5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Road Tivat - Kotor
(pogledajte na mapi)
U Crnoj Gori ima puno različitih antičkih tvrđava i utvrđenja. Ali sve ove istorijske lokacije nisu neki srednjovekovni feudalni dvorci - "Orlovo gnezdo", gde su živeli gospodari - vlasnici okolnih zemalja, kao što je u zapadnoj Evropi. Ovde su stvarne moćne odbramene konstrukcije, u kojoj su vojni garnizoni stajali i odbijali konstantni napad neprijateljskih trupa sa svih strana. Pa čak i ako u nekim od njih su živele lokalne aristokratije, posle oni nisu ostavili ništa od luksuznih palata i smeštaja unutar zidina tvrđave. Na području sadašnje Crne Gore, neki objekti izgrađeni radi zaštite od gusara (kao tvrđava Časnog Krsta u Perastu), neki crnogorci podigli da se odbrani od okupatora, a mnogi osvajači su napravljili utvđenja za kontrolu nad lokalnim stanovništvom.

Od početka XIX vijeka, kada zemljišta Kotora su bili pod kontrolom austrijskog carstva, austrijanci nisu bili izuzetak, i počeli ovde graditi svoja moderna i vojna utvrđenja za odbranu okupiranih zemalja. Do našeg vremena u Crnoj Gori su ostala mnogo utvrđenja vremena Austro-Ugarske u dobrom stanju, a neka - potpuno uništena ili jednostavno zaboravljena, napuštena i predana prirode. Sve ove tvrđave imaju jednu sličnost - one su izgubile svoj bivši strateški značaj, napuštene i sada nisu zaštićene. Jedno od takvih mjesta je tvrđava Vrmac.​
 
Austrijska tvrđava Vrmac.

Planinski masiv Vrmac, koji razdvaja Kotorski i Tivatski zaliv Boke Kotorske, u svako doba imao važnu stratešku ulogu za vojnu kontrolu okolnih teritorija. Nije iznenađujuće da je Austro-Ugarska, dobila je moć nad crnogorskim prostorima u XIX vijeku, izgradila u ovim mestima odbrambenu tvrđavu Vrmac. Na vrhu istoimene planine nalazi se utvrđenje, u blizini sela Muo. Njegove geografske koordinate su: 42 ° 25'15 "s.g.š, 18 ° 44'57 "i.g.d.
Austrijska tvrđava Vrmac u Crnoj Gore
Tvrđava Vrmac je jedna od tri tvrđave čiji je cilj zaštititi Boku Kotorsku sa istoka, u pravcu istorijske Crne Gore. Ovaj kompleks utvrđenja - Vrmac, Goražda, Trojica, kao i još nekoliko baterija, pokrivali su gradove i okolinu od mogućih napada vojnika koji bi mogli doći sa strane zaliva u Pržno.

Tvrđava Vrmac, kao i Goražda su utvrđenja, koja su izgrađena ili u jamama kao tvrđava Goražda ili okružena zemljanom bedemom. Neprijatelju, za koriščenje ove tvrđave prvo trebalo je uzeti zemljeno utvrđenje, a kasnije dubok i širok jar sa kaponirima, metalnim kolutima sa bodljikavom žicom.
Tvrđava Vrmac
Njena konstrukcija uključuje sva dostignuća nauke o utvrđivanju tog vremena. Konstrukcija ima trapezoidan oblik u planu i sastoji se od zadnjeg dijela (koji se zove "klisura") i dva kazamata, od kojih je jedan usmeren ka Tivtu i drugi u pravcu Bokokotorskog zaliva. Vanjski (okrenut prema protivniku) dio je snažan zid i cijela struktura je okružena jarkom, uz koji može se voditi borba sa strane dva kaponira. Još jedan, kaponir služio je da brani ulaz u tvrđavu. Artiljerija za puške je bila u podzemnom arsenalu sa mehanizovanim liftom. Iznad zemlje, može se izračunati dva sprata, ali mnogo veći visina tvrđave se nalazila duboko u brdu. To je tvrđava Vrmac koja izgleda pred nama ovako neosvojivo.

Istorija tvrđave Vrmac.

Vrmac tvrđava je izgrađena u 1894-1897 g.(kasnije od Goražde) na mestu stare austrijske baterije, koja je ovde postojala od 1858. godine i služila za kontrolu crnogorskih artiljerijskih položaja na Lovćenu i čuvanje serpentina od Kotora do Cetinje.

Nakon završetka izgradnje, tvrđava Vrmac dugo vremena bila je najmodernija tvrđava u Kotorskoj pomorskoj luci. Ovde je stalno služilo 182 vojnika: 5 oficira i 177 predstavnika nižih činova. Na naoružavanju su uglavnom bili haubice (oko 12 jedinica) i 12 pušaka.

Na kraju XIX vijeka tvrđava je modernizovana - kazamati ojačali sa dodatnim štitovima fabrike Skoda i instalirali na krovu tvrđave oklopne kape koje se rotiraju na 360 ° za pucanje vazdušnih meta (ovo je zbog pojave vojne aviacije). Tada je utvrđenje izgledalo potpuno nedostupno i do Prvog svjetskog rata nije učestvovalo ni u jednom vojnom sukobu.

Tokom Prvog svjetskog rata, tvrđava Vrmac bila je u centru borbe između Austro-Ugarske i Crne Gore. Najgori period tvrđava je imala u oktobru 1914., kada su crnogorski vojnici aktivno bombordovali Vrmac i Goražde sa Lovćena, kao posledica toga je eksplodiralo skladište sa granatama i tvrđava je bila teško oštećena. 23. oktobra 1914. godine tvrđava je imala 176 oštećenja i bila je spremna da se preda, dok nije došla na vrijeme sa strane zaliva dodatna pomorska snaga, koja je neutralisala napad crnogorske baterije sa Lovćena. Otada je šuma oko tvrđave je bukvalno prepuna kraterima od granata, ali oštećenja tvrđave ne vide se, jer je verovatno, austrijanci, koji su odbili crnogorski napad, napravili su neophodne popravke. 1916. godine tvrđava je ponovo počela da funkcioniše i ponovo je zauzela odbrambeni položaj.

Tokom Drugog svjetskog rata, italijanska vojska koristila je tvrđavu Vrmac kako bi odbila neprijateljski napad

Neko vrijeme kasnije, kada je tvrđava je potpuno bila uništena i nije imala zaštitu, ovde je živeo pravoslavni sveštenik. Od ostataka kamenja je napravio u uglu peć i a na zidovima nacrtao je ikone.

Lifehack: Videti ove ikone i se upoznati sa životom tvrđave ima mogućnost svako! Glavna stvar - da se ne plašite da prođete kroz tamne, nepoznate napuštene tvrđave, i uzmite sa sobom lampu.

Trenutno je tvrđava napuštena, ali nju često posećuju ljubitelji tvrđava, kao i sve one koji žele da uživaju u divnom pogledu na Bokokotorski zaliv - sa visine Vrmaca se pruža predivan pogled na panoramu starog Kotora i tvrđavu San Đovani.

Kako doći do tvrđave Vrmac?

Možete doći do tvrđave Vrmac svojim ili iznajmljenim automobilom putem od planinskog prijevoja Trojica, gde ima još jedna baterija. Sada je put asfaltiran, ali to je samo gornji sloj. Ali osnova, koja još uvijek se ne raspada, bila je položena 1882. godine!

Lifehack: Doći do tvrđave je vrlo jednostavno. Uzmite u Kotoru ili Tivtu taksi i idite do tvrđave Vrmac. Cijena putovanja će biti maksimalno od deset do petnaest eura.

Pre nego što naručite taksi, pogledajte približnu cenu putovanja ili fiksnu cijena transfera (zavisno od grada polaska i kompanije) na našoj veb stranici ili preko našoj besplatnoj aplikaciji "Vodič kroz Crnu Goru" na Google Play.

Takođe možete doći do tvrđave na još jedan, mnogo interesantniji način - iz Kotora, iz sela Muo, direktno od gradske policijske stanice,odakle počinje turistička staza, koju su austrijanci još ranije izgradili 1860. godine !!!

Sa ovim planinskim putem se dešavaju isti problemi kao i sa svim lokalnim putevima - dok ona prolazi kroz selo Muo, nju lako izgubiti, jer ova staza se razdvaja. Od određenog mjesta staza izlazi iz naselja i samo se rastvara (desna slika na slici ispod)

Lifehack: Na putu do vrha ima putokaz "Planinarska staza - Vrmac" koja ima pravac u dvorištu stambene kuće ... . Ispostavilo se da staza ide preko zemljišta, ali to nije baš vidljivo, jer nakon zemljotresa u 1979.ona je delimično zapuštena i veoma retko ovde iko prolazi.
Kako doći do tvrđave Vrmac?
Ovaj put je sada u lošem stanju - u nekim mestima je jednostavno uništen, negde je puno kamenja, a ponekad čak i potpuno blokiran velikim borovima. Nekad je ova staza bila široka i udobna (kolica je mogla proći), a sada je toliko uska i samo jedna osoba jedva može proći. Uprkos svemu tome, mnogi turisti i dalje dolaze do utvrđenja ovim "divljim" putem, jer tokom cijelog puta se otvara prekrasan pogled na Stari grad Kotora i Kotorski zaliv. Ovaj put je konstruisan na takav način da u roku od pola sata laganog hoda ćete se naći na nadmorskoj visini od oko 700 metara - direktan uspon bi trajao više vremena, a na nekim mestima su potrebne posebne planinarske sposobnosti.

Između ostalog, možete jednostavno rezervisati izlet po austro-ugarskim tvrđavama Crne Gore, tokom kojeg ćete posetiti nekoliko tvrđava, a iskusni vodič će vam ispričati priču o izgradnji ovih utvrđenja, dodajući dosta zanimljivih činjenica.

Šetnja kroz tvrđavu Vrmac i okolinu.

Na teritoriji u blizini tvrđave Vrmac ima mnogo različitih vojnih objekata. Ranije ovde je bila vojna baza, a sada - samo ruševine nekada moćnih zgrada. Oko tvrđave se nalzi lepa borova šuma, i to je verovatno jedino mesto iznad Kotora, gde ima poseban dobar vazduh.
U blizini tvrđave Vrmac ima mnogo različitih vojnih objekata
Najzanimljiva stvar ovde je veličanstveni pogled koji se otvara sa vrha planine Vrmac. Odavde možete videti Stari grad Kotora, Boku Kotorsku i razna naselja duž obale - Perast, Dobrota, Ljuta, itd...
Stari grad Kotora, Boku Kotorsku i razna naselja duž obale - Perast, Dobrota, Ljuta, itd ..
Tako tvrđava Vrmac izgleda sa puta:Tako tvrđava Vrmac izgleda sa puta
I sada idemo unutar tvrđave i ćemo se upoznati sa svim skrivenim i zanimljivim mestima. Za razliku od tvrđava u Bosni i Hercegovini, ovde možete ući slobodno, bez straha za svoj život.

Tvrđava Vrmac se sastoji od 3 sprata i cisterne u najnižoj prostoriji. Uprkos činjenici da tvrđava nije dugo zaštićena, nije lako stići tamo. Gvozdena dvokrilna vrata na glavnom ulazu su zaključana. Ali! Pored njih nalazi se neka vrsta "ulaza" kroz prozor, odakle možete ući unutra. Kada budete unutra tvrđave, odmah ćete shvatiti, bez obzira da je unutra ona očuvana, ali mestima izgleda mnogo gore nego spolja ...

Lifehack: Savetujemo vam da uzmete lampu i dobre vodootporne cipele. Prvo, unutra ima hodnike u kojima apsolutno ništa nije vidljivo. Drugo, rupe u podu predstavljaju odličnu priliku da padnete u tajne prostorije - sa prvog sprata možete pasti u cisternu, a na drugom spratu - ogromna rupa u podu, pokrivena trulim pločama. Treće, unutra tvrđave ima puno lokva i vlažnih prostorija.​
Ulaz u tvrđavu Vrmac
 Pa, hajde da prođemo kroz sve spratove tvrđave.​

Prvi sprat.

Za razliku od tvrđave Goražda, koja izgleda potpuno netaknutom, tvrđava Vrmac tokom Prvog svetskog rata dosta je pretrpila crnogorskih bombordovanja. Unutar tvrđave ima kazamate, u kojima čak ima i nešto očuvano - električni ormarić, izolatori, neki kanal - ventilacija ili za postavljanje komunikacija. Jedna od soba u prizemlju je toalet.
Туалеты в крепости Врмац
Plafoni u tvrđavi su svodni, napravljeni od cigli, što nije tipično za austrijsku građevinu. Prolazi su čudni, lavirinti,kao slovo П, koje se završava slepom ulicom. Možda su to tragovi prethodne privremene tvrđave, koja je bila ovde ranije. Od cigle napravljene i cisterna, koja se nalazi još niže.
Na zidovima tvrđave možete videti originalnu natpis - "Grobari" - srpska fudbalska grupa čiji autogrami mogu se videti puno gde na Balkanu.

Lifehack: U tvrđavi ima slepih miševa. Oni neće izazvati štetu, ali ako budete nih uznemiravali, oni počinju da panikuju i jednostavno mogu slučajno udariti.​

Drugi sprat

Na drugom spratu tvrđave su prostorije za puške, koje prekrivene debelim metalnim štitom. Unutra, takva filmska atmosfera koja izgleda,što može izaći manijak sa motornom pilom.

Lifehack: Usput, ako pažljivo pogledate, možete razlikovati natpis na oklopnom štitu "E. Skoda Pilsen 1896" - isti natpis je prisutan na granatama oružja u tvrđavi Goražda.
Второй этаж крепости Врмац — это закрытые толстыми металлическими панцирями помещения для орудий.
Jedna od prostorija na drugom spratu ima ikone, a na uglu se nalaze ostaci sveća. Kažu da je neko vreme živio monah, obojio je zidove i metalni štit za oružje.

Lifehack: Budite pažljivi, hodajući po drugom spratu. Plafoni su visoki, tako da je vrlo dugo letjeti. Ovu prepreku nema potrebe da prevaziđite. Možete skrenuti trećim spratom i se spustiti drugim stepenicama na nepristupačni dio drugog sprata.​
Дыра в полу в крепости Врмац
Nastavljamo dalje. Drvena stepeništa sa rukohvatima koja vode do trećeg sprata, i dalje su sačuvana u originalnom obliku!

Treći sprat

Treći sprat je izgrađen sa vrlo niskim plafonom tako ako želite proći moraćete da savijete . Ali najveći problem je ogromna lokva duž hodnika, koja se pojavljuje ovde posle kiše. Ovde će trebati vodootporne cipele.
Na trećem spratu možete pronaći mesta za manje oružje sa rotirajućim štitom. Postoji i mehanizam "lift" koji je u davnim vremenima služio za nabavku granata.
Подъемный (лифтовой) механизм в крепости Врмац
Sa trećeg sprata možete stići do krova tvrđave. Odozgo tvrđava je veoma dobro maskirana svetlom zelenom mahovinom, žbunom i nekih cvećama. Gore ima ventilacione cevi, zbog čega je jasno da ste na vrhu odbrambene konstrukcije, a ne samo na brdu u šumi.
Крыша форта Врмац в Черногории

Ovo naravno nije sve što se može vidjeti u samoj tvrđavi i okolini. Ali kako kažu, bolje je jednom videti nego sto puta čuti...
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY