Ronjenje u Crnoj Gori

5.00 (2 ocijene )
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Montenegro
(pogledajte na mapi)

Ljeto - je vrijeme godišnjih odmora i neverovatnih životnih doživljaja. Ovo doba godine čeka većina odraslih i djece, da se odmore od svakodnevne rutine, opuste telo i dušu i d se pripreme za novi radni ili školski dan. Kako provesti svoj letnji odmor - ovo je izbor svakoga, ali logično je da su najpopularnija zanimanja u tim toplim, sunčanim danima vezana za vodu. Plivanje sa dušekom ili gumom, pecanje na drvenoj barci, surfovanje talasima ili istraživanje podvodnog svijeta kroz ronjenje - ovo je samo početak spiska ljetnih zabava tokom odmora. Što se tiće ronjenja... Ronjenje... Zvuči kao nešto neobično i izgleda tako daleko i neverovatno, zar ne? Da li ste čuli za ovaj ekstremni sport? A da li ste znali da su, na primer, u Crnoj Gori za sigurno ronjenje bitni svi faktori, kao što su organizacija infrastrukture i prirodnih uslova, i ovakav doživljaj može sebi priuštiti skoro svaki turista?

Šta je "ronjenje"? Vrste ronjenja.

Da bismo se mogli posvetiti ovoj temi prvo moramo da definišemo značaj ove reči. Ronjenje - je unapred planirano i pripremljeno spuštanje pod vodom, najčešće u veliku dubinu, sa ciljom istraživanja podvodnog svijeta ili obavljanja različitih radova. Disanje pod vodom obezbeđuje specijalna oprema, u zavisnosti od koje (ili čak njenim odsustvom ), ronjenje se može klasifikovati u sledeće vrste:

- Ronjenje na dah (na engleskom free diving). Ova vrsta ronjenja nema posebnog aparata za podvodno disanje - akvalunga. U stvari, ronjenje na dah je obično podvodno plivanje, koja se zasniva na zadržavanju daha. Rekreativne ili estetske svrhe ove vrste ronjenja nema, jer zbog odsustva aparata za podvodno disanje čovijek se mora stalno vračati na površinu i ima ozbiljna ograničenja u dubini istraživanja tokom spuštanja pod vodu;

- Ronjenje sa bocom (na engleskom scuba-diving). Ova vrsta ronjenja ima specijalnu opremu za istraživača. Ova vrsta ronjenja je bezbednije i pruža neverovatne mogućnosti za upoznavanje podvodnog svijeta. Ronilac nema ograničenja za dubinu, jedino što je potrebno - pratiti nivo kiseonika u akvalungu;

- Profesionalno ronjenje ( na engleskom professional diving). Profesionalnim ronjenjem se bave ljudi, za kojih ovo nije vrsta zabave na odmoru, a rad cijelog života. Ovi ljudi imaju profesionalnu opremu, obavljaju veliki broj zdravstvenih pregleda i raznih obuka, i njihov rad pod vodom može imati inženjerske, spasilačke ili instalacione ciljevi.

Pored ove osnovne klasifikacije, postoje i druge vrste ronjenja. Neke od njih su veoma ekstremne. Na primer, hookah ronjenje, kada se vazduh daje kroz specijalni cev sa površine, intro ronenje (na engleskom introdiving) - spuštanje pod vodu pod nadzorom stručnjaka, drift-ronjenje (engl. Drift diving), gde pokretna snaga ronioca nisu ruke i noge, nego podvodna morska struja i dr.

Ronjenje u Crnoj Gori.

Crna Gora je zemlja sa neobično lepim pejzažama i toplim obalama, kao što je ranije rečeno, ovamo ima svi uslovi za ronjenje. U principu, razvoj ronjenja u Evropi je počeo da raste neposredno posle Drugog svetskog rata. Ovo je primetno u sektoru turizma u svim evropskim zemljama koje imaju izlaz na more. I Crna Gora u tom smislu - nije izuzetak.

Danas, ovaj sektor turizma nije veliki, ali je vrlo raznolik i nudi svim gostima bezbedno ronjenje u Jadranskom moru. U davnim vremenima, ova mesta su bila veoma popularna među lokalnim ribarima i sakupljačama bisera. Vidljivost pod vodom je između 15 do 40 metara, letnja temperatura vode je 21-25 ° C, a zimska - oko 13 ° C. Svako za nominalnu naknadu u ronilačkom centru može probati ronjenje na dah, ronjenje sa bocom, kao i podvodno fotografisanje i orijentisanje. Ne manje popularan u Crnoj Gori je i ribolov sa harpunom, takozvani "podvodni ribolov" ili "dive safari".

Ronjenje u Crnoj Gori neće ostaviti nikoga ravnodušnim! Na dnu Jadranskog mora možete pronaći mnogo zanimljivih mesta, počev od prirodnih pećina sa jedinstvenim koralima i završavajući potopljenim ratnim brodovima i avionima, koji, kako kažu, imaju u svojim oronulim zidovima blago. Potrebno je samo da odete na ronjenje...

Crnogorski ronilački centri. Kursevi za odrasle i decu.

Ako ste već stigli u Crnu Goru i želite nezaboravan odmor i odlučni ste za ronjenje, prvo je potrebno da odmah odete do najbližeg ronilačkog centra. Samo uz pomoć specijalizovanih centra možete legalno i što je najvažnije, bezbedno ostvariti svoje planove.
Imajte u vidu da je ronjenje nebezbedna aktivnost. Bez obzira na profesionalni izgled opreme, lepo vreme - uvijek postoji verovatnoča neočekivanih situacija. Zbog toga, svim turisti koji žele da odu na ronjenje na obali Crne Gore, neophodno je da imaju dodatno medicinsko putno osiguranje. Pripremite ga pre putovanja.

Profesionalni crnogorski ronilački centri imaju obuku ronjenja. Po završetku obuke vi ćete dobiti sertifikate (CMAS, PADI, NNI ili, SSI), koji daju pravo na ronjenje, dive safari i iznajmljivanje opreme.

Dobijanje sertifikata crnogorskog rolilačkog centra - je najpogodniji i relativno jeftin način za legalno ronjenje. Danas, centri rade u skoro svakom većem gradovima na crnogorskom primorju. Cijene za kurseve za odrasle i djecu mogu se malo razlikovati u zavisnosti od grada i sezone. Dalje, možete se upoznati sa cijenama kurseva jednog od ronilačkih centara u Crnoj Gori:

- 5-dnevni osnovni kurs za djecu od 12 do 15 godina - 200 eura;
- 5-dnevni osnovni kurs za odrasle - 250 eura;
- 5 dana napredni kursevi u kojima se uče četiri vrste tehnike: tri obavezna (Deep Diving, podvodna navigacija i ronjenje u noćno vrijeme), a jedna po izboru - 300 eura.

Glavna ronilačka mjesta u Crnoj Gori.

Ljubitelji ronjenja na obali Crne Gore sugurno će pronaći puno zanimljivih mesta. Posebnu pažnju zaslužuju prirodni objekte na crnogorskom primorju. Mnogi stručnjaci u ovoj oblasti savetuju da obavezno posetite pećinu Mikovića, koja se nalazi kod zaliva Bigovica, Barska rivijera. Ne manje zanimljiva lokacija u istoj oblasti su Antične amfore. I mada ovo nije prirodan objekat, ovo mesto je idealno za podvodna arheološka iskopavanja koja će biti posebno interesantna svim ljubiteljima istorije. Od podvodnih pećina, obavezno posetite Plavu pećinu i pećinu Posejdona, koje se nalaze u neposrednoj blizini poluostrva Luštica, pećinu Krekavica pećina (Grbalj dolina) i dr...

Crnogorski podvodni grebeni... Ovo je pravo čudo sveta! U Podvodnom svijetu stene su zarasle šarenim morskim biljkama. Vi ćete osetiti tamo pravu bajku i možete napraviti prelepe slike za uspomenu. Greben na ostrvu-tvrđave Mamula (nalazi se u Boki Kotorskoj), greben Donkova seka (budvanska rivijera, Petrovac), greben Kraljičine plaže (Barska rivijera, Čanj, Kraljičina plaža). Ovaj spisak je beskonačan! Ali, šta god da ste od tih mesta posetili - možete biti sigurni da ćete imati nezaboravne utiske i pozitivne emocije.

Govoreći o lokacijama za ronjenje u Crnoj Gori, nećemo zaboraviti potopljene glisere, brodove i borbene avione, koji su sada na dnu Jadrana. Oni predstavljaju estetsku, rekreativnu, pa čak i materijalnu vrednost! Svi ljubitelji ovakvih mesta moraju posetiti borbeni avion Supermarine Spitfire - MK9 (na teritorije Boke Kotorske, Rose), torpedni gliser Golesnica - 76T (ista lokacija), SS Tihany parobrod (koji se nalazi u Bokokotorskom zalivu, ostrvo Mamula), kargo brod Quinto (Barska rivijera) i td.
Основные места для дайвинга в Черногории.
Spisak najpopularnijih podvodnih atrakcija na crnogorskom primorju (lokacija, opis, dubina, vidljivost).

1. Pećine Posejdona.
Lokacija objekta: zaliv Mala Gora, poluostrvo Luštica.
Opis: Lokacija se sastoji od dve pećine, koje se nalaze na različitim dubinama: jedna u plitkoj vodi, a druga - dublje. Ovo mesto je dobilo ime zbog savršenog ovalnog ulaza i svetlosti, od kojeg zidovi pećine imaju neobičnu boju.
Dubina objekta: varira od 5 do 40 metara.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično.

2. Greben Kralične plaže
Lokacija: Kraljičina plaža, Čanj, Barska rivijera
Opis: Poseta grebena je idealna za početnike u ronjenju, jer ovde je mala dubina i mnogo interesantnog - šarena morska vegetacija,stijene...
Dubina objekta: varira od 5 do 25 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično

3. Antične amfore.
Lokacija: zaliv Bigovica, Barska rivijera.
Opis: U ovim mjestima se nalaze antične amfore i drugi istorijski objekti, jer u davna vremena ovde je bila luka.
Dubina objekta: - od 5 do 25 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično.

4. Plava pećina.
Lokacija: poluostrvo Luštica.
Opis: voda na ovom mestu od prelamanja sunčevog svijetla ima svetlo plavu boju, zbog čega je pećina dobila ovo ime. Isto tako, ovo mesto je veoma popularno i ovde svakodnevno dolazi veliki broj izletničkih brodova sa turistima.
Dubina objekta: varira od 5 do 25 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično.

5. Pećina Izvor.
Lokacija: Uvala Veslo, poluostrvo Luštica.
Opis: Pećina, koja predstavlja crnu rupu do dubine od 30 metara.
Dubina objekta: 30 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično.

6. Greben na ostrvu-tvrđavi Mamula.
Lokacija: Boka Kotorska
Opis: greben sa bogatom i raznovrsnom podvodnom florom i faunom.
Dubina objekta: od 5 do 30 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično

7. Pećina Krekavica.
Lokacija: zaliv Krekavica, dolina Grbalj
Opis: veoma interesantna podvodna pećina, ulaz koji se nalazi na dubini od 30 metara i sa unutrašnje strane na vrhu ima veliki vazdušni balon...
Dubina objekta: 32 m.
Nivo vidljivosti: dobro

8. Pećina Mikovića.
Lokacija: uvala Bigovica, Barska rivijera
Opis: Pećina je ukrašena stalaktitima, koji imaju dužinu od 150 metara. Na kraju pećine ima vazdušni balon.
Dubina objekta: 20 m.
Nivo vidljivosti: dobro

9. Greben Donkova Seka
Lokacija: Petrovac, Budvanska rivijera
Opis: greben se nalazi blizu ostrva Katić i Svete nedelje. Ovaj greben je zaštićen od strane Ministarstva za zaštitu prirode Crne Gore.
Dubina objekta: od 5 do 30 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično

10. Rt veslo.
Lokacija: uvala Veslo, Poluostrvo Luštica
Opis: vertikalna skala sa vrlo interesantnom florom i faunom, od koje je dno od peska.
Dubina objekta: 60-70 m.
Nivo vidljivosti: dobro / odlično

Spisak potopljenih objekata (lokacija, opis, dubina, vidljivost).

1. Parobrod GORITIA.
Lokacija: u blizini ostrva Ada Bojana, kod Ulcinja.
Opis: Ovaj parobrod dugo vrijeme je bio pod zastavom Italije i potonuo 1918. godine od eksplozije mine.
Dubina objekta: ~ 16 m.
Nivo vidljivosti: slabo

2. Torpedni gliser GOLESNICA - 76T.
lokacija: Rose, Bokokotorski zaliv
Opis: Ovaj mali vojni gliser je izgrađen 1913. godine, preživeo Prvi i Drugi svetski rat, korišćen je za obuku i bio potopljen tek 1959. godine.
Dubina objekta: 35 m.
Nivo vidljivosti: slabo

3. Patrolni brod PBR 512.
Lokacija: Žanjica, poluostrvo Luštica.
Opis: Ovaj brod je jedno od najpopularnijih mesta za ronjenje turistima.
Dugo vremena je služio pod zastavom Jugoslavije, učestvovao u borbama, a bio potopljen 1983. godine.
Dubina objekta: 24 m.
Nivo vidljivosti: dobro

4. Nemačka podmornica UC-24.
Lokacija: u blizini Kotora
Opis: podmornica, dužine 49 metara i težine od 400 tona, potopila u svoje vreme četiri neprijateljskih broda. Međutim, 24.maja 1917. je bila torpedirana sa strane francuske podmornice i brzo potonula. Kao rezultat toga, u ovom sudaru bilo ubijeno 24 ljudi. Svi su bili članovi posade.
Dubina objekta: 27 M ~ (42 ° 06'N, 18 ° 19'E).
Nivo vidljivosti: slabo

5. Parobrod CETINJE.
Lokacija: nije poznato tačno (negde blizu Kotora)
Opis: običan trgovački-putnički brod, koji je imao kapacitet od 100 tona.
Dubina objekta: 40 m
Nivo vidljivosti: slabo

6. Parobrod Carola.
Lokacija: Rt Erran, Velika plaža, Ulcinj
Opis: kruzer dugo vreme plovio je Mediteranom do Prvog svetskog rata. U to vreme, brod su koristili u mnogim vojnim svrhama do 22. jula 1916. Zbog slabe vidljivosti brod se udario sa drugim parobrodom "Matyas Kiraly" i brzo potonuo.
Dubina objekta: 17 m.
Nivo vidljivosti: srednji

7. Francuski razarač Dague.
Lokacija: rt Volujci, Topolica, Barska rivijera
Opis: Brod je korišćen za zaštitu vodnog transporta. 24.februara 1915.zajedno sa engleskim parobrodom, razarač se udario sa austro-ugarskim brodom i otišao na dno.
Dubina objekta: 15 m.
Nivo vidljivosti: dobro

8. Kargo brod Quinto.
Lokacija: Barska rivijera
Opis: italijanski teretni brod, koji je bio potopljen grčkom podmornicom 1940. godine.
Dubina objekta: 32 m.
Nivo vidljivosti: slab

9. Italijanski teretnjak Oreste.
Lokacija: Uvala Trsteno , poluostrvo Grbalj
Opis: Teretni brod je potonuo 27. mart 1942. kao rezultat eksplozije.
Dubina objekta: 30 m.
Nivo vidljivosti: dobro

10. Parobrod 1908 TIHANY.
Lokacija: ulaz u Bokokotorski zaliv, ostrvo tvrđava Mamula
Opis: 12.februara 1917, zbog loše navigacije Austro-Ugarski putnički brod udario stene rta Arza i potonuo.
Dubina objekta: 40 m.
Nivo vidljivosti: dobro

11. Starinski galeon.
Lokacija: Rose, Bokokotorski zaliv
Opis: teretni brod, koji je u XVI vijeku, uglavnom prevozio nakit i luksuznu robu.
Dubina objekta: 32 m.
Nivo vidljivosti: dobro

12. Brod crnogorskog kralja Nikole - Rumija.
Lokacija: Rose, Bokokotorski zaliv
Opis: Početkom XX vijeka ovaj brod je poklonio turski sultan . Brod je nosio ime "Zaza". Brod su koristili za prevoz putnika, hrane i za spašavanje drugih brodova, takođe brod aktivno je učestvovao u balkanskim ratovima, i postao je pravi ponos crnogorske flote. 2. mart, 1915 brod je potonuo.
Dubina objekta: 30 m.
Nivo vidljivosti: slabo

13. Borbeni avion: Supermarine Spitfire - MK9.
Lokacija: Rose, Bokokotorski zaliv
Opis: Britanski vojni avion je oboren 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata.
Object Dubina: 32 m.
Nivo vidljivosti: dobro
 

Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar
2 reviews o Ronjenje u Crnoj Gori
 1. comment

  Odgovoriti
  Registrujte se i otvoriće
  vam se sve mogućnosti sajta!

 2. comment

  Odgovoriti
  Registrujte se i otvoriće
  vam se sve mogućnosti sajta!

Vrste izleta: Aktivni odmor, Aktivni odmor

Vrste izleta: Aktivni odmor

Trajanje izleta: 2 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Vrste izleta: Aktivni odmor, Aktivni odmor

Vrste izleta: Aktivni odmor

Trajanje izleta: 2 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY