost da ova jezera presuše.
Od 1987. godine, speleolozi iz Beograda počeli su da istražuju pećinu. Zapravo, ova godina se smatra godinom kada su započeta istraživanja u pećini. Ukupna dužina pećine sa velikim brojem krivina okvirno iznosi više od 200 kilometara. Do 1997 godine, odnosno nakon deset godina istraživanja, naučnici su dospjeli da dosegnu 10km u dubinu same pećine, a zatim češki speleolozi su napredovali još 9 kilometara.

Pećina je dugo bila u takozvanom "nekorišćenjom stanju". Naime, zbog svog geografskog položaja nisu vršena istraživanja, jer se nalazi na graničnom prelazu Crne Gore i Srbije, odnosno ulaz pećine se nalazi na teritoriji Crne Gore, a preostali dio pećine na teritorije Republike Srbije.Ni jedna od ove dvije strane nije ulagala u razvoj pećine, iz razloga što nisu rješili pitanje svih dobrobiti koje bi istraživanje nad pećinom pružilo.Međutim, naučnici iz raznih inostranih država su nastavili započeta istraživanja, što je kasnije dovelo do njihovog zajedničkog zaključka da je pećina, zapravo, fenomen prirode i posjeduje veliku speleološku vrijednost.
Poznato je da proces orogeneza u oblastima Crne Gore još uvek nije završen. U stjenovitim dubinama priroda nastavlja da stvara jedinstvenu ljepotu pećine sa ogromnim halama, rijekama i jezerima. Na primer, neki svodovi pećine Djalovića dosežu visinu od 30 metara.
Izleti u pećinu spadaju u kategoriju avanturističkog turizma, pa samim tim, spuštanje je dozvoljeno samo iskusnim speleolozima, koji posjeduju fizičku i psihičku spremnost za ovakav poduhvat.

Danas, za zainteresovane posjetioce, dostupno je 2,5 km pećine za razgledanje. Međutim, i pored toga, ekskurzija do pećine traje duži vremenski period, gdje spuštanje u dubinu same pećine iziskuje oko 4h, dok povratak na površinu traje oko 2h.

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY