Tvrđava Španjola ili Španska tvrđava

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Herceg Novi
(pogledajte na mapi)
Jedan od istorijskih spomenika Crne Gore je tvrđava Španjola, koja se nalazi na jednom od najviših brda u Herceg Novom, na 170 metara nadmorske visine. Brdo na vrhu kojeg je izgrađena tvrđava se zove Bajer.
tvrđava Španjola u Herceg-Novi, Crna Gora.
Tvrđava se nalazi u severoistočnom dijelu od Starog grada Herceg Novog, u blizini glavnog autoputa Jadranski put - autoput duž obale i koji povezuje brojne gradovi u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj.

Lifehack: Narod naziva tvrđavu "Španiola, što bukvalno znači "španska tvrđava", ali u zvaničnim dokumentima tvrđava se zove Gornji Grad.

Izvan bastiona Španjola izgleda veoma impresivno i iako unutra tvrđave skoro ništa nije ostalo, definitivno je vredi posetiti ... Pored navedenog neverovatnog pogleda na okolinu, tvrđava može da ponudi neku vrstu putovanja u prošlost. Ovde još uvijek možete videti drevne kasarne, strelnice i razne pomoćne objekte, dodirnuti silne zidove i vojne instalacije koje su trenutno u vlasti prirode (bršljan, trava i drveća) i nestaju pred našim očima, ali uprkos tome, zadržale buntovni duh starih vremena.

Istorija tvrđave Španjola.

Uprkos nazivu tvrđave, Španjola, koja, kao što je već pomenuto, bukvalno se prevodi kao "španska tvrđava", ova odbrambena tvrđava više je povezana sa turskim vojno-istorijskim nasleđem. Stvar je u tome što su vlasnici grada, španci, za samo godinu dana (1538.-1539.) uspeli osnovati ovu tvrđavu (1538. godine) i počeli su graditi, a već konačnu i nepristupačnu formu je stvorilo vladajuće tad na Balkanu, Otomansko carstvo.

Zanimljive činjenice: Španska flota admirala Andrea Dori neočekivano se pojavila u luci Herceg Novi u junu 1538, a sutradan su turci predali grad. Španci su ostavili garnizon od 6.000 ljudi i shvativši značaj odbrambene tvrđave, odmah su počeli s izgradnjom i popravkom zidova odbrambenih utvrđenja. Ali za samo 9 meseci, 1539. godine, otomanski admiral Hajrudin Barbarosa sa velikom turskom flotom vratio je vlast nad gradom Herceg Novi nakon duge i teške opsade.​

Na početku, arhitektura tvrđave Španjola bila je više kao crkva i nosila ime "Tvrđava Karla V". Posle osvajanja grada 1539. godine, turski sultan Sulejman je odlučio da radikalno promeni izgled tvrđave i dodatno ojača, da bi utvrđenje postalo još više nepristupačnim. On je okružio tvrđavu Španjola sa visokim zidovima sa četiri okrugla bastiona na uglovima. Ova izgradnja trajala je od 1539. do 1548. godine i tvrđava je dobila novo ime - Gornji grad. O ovom događaju svedoče tabla koja se nalazi na ulazu u tvrđavu na arapskom jeziku. Međutim, uprkos svemu ovome, narod, iz nekog razloga, koristi ime Španjola.

Zanimljive činjenice: poznato je da su turci bili veoma ponosni na izgrađenu tvrđavu. U 1548., kada je završen sav posao, oni su stavili tablu iznad ulaza sa natpisom na arapskom jeziku, u kojom se navodi da je, ovaj objekat se pojavio zahvaljujući Sulejmanu, sinu velikog emira Selimana Hana, koji jzgradio tvđavu po nalogu sultana. Na kraju je bilo izraz koji se može prevesti kao: "I pesnici, kojih će put dovesti ovde, gledajući ovu tvrđavu, oduševljeno će reći:" Da, kako je ova velika, lepa zgrada ".
Крепость Шпаньола (Spanjola) в Херцег Нови.
U istoriji svog postojanja, bastion u Herceg Novom je preživio i promijenio mnoge vlasnike. Od 1687 tvrđava Španjola, zajedno sa polovinom Bokokotorskog zaliva pala je pod vlast Mletačke republike i bila je dio njenih utvrđenja do 1797. godine. Na raznim mapima i gravirama tog vremena tvrđava je označena kao "Fortezza Superiore", "F. di Gornigrad u Koronelija" i "Castello u Mortiera".

1806. odbranu tvrđave zajednički su vodila rusko-crnogorska vojska koja se borila protiv vojske Napoleona.

Zanimljive činjenice: Tad su četiri hiljade ruskih vojnika pod rukovodstvom Dmitrija Sinjavina pomogale bokeljima i crnogorcima osloboditi zaliv od osvajača. Sa tvrđave Španjole trupe su vodili borbu protiv francuza, koji su tek za dva dana stigli do Gornjeg grada, ali nisu mogli pobijediti.

U julu 1807. godine, prema Tilsitskom miru, rusi su ostavili tvrđavu i Bokokotorski zaliv francuzima. Od 1814. godine i dalje skoro cijeli 19. vijek, tvrđava Španjola sa čitavom uvalom je bila u rukama Austro-Ugarske. U drugoj polovini 19. veka, nakon izgradnje ovih utvrđenja kao Mamula, Arza, Prevlaka, kao i utvrđenja na Luštici, "Španska tvrđava" je izgubila izuzetan strateški značaj, koje je bilo ne samo zbog lokacije - 170 metara nadmorske visine, ali i u jakim i neprohodnim zidovima duž cijelog perimetra. Međutim, tvrđava i dalje je imala važnu ulogu u odbrani zaliva i Herceg Novog zbog svoje povoljne lokacije.

U XX vijeku, tvrđava je bila dio Kraljevine Slovenaca, Srba i Hrvata nakon završetka Prvog svjetskog rata, sve dok nije konačno postala vlasništvo nezavisne crnogorske države.

Tokom Drugog svetskog rata odlučeno je da se tvrđava ne koristi kao vojni položaj, ali kao zatvor. Danas Španjola skoro potpuno napuštena i prepuštena prirodi - sada njeni zidovi i objekti u velikoj meri zarasli travom i bršljanom, žbunom i drvećima, zbog čega na nekim mestima i objektima nemoguće proći.

Arhitektura tvrđave Španjola.​

Tvrđava Španjola izgrađena je u pravilnom geometrijskom obliku: u planu je kvadrat sa četiri okrugla bastiona u uglovima. Zidovi tvrđave imaju blagi nagib u smjeru mora, a glavni ulaz u tvrđavu nalazi se na istočnoj strani. Unutar tvrđave postojale su razne strukture - arsenal, kasarne, džamija (tokom turske vladavine), od kojih su neke ostale i danas.

Zanimljivosti: Ovaj plan tvđave - kvadrat sa četiri široke kule na uglovima ima u crtežima poznatog Leonarda da Vinčija.

U jednom trenutku, svaki vladar, koji zauzeo ovaj dio zemlje, nešto menjao ili gradio dodatno u tvrđavi ... Mlečani, na primer, izgradili su veliki polukružni zid između dva bedema sa pogledom na more, stvarajući na taj način unutrašnje dvorište. Takođe su postavili drugo stepenište do zidova tvrđave, preselili ulaz i preuredili tursku džamiju u kasarnu.

Austrijanci su takođe napravili neke izmene na osnovu svojih potreba, ali su u suštini izgradili nove objekte pored tvrđave. Ako pogledate na tvrđavu sa planinske strane, sa leve strane ćete videti dugi zid, koji povezuje sa nepravilnostima krajolika i time odvaja još jedno veliko dvorište. Sudeći po zidovima, ovaj zid kasnije, očigledno, izgradili su austrijanci. Na spoljnoj strani, desno od vrata, na zidu ima spomen-table koje se pojavile u jugoslovenskom periodu. Jedan podseća da ovde 09/04/1914 godine austrijanci ubili su dva borca za slobodu naroda - pomorskih kapetana Filipa Hadžija i Milana Srzentića. Druga tabla govori da je u noći 13. na 14. februara 1942. godine, tri partizana Orjenskog bataljona u tvrđavi su uništili reflektor italijanskih okupatora.
С внешней стороны крепости Шпаньола (Španjola), справа от ворот, на стене висят памятные таблички.
Pored ulaza u artiljerijsku bateriju se nalazi mala konstrukcija pod kupolom, namijenjena za napadača.
Бронированный купол в крепости Шпаньола (Španjola) в Херцег Нови, Черногория. 
Takođe na teritoriji tvrđave nalazi se kula za mobilne komunikacije, koju lokalni stanovnici već nekoliko godina traže da se premeste. Do sada, bezuspešno.

U to vreme, tvrđava je bila potpuno autonomna - ovde je bio izvor vode, pekara, i drugi bitni sistemi za održavanje života. Bila je skoro kao mali grad.

Zanimljive činjenice: postoje podzemni prolazi između tri tvrđave Herceh Novog: Španjola, Kanli-kula i Forte Mare. Trenutno prolazi su delimično propali, ali u 70-h godina prošlog vijeka, prema pričama lokalnih stanovnika, kao đeca, oni su tamo prolazili.

Izgradnja podzemnog prolaza je vrlo razumna i strateški važna odluka za odbranu grada. U starim vremenima opasnost gradu mogla doći samo od mora i u slučaju gubitka donje tvrđave, vojnici su slobodno mogli proći bez rizika po život u tvrđavu iznad i već odatle da nastavi odbranu grada.

Pogled sa tvrđave Španjola na Stari grad Herceg Novog. Vidi se tvrđava Kanli Kula; desno kod vode - tvrđava Forte Mare.
Вид с крепости Шпаньола (Spanjola) на Старый город Херцег Нови. Видна крепость Канли Кула; правее у самой воды – крепость Форте Маре.
Pogled sa bastiona Španjola na Bokokotorski zaliv i prolaz Verige.
Вид из бастиона Шпаньола (Spanjola) на Бока-Которский залив, узкое место – пролив Кумбор.
Kako doći do tvrđave Španjola?​

U Crnoj Gori doći do Herceg Novog, a posebno do tvđave Španjola možete na više načina. Treba odmah napomenuti da bez pouzdanog vodiča (čoveka ili elektronskog pomoćnika) pronaći put do tvrđave će biti malo teže, jer do tvrđave vode samo uske ulice i stepenice od 1.000 koraka. Ali, kad budete prošli, pred vama će se otvoriti veličanstveni panoramski pogled na Herceg Novi, Igalo i Bokokotorski zaliv.
 
  • Prvo, do ovog mjesta možete doći autobusom ili taksijem skoro od svakog grada u Crnoj Gori, koji se nalazi na samoj obali mora (Budva, Tivat, Kotor, Bar) i u centralnom dijelu (Podgorica, Nikšić, Cetinje). Vrijedno je reći da je ovo najpovoljniji način putovanja kroz Crnu Goru, ne računajući auto-stop.
Pogledati raspored autobusa u Crnoj Gori za svaki dan možete ovde.
  • Drugo, možete doći do tvrđave svojim ili iznajmljenim autom. Kompanija za iznajmljivanje auta će dostaviti automobil ili odmah do aerodroma (Tivat ili Podgorica) za vaš dolazak ili do mjesta boravka u Crnoj Gori. Prednosti su očigledne - izaberete rutu, vreme odlaska, gradove koje ćete posetiti i vrijeme razgledanja atrakcija i istorijskih mjesta tokom putovanja.
Kada vozite Jadranskim putem u Herceg Novi iz Tivta, nakon strmog uspona, prije autobuske stanice, će biti skretanje desno do brda (preko puta tvrđave Kanli Kula). Tamo ćete videti braon turistički putokaz Španjola. Popnite se uskim putem, koji ide između kuća pre skretanja lijevo, pored kojeg će biti velika oglasna tabla. Skrenite i za 200 m strmog uspona ćete videti tvrđavu. Tamo možete parkirati automobil, a zatim pešice doći do tvrđave.

Lifehack: Uvijek pamtite o trajektu Kamenari-Lepetani u Crnoj Gori, što je alternativni i kratki put za Herceg Novi iz drugih gradova. Cijena je oko 5 eura po automobilu, ali put traje znatno manje vremena (razlika je oko 1 sat).
  • Treće, možete uzeti taksi do tvrđave. Jedina stvar koja može da uplaši je cijena transfera. Pre nego što naručiti taksi, proverite približnu ili fiksnu cijenu transfera (u zavisnosti od polaska grada) na našem sajtu ili preko našoj besplatnoj aplikaciji "Vodič kroz Crnu Goru / Way to Montenegro" na Google Play.
     
Tvrđava Španjola danas.

U današnje vreme nema puno turista, koji znaju za tvrđavu Španjola u Herceg Novom, jer ona je udaljena od centra grada i se nalazi na brdu. Nema turističkih izleta, i svaki turista ne može pronaći tvrđavu samostalno. Ali to ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude prepreka za turiste, jer sa ovog istorijskog spomenika se otvara neverovatan pogled na cijeli grad i Bokokotorski zaliv, i sva arhitektura tvrđave daje priliku uživanja u šetnjama i osećaju atmosfere srednjevekovnog svijeta.
Крепость Шпаньола в Херцег Нови, Черногория.

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY