Jadranski sajam u Budve

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Logo company
Ul. Trg Slobode 5, Budva
(pogledajte na mapi)
+382 33 452 132
Parking
Ideja o osnivanju sajma u Budvi, prema memoarskoj građi Voja Brinića – rođena je 1966. godine. Inicijativu su pokrenuli Privredna komora i Turistički savez Crne Gore, Udruženje ekonomskih propagandista Crne Gore, preduzeće Ekonomska propaganda iz Beograda, uz pokroviteljstvo Saveza ekonomista – propagandista Jugoslavije.
6. avgusta  1967. u Budvi je otvorena prva sajamska manifestacija. Prvu sajamsku izložbu pod nazivom "Turistička izložba" otvorio je tadašnji predsjednik Skupštine Opštine Budva Vojo Brinić. Na izložbi je predstavljena roba široke potrošnje od značaja za turističku privredu. Organizator manifestacije bilo je preduzeće "Ekonomska propaganda" iz Beograda, kojem je Opština Budva prvih godina ustupila rukovođenje sajmom.

POČELO JE OVAKO....

Na izložbi je učestvovalo 60 preduzeća iz ondašnje Jugoslavije, a prema pisanju štampe, posjetilo je više od 30 hiljada građana. U okviru te sajamske izložbe u Budvi održane su tri prateće manifestacije – "Narodna umjetnost Jugoslavije" (organizator Etnografski muzej iz Beograda), "Pomorstvo crnogorskog primorja" (Pomorski muzej iz Kotora), Velika modna revija (Centar za savremeno odijevanje iz Beograda).

Naredne, 1968. godine, završen je Projekat izgradnje Jadranskog sajma i na osnovu njega iste godine izgrađeno je pet paviljona, odnosno sajamskih hala na površini od 3.000 metara kvadratnih. Investitor je bila Skupština opštine Budva koja je uplatila tri miliona dinara, a kredit je obezbijeđen kod Investicione banke u tadašnjem Titogradu (Podgorica).
Iako u nezavršenim halama, 1968. godine, održana je druga "Međunarodna turistička izložba" na kojoj je učestvovalo 80 domaćih i inostranih izlagača, a posjetilo je čak oko 100 000 gostiju.

Već, 1969. godine, održano je 6 sajamskih manifestacija na kojima je učestvovalo 420 domaćih i inostranih izlagača, a koje je posjetilo preko 150 000 posjetilaca.
Prve godine rada potvrdile su da je osnivanje Jadranskog sajma u Budvi "pun pogodak", prije svega zbog njegovog značaja za turizam kao i za cjelokupnu privredu Crne Gore.

DANAS....

Za svojih 40 i više godina postojanja, Jadranski sajam je postao mjesto okupljanja najuspješnijih privrednika i kolektiva, mjesto prezentacije najnovijih dostignuća, inovacija, značajnih poslovnih kontakata. Mjesto gdje se iz manifestacije u manifestaciju traži mjesto više, ostvaruje rekordna posjeta i prodaja mnogih proizvoda.
Jadranski sajam danas organizuje 15 specijalizovanih sajamskih manifestacija.

Veliki broj stranih privrednih delegacija, prisustvo renomiranih svjetskih firmi, kao i medijski odjek, čine Jadranski sajam poslovnom kapijom Crne Gore.
Svojim članstvom u međunarodnim sajamskim organizacijama: UFI (Međunarodna unija sajmova), CEFA (Alijansa sajmova centralne Evrope), EASE (Asocijacija sajmova jugoistočne Evrope), Jadranski sajam afirmiše državu Crnu Goru i njenu nacionalnu privredu.
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY