Tivat

5.00 (1 ocijena )
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0

Grad Tivat se nalazi u Bokokotorskom zalivu, na obali Jadranskog mora na poluostrvu Vrmac. Nesumnjivo tih i miran gradić koji je idealan za odmor sa malom decom.
Po nekim pretpostavkama, Tivat je osnovan u 3. veku pre naše ere. I smatra se da je naziv grada potiče od imena ilirske kraljice Teute, koja je upravljala kraljevstvom, čiji je glavni grad u tom periodu je bio Risan.
A u srednjem veku plodna zemlja oko Tivta je pripadala bogatim porodicama iz Kotora, koje su u ovom području imale velika imanja. Istorijske znamenitosti se nisu dugo očuvale. Ali, vredi napomenuti da je Tivat u XIV-XV. veku bio religijski centar, jer se na ostrvu Cvjeća u mestu Miholjska prevlaka nalazi manastir Svetog Arhanđela Mihaila, koji je istovremeno predstavljao rezidenciju pravoslavne zetske mitropolije.

Znamenitosti
Letnja palata Buća (Srednjevjekovni letnikovac Buća-Luković) nalazi se u centralnom delu grada. Palata je bila sagrađena više od 500 godina unazad u renesansnom stilu, okružena divnim parkom. Sada se u toj palati nalazi tivatska galerija. Ovde se održavaju izložbe i književne večeri. Palata je takođe dio Kulturnog centra Tivta, opremljena bioskopom i pozorišnom dvoranom.
Miholjska prevlaka - ostrvo Cvjeća samo po sebi predstavlja poluostrvo, odmah iza aerodroma Tivat. U nekim turističkim knjigama ističe se neponovljiva lepota ovog ostrva, koja ne predstavlja pravi odraz stvarnosti. Ali, prednosti ostrva Cvjeća su peščane plaže, bez posebnih objekata.
Nekada se na ostrvu Cvjeća, u hrišćanstvu, obraćao lokalnom stanovništvu apostol Pavle. I novoizgrađeni, u to vreme na ostrvu, manastir Svetog Arhanđela Mihaila zauzimao je skoro svu njegovu površinu. Usled neprijateljskih konfesija, ovde se 1452. godine desila tragedija. Posle večernje trpeze monasi i gosti su umrli od trovanja. I tek nakon mnogo godina, od doniranog novca, manastir je obnovljen, a mošti monaha se nalaze u hramu.
Do ostrva Cvjeća je moguće doć automobilom.
Ostrvo Svetog Marka (ranije Ostrvo Strdioti) - netaknuto prirodno ostrvo, okruženo maslinama i čempresima. Do ostrva se može doći čamcem ili barkom.
U centru Tivta se takođe nalazi impresionirajući Gradski park. 
U poslednje vreme Tivat se proslavio zahvaljujući novoizgrađenom stambenom kompleksu i marina Porto Montenegro. Privlačeći ogorman broj turista, na svojoj snežno beloj obali, izrazito čista i evropski sređena, Porto Montenegro je postao nova atrakcija. Izgradnja je počela zahvajljujući kanadskom biznismenu Piteru Manku (Peter Munk). Osim ogromnog broja restorana i butika ovde možete provesti vreme izučavajući ogroman broj luksuznih jahti, vezanih duž obale.
Lifehack Duž obale Porto Montenegra vezane su najluksuznije jahte u Crnoj Gori. Između ostalog, dva puta su pokušali da usidre jahtu poznatog ruskog biznismena Romana Abramovića, ali dužina pristaništa nije bila dovoljna da primi toliki brod.
Lifehack Toliki broj jahti je uslovljen time što su u Porto Montenegro u početku izgradnje pristaništa bile snižene cene na parking. Takođe, ovde su bile vezane jahte iz drugih elitnih evropskih marina, uključujući one iz Francuske i Hrvatske.


Našli ste grešku na sajtu. Obeležite tekst i pritisnite Ctrl + Enter


rs
1 review o Tivat
Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
  1. comment

    Odgovoriti
    Registrujte se i otvoriće
    vam se sve mogućnosti sajta!

Vrste izleta: Pregled izlet, Pešačka, Izlet brodom

Vrste izleta: Individualna

Trajanje izleta: 6 sati.

Jezik izleta: ME, RU

Sviđa se stranica. Podeli sa prijateljima

Ostavi komentar
Registrujte se i otvoriće
vam se sve mogućnosti sajta!
Takođe pogledajte

Još više objekata i mjesta u Crnoj Gori u istoj kategoriji

Вы начали регистрироваться через соц сеть
1
Notifi_Close
Notifi_ON
Notifi_OFF
SAVETI NA SAITU
1
(Off)
Feedback
POVRATNA INFORMACIJA