Kanjon reke Mrtvica

5.00 (1 ocijena )
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
road Podgorica - Kolasin
(pogledajte na mapi)

U samom srcu Crne Gore, u njenom centralnoj oblasti nalazi se još jedna mala rijeka i još jedan velelepni kanjon – kanjon rijeke Mrtvice. Mrtvica se u seocetu Medjurječje uliva u rijeku Moraču. Na ovaj način kanjoni dvije rijeke stvaraju jednu cjelinu, a njihove strme i visoke litice predstavljaju raj ne samo za ljubitelje kanjoninga, već i za alpiniste, pa i za sportske planinare.Medjurječje se nalazi na 38-om kilometru magistralnog puta Podgorica — Kolašin. Мртвица5 Rijeka Mrtvica izvire ispod planine Sinjajevina. Do ušća u Moraču, ona sakuplja vodu planinskih potoka, brzaka od kojih se stvara velika bujica – najveća pritoka Morače, sa mnogobrojnim kaskadama i vodopadima, omanjim plažama. Protiče izmedju planina Sinjajevina i Maganik. Makismalna visina klisure iznosi 1100 m, a njena dužina je — 8,5 км.

Na rijeci Mrtvici se nalazi i kameni most kneza Danila II, koji potiče iz XIX vijeka. Crnogorski knez je ovaj most sagradio u čast svoje majke, koja se rodila u ovim krajevima. Мост князя Даниила I Svojevrsna atrakcija ovog kanjona su i izvori “Bijeli nerini”, čija će vam ljepota zaustaviti dah.

Jedno od najljepših i najinteresantnijih mjesta u kanjonu je “Kapija želja”, mjesto na kome, prema predanju, vila sa Maganika ispunjava želje. Da bi vam se želja ispunila treba da u apsolutnoj tišini pomislite želju i bacite kamen u rijeku. Želja treba da bude čista i ne smije biti na štetu drugog, u suprotnom možete da izazovete gnijev vile sa Maganika. Ворота желаний - Мртвица Voda ove rječice je bogata ribom, a naročito pastrmkom i lipljanom. U kanjonu rijeke Mrtvice ima mnogo mjesta, koja zaslužuju vašu pažnju, ne može se sve zapamtiti, niti opisati riječima. Treba da prodjete kroz ovaj veličanstveni kanjon i uživate u još jednom čudu crnogorske prirode. Za ekskurziju kroz kanjon Mrtvice nije vam neophodno nikakva dopunska oprema, samo udobna obuća i dobro društvo. Zato pozovite svoje prijatelje i uputite se sa njima na ovo interesantno putovanje.

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar
1 review o Kanjon reke Mrtvica
  1. comment

    Odgovoriti
    Registrujte se i otvoriće
    vam se sve mogućnosti sajta!

Vrste izleta: Pešačka, Aktivni odmor

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 8 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY