Lovačka organizacija Dr. Zoran Kesler

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Logo company
Voja Deretića
(pogledajte na mapi)
+382 68 428 221
O početku rada i konstituisanju lovačkog društva u Nikšiću, postoji malo pisanih podataka. Prema izjavi Petra Martinovića, lovca iz Nikšića, Lovačko udruženje u Nikšiću osnovano je 1910. Godine i u njemu je bilo učlanjeno 15 lovaca. Po ovoj priči koju navodi Dr. Dušan Vukčević u svojoj knjizi „Šumarstvo i lovstvo u Crnoj Gori“, predsjednik udruženja je bio oficir Radojica Mijušković. U „Slobodnoj misli“ 1924. Godine broj 95, strana 3, pod nazivom „Lovačko udruženje“ piše: „Prošle nedjelje održana je godišnja skupština Lovačkog udruženja. Za predsjednika je izabran g-din. Nikola Kesler, direktor gimnazije, podpresjednik Đorđije Kovačić, blagajnik banke i za blagajnika dr Niko Martinović. Prema zakonu niko ne smije loviti ko nije član udruženja“.

Kao što se da pročitati održana je godišnja skupština, dakle redovna a ne osnivačka, što bi najvjerovatnije bilo navedeno. Da se zaključiti da je Lovačko udruženje bilo formirano prije 1924. godine a da li je 1910. kao što je tvrdio lovac Petar Martinović, nema pisanih podataka. U „Slobodnoj misli“ broj 5. 1926, godine, broj 202, strana 4. povodom pogibije dktora Nika Martinovića u zahvalnici se pominje i nikšićko Lovačko udruženje. „Slobodna misao“ broj 5, 1926 godine broj 223, strana 5, pod naslovom „Lokalne vijesti“ piše: Za predsjednika Lovačkog udruženja (Nikšić) izabran je g-din Đorđe Kovačić na mjesto pokojnog doktora Nika Martinovića. Naziv „Lovačko udruženje – Nikšić“ bilo je do II svjetskog rata. Poslije rata naziv je „Lovačko društvo – Nikšić“. 1973. godine društvo dobija ime Lovačko društvo – „Uzdomir“ – Nikšić. Na prvoj redovnoj godišnjoj skupštini 1980. godine, društvo dobija ime Lovačko društvo „Dr. Zoran Kesler“ – Nikšić, u znak zahvalnosti poznatom humanisti i ljubitelju prirode, za razvoj društva i lovačkog sporta. Ovom nazivu je kasnije dodato „Za uzgoj i zaštitu divljači“.

U Crnoj Gori kao osnovne lovačke organizacije se formiraju društva po principu, svaka opština svoje društvo. Postoje mogućnosti da društvo pokriva više opština a i da u jednoj opštini postoji više društava, kao u Nikšiću. Društva rade na osnovu statuta koji je usaglašen sa zakonom, statutom Lovačkog saveza Crne Gore i ostalim međunarodnim konvencijama. Gazdovanje u dodojeljenom lovištu se obavlja na osnovu predpostavki iz lovno privredne osnove koju odobrava opština. Zbog efikasnijeg rada društvo se dijeli na sekcije. Granice sekcije su obično granice mjesne zajednice a lovno područje sekcije se određuje odlukom najvećeg organa lovačkog društva. Granice se mogu mijenjati po istom osnovu, na prijedlog sekcije a uz saglasnos ostalih sekcija.

Treba naglasiti da je Lovačko društvo u Nikšiću 1926. godinu uzelo kao godinu svog osnivanja.

Lovačko društvo u Nikšiću trenutno broji 550 članova.
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY