Ostrvo-hotel Sveti Stefan

4.00 (1 ocijena )
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Sveti Stefan, Budva
(pogledajte na mapi)


Sveti Stefan - je ostrvo-hotel i resort deluxe kategorije, koji se nalazi nekoliko kilometara od turističkog centra Crne Gore - Budve. O je povezan sa obalom uskim pješčanim zemljouzom i smatra se "vizit-karticom Crne Gore". Panoramski pogled koji se otvara sa vidikovca u blizini restorana hotela "Adrović" na ostrvu Sveti Stefan na beskrajne Jadransko more i obalu Crne Gore je jedno od dobro poznatih mjesta u svijetu na turističkim razglednicama Crne Gore.

Istorija ostrva

Legenda o ostrvu Sveti Stefan govori o tome kako su meštani iz Paštrovići se vraćali  kući nakon zajedničke sa kotoranima pobjede protiv turaka, koji su napravili opsadu Kotora. U tom trenutku oni su videli otomanske brodove u blizini plaže Jaz kod Starog grada Budve. Nakon pobjede, Paštrovići su uzeli veliki broj trofeja i odlučili su da podignu na ova sredstva tvrđavu, koja je sagrađena u 1442. Tvrđava je dobila ime po crkvi, koja je posvećena Stefanu Prvomučeniku i prva bila je izgrađena na ostrvu. Kasnije, naročito u vreme Mletačke Republike, Sveti Stefan je bio važan trgovački i transportni centar, što potvrđuje i hronika. Pre oko 200 godina ovde je bilo oko 100 kuća, tri crkve i više od 400 stanovnika, ali jedan vek kasnije, zbog ekonomske krize razvoj grada-ostrva je pao i ribari koji su živeli tamo tad su počeli da ga napuštaju.

1955 g. vlada se odlučila za radikalno restrukturiranje ostrva Sveti Stefan i stvaranje jedinstvenog prirodnog kompleksa na Jadranu i Balkanu. U to vrijeme na ostrvu je živelo 20 ljudi, i pitanje o njihovom preseljenju na kopno je bilo rešeno bez ikakvih problema. Tokom rekonstrukcije oblik starih zgrada, kojih trenutno ima oko 80, nije bio promenjen. Nakon izgrade hotela na ostrvu, u hotelu su gostovali svetske zvezde šou biznisa, glumci, sportisti i drugi poznati ličnosti iz celog sveta sve do danješnjeg dana.

Hotel nudi svojim gostima jedinstvenu priliku za samostalno opuštanje u prelepoj prirodi. Hotel napravljen kao veoma mirno i privatno mesto koje je sakriveno od radoznalih očiju. Sveti Stefan - ekskluzivna turistička destinacija, koja nema analoga u svetu i koju su posetili mnoge poznate ličnosti: kraljica Elizabeta II, holandska kraljica Kristina i bivši španski kralj Umberto II Savojski, i takođe poznati glumci: Elizabet Tejlor, Doris Dej, Ričard Vidmark, Sylvester Stallone; poznati pisci Andre Morua i Alberto Moravija, model Klaudija Šifer. Ostrov hotel se sastoji od 80 posebnih kućica, ima 16 deluks soba i najpoznatiju vilu №188, u kojoj je u različito vreme dolazili na odmor Sofi Loren i Kirk Douglas, Indira Gandhi i Robert McNamara Gina Lollobrigida i Ričard Barton, pa čak i Leonid Brežnjev.

Sofi Loren je na Svetom Stefanu
Софи Лорен на острове Святой Стефан в Черногории

Na ostrvu, pored crkve Svetog Stefana, koja se nalazi na najvišem dijelu ostrva,ima crkva Preobraženja sa drevnim mozaicima na fasadi koja prikazuje Devicu Mariju s Isusom, i najnovija Crkva Aleksandra Nevskog, koja izgrađena u 194g. Trenutno ostrvo Sveti -Stefan i Vila Miločer koja se nalazi u parku kod ostrva Sveti Stefan je jedan hotelski kompleks, kojim upravlja hotelski lanac Aman Resorts i nosi ime Aman Sveti Stefan. Obilazak ostrva je moguće samo za goste hotela na ostrvu, ili prilikom rezervacije stola u restoranu. U različitim vremenima na ovom ostrvu odmarali poznate ličnosti iz celog sveta i predstavnici kraljevskih porodica.

Ostrvo Sveti Stefan (Sveti Stefan), Crna Gora 1965-1975 g.
Остров Святого Cтефана (Sveti Stefan), Черногория в 1965—1975 г.г. и в 2017 году

Na kopnu ispred ostrva sa obe strane zemljouza koji vodi do nega, ima divne peščane plaže visoke kategorije cijena. Iznad ostrva se nalazi istoimeno selo, cijena smeštaja u kojom je takođe prilično velika. Plaže u blizini Svetog Stefana su podeljeni na gradsku plažu sa leve strane gde takođe možete iznajmiti ležaljke i na zatvorenu sa desnoj strani, koja je namenjena samo za goste hotela.
Пляж Свети Стефан
Blizu ostrva se nalazi Kraljična plaža i Vila Miločer. Vila se nalazi u prekrasnom gradskom botaničkom parku Miločer, u blizini istoimenog grada. Ranije, ova vila je bila letnja rezidencija vladajuće dinastije Karađorđević. 1930g. ovo je postala letnja rezidencija kralja Nikole, a u vreme Jugoslavije, ovde dolazio na odmor Josip Broz Tito. Trenutno "Miločer" je zvanično mjesto boravka za letnji odmor predsjednika Crne Gore, što govori o tome, da ovde je uopšte nije jeftino. Miločer je okružen borovom šumom, ovo zaista luksuzni hotel je poznat pre svega po svojoj plaži.

Kraljičina plaža ima dužinu 120 metara i imenovana zbog toga što je imala posebnu vezanost za Mariju Karađorđević. Nalazi se u malom živopisnom zalivu i smatra se najboljom na Budvanskoj rivijeri. Nažalost, ovde mogu uživati samo gosti hotela - ovo je jedina privatna plaža crnogorskog primorja.

U blizini Kraljične plaže se nalazi plaža Miločer. Ova plaža prostire se na 300 metara, nalazi se na područuju parka i okružena egzotičnim vrstama biljka, među kojima su libanski kedar, japanska mušmula, razne vrste kaktusa i tropske mimoze. Ova plaža može da primi kao hotelske goste tako i sve zainteresovane ljudi, koje su spremne da plate visoku cijenu za dve ležaljke i suncobran.
Пляж Милочер или "Милочерска плажа" в Черногории
Ostrvo Sveti Stefan - ovo je jedinstvena kreacija prirode i čoveka koja privlači turiste iz celog sveta. Mali ostrvo ima male kućice sa šarenim plitočnim krovivima i povezan sa kopnom uskim zemljouzom - "vizit-karticom" Crne Gore.

Kako doći do Svetog Stefana?

Da dodjete do ostrva Sveti Stefan postoji nekoliko načina:

 • pješke: put do ostrva Sveti Stefan ide duž šetališta u Budvi, kroz tunel u Becicima onda Rafailovići, Plaža Kamenovo, park Miločer i  posle toga napokon stižete do ostrva (oko 1,5-2 sata);
 • Javni prevoz: autobus ide do ostrva Sveti Stefan na svakih 15 minuta iz Budve, Bečići ili Rafailovići;
 • Na sopstvenom ili iznajmljenom automobilu;
 • Rezervišite ekskurziju na ostrvu;
 • Brodom iz Budve sa šetališta, Bara, Sutomore, Petrovca i drugih primorskih gradova Crne Gore (cijena 3-5 eura).

Zašto je vredi posjeta ostrva Sveti Stefan u Crnoj Gori?

Vrlo brzo razvijena infrastruktura ostrva može prijatno iznenaditi bilo kojeg turista: ostrvo pruži osim udobnih hotela, barova, restorana i kafića, već i kozmetički saloni, tržni i zabavni centar, pa čak i umjetničku galeriju. Ali pre svega ostrvo je opremljeno za odmor na plaži: možete se sunčati na rozom pijesku, probati ronjenje ili otići na otvoreno more na iznajmljenoj jahti. Od zabave na ostrvu ponuđene su i razne ekskurzije do znamenitosti Crne Gore, kao i Albanije, Italije i Hrvatske.

Sva ova zadovoljstva su prilično skupa - od dve hiljade eura po noći - tako da je ostrvo posebno popularan među bogatim turistima i poznatim ličnostima. Ovde su bili na odmoru: Elizabet Tejlor, Sofi Loren, Kirk Douglas i čak članovi britanske kraljevske porodice. Ne radi se samo o luksuzu: ostrvo je zatvoreno odmaralište, što znači da oni koji ne iznajmljuju apartmani ovde ne mogu biti na teritoriji ostrva (izleti su dozvoljeni). Dakle, ovo odmaralište može pružiti ne samo kvalitet usluge i udobnosti, već i određenu privatnost. Oni koji žele da vide ostrvo bez takvih velikih troškova, možete pokušati rezervirati sto u jednom od restorana na ostrvu.

Ostrvo Sv. Štefana je himna luksuznog odmora pored mora u atmosferi srednjeg veka. Naravno ovo je vredi da vidite,i ako nećete iznjamljivati sobu na ostrvu, onda barem pođite tamo na izlet i osetite istoriju ovog mjesta.
 


Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
Ostavi komentar
1 review o Ostrvo-hotel Sveti Stefan
 1. comment

  Odgovoriti
  Registrujte se i otvoriće
  vam se sve mogućnosti sajta!

Vrste izleta: Autom + Pešačka, Autom + Pešačka

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 5 sati.

Jezik izleta: EN, ME, RU

Vrste izleta: Pregled izlet, Pešačka, Instagram

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 3 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Kao i strana, podelite ga sa prijateljima

Ostavi komentar

Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA
Note
TURISTIČKI VODIČ
Download to GOOGLE PLAY
Preuzmite na GOOGLE PLAY